Newsello.pl

Proste historie pełne niezwykłych smaków i aromatów

Przez całe życie wracamy do smaków z dzieciństwa i próbujemy je odtworzyć. Babcina zupa pomidorowa, letni kompot czy niebiańsko pyszne desery to wspomnienia, których nigdy się nie zapomina.
Proste historie pełne niezwykłych smaków i aromatów
Proste historie pełne niezwykłych smaków i aromatów

Inspiracje kulinarne z produktami PROSTE HISTORIE

Przedstawiamy jak w łatwy sposób urozmaicić nawet najprostsze dania. Przepisy przygotowane na bazie produktów PROSTE HISTORIE to ciekawy pomysł na pyszne desery, zupy czy drugie dania. Z owoców na kompot wyczarujesz orzeźwiający deser, a z na pozór zwykłych pyz wykwintny obiad.

Naturalny jogurt owocowy
Czas przygotowania: 15 min

Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia wlej 750ml naturalnego jogurtu, dodaj zamrożone Owoce na kompot domowy PROSTE HISTORIE, 2 łyżki płynnego miodu i szczyptę cukru waniliowego. Zmiksuj całość blenderem. Serwuj zaraz po przygotowaniu.

Truskawkowe orzeźwienie
Czas przygotowania: 15 min

Sposób przygotowania:
Rozmroź 1 opakowanie Słodkich truskawek PROSTE HISTORIE zachowując ich sok. Zmiksuj truskawki dodając 6 łyżek miodu. Przetrzyj masę przez drobne sitko tak, aby pozbyć się ewentualnych pestek. Dodaj 600 ml kefiru i połącz używając blendera. Serwuj z gałką lodów waniliowych, śmietankowych lub truskawkowych.

Orientalna zupa słodko-kwaśna
Czas przygotowania: 45 min

Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka pokrój na cienkie paseczki. Wymieszaj z 1 łyżką wina ryżowego lub sokiem z 1 cytryny, 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżką miodu, następnie oprósz 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Odstaw sos. Do 1,5 litra gotującej się posolonej wody dodaj zamrożoną Zupę pomidorową PROSTE HISTORIE. Dodaj dodatkowo 3 łyżki przecieru pomidorowego. Gotuj przez 12 minut. W tym czasie na patelnię wlej 2 łyżki oleju i bardzo mocno je rozgrzej. Wrzuć kawałki kurczaka, 1 posiekany ząbek czosnku, 1 płaską łyżkę uprażonego na suchej patelni sezamu, 2 dymki pokrojone w cienkie piórka razem ze szczypiorem. Obsmaż krótko ze wszystkich stron i przerzuć do zupy. Dopraw ½ łyżeczki przyprawy orientalnej 5 smaków i sosem sojowym. W niedużej porcji zimnej wody rozmieszaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dodaj całość do zupy. Zagotuj zupę jeszcze raz, serwuj na talerzach.

Pyzy z mięsem w winnym sosie cebulowym
Czas przygotowania: 45 min

Sposób przygotowania:
Przygotuj sos. Przekrój wzdłuż 3 cebule i pokrój je w cienkie plasterki. 100 g kiełbasy pokrój w najmniejszą kostkę, jaka potrafisz. Wrzuć na patelnię i zrumień na sucho. Dodaj 3 łyżki oleju i wrzuć cebulę rozdrobnioną na pojedyncze paseczki. Dodaj 1 płaską łyżkę cukru i karmelizuj całość przez 5 minut tak, aby cebula była złotego koloru. Wlej 50 ml octu balsamicznego i 100 ml czerwonego wina lub piwa. Gotuj razem 3 minuty i dodaj 200 ml wołowego bulionu. Zredukuj na dużym ogniu przez 8 minut na gęsty sos. Możesz dodać łyżeczkę musztardy z ziarnami gorczycy - do zagęszczenia sosu. Sos dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą. Polej nim uprzednio przygotowane Pyzy z mięsem PROSTE HISTORIE.

Więcej na prostehistorie.com.pl

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Galerie zdjęć

Warto przeczytać

Zobacz również