Inspiracje kulinarne z produktami PROSTE HISTORIE
Przedstawiamy jak w łatwy sposób urozmaicić nawet najprostsze dania. Przepisy przygotowane na bazie produktów PROSTE HISTORIE to ciekawy pomysł na pyszne desery, zupy czy drugie dania. Z owoców na kompot wyczarujesz orzeźwiający deser, a z na pozór zwykłych pyz wykwintny obiad.
Naturalny jogurt owocowy
Czas przygotowania: 15 min
Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia wlej 750ml naturalnego jogurtu, dodaj zamrożone Owoce na kompot domowy PROSTE HISTORIE, 2 łyżki płynnego miodu i szczyptę cukru waniliowego. Zmiksuj całość blenderem. Serwuj zaraz po przygotowaniu.
Truskawkowe orzeźwienie
Czas przygotowania: 15 min
Sposób przygotowania:
Rozmroź 1 opakowanie Słodkich truskawek PROSTE HISTORIE zachowując ich sok. Zmiksuj truskawki dodając 6 łyżek miodu. Przetrzyj masę przez drobne sitko tak, aby pozbyć się ewentualnych pestek. Dodaj 600 ml kefiru i połącz używając blendera. Serwuj z gałką lodów waniliowych, śmietankowych lub truskawkowych.
Orientalna zupa słodko-kwaśna
Czas przygotowania: 45 min
Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka pokrój na cienkie paseczki. Wymieszaj z 1 łyżką wina ryżowego lub sokiem z 1 cytryny, 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżką miodu, następnie oprósz 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Odstaw sos. Do 1,5 litra gotującej się posolonej wody dodaj zamrożoną Zupę pomidorową PROSTE HISTORIE. Dodaj dodatkowo 3 łyżki przecieru pomidorowego. Gotuj przez 12 minut. W tym czasie na patelnię wlej 2 łyżki oleju i bardzo mocno je rozgrzej. Wrzuć kawałki kurczaka, 1 posiekany ząbek czosnku, 1 płaską łyżkę uprażonego na suchej patelni sezamu, 2 dymki pokrojone w cienkie piórka razem ze szczypiorem. Obsmaż krótko ze wszystkich stron i przerzuć do zupy. Dopraw ½ łyżeczki przyprawy orientalnej 5 smaków i sosem sojowym. W niedużej porcji zimnej wody rozmieszaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dodaj całość do zupy. Zagotuj zupę jeszcze raz, serwuj na talerzach.
Pyzy z mięsem w winnym sosie cebulowym
Czas przygotowania: 45 min
Sposób przygotowania:
Przygotuj sos. Przekrój wzdłuż 3 cebule i pokrój je w cienkie plasterki. 100 g kiełbasy pokrój w najmniejszą kostkę, jaka potrafisz. Wrzuć na patelnię i zrumień na sucho. Dodaj 3 łyżki oleju i wrzuć cebulę rozdrobnioną na pojedyncze paseczki. Dodaj 1 płaską łyżkę cukru i karmelizuj całość przez 5 minut tak, aby cebula była złotego koloru. Wlej 50 ml octu balsamicznego i 100 ml czerwonego wina lub piwa. Gotuj razem 3 minuty i dodaj 200 ml wołowego bulionu. Zredukuj na dużym ogniu przez 8 minut na gęsty sos. Możesz dodać łyżeczkę musztardy z ziarnami gorczycy - do zagęszczenia sosu. Sos dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą. Polej nim uprzednio przygotowane Pyzy z mięsem PROSTE HISTORIE.
Więcej na prostehistorie.com.pl
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!