Jesień to nie tylko czas pomarańczowo-złotych liści, kasztanów i pachnących przetworów. Ta pora roku to bezapelacyjnie czas dyni. Warto po nią sięgnąć i skorzystać z jej niepowtarzalnych smakowych właściwości. Bo tych jest naprawdę sporo – podobnie jak odmian tego niepozornego warzywa.
Rozgrzewający krem z dyni
Składniki:
1 kg dyni
1 cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
3 opakowania serka topionego kremowego MSM Mońki
250 ml wody
sól, płatki chili, sos sojowy do smaku
garść pestek dyni
Przygotowanie:
Dynię obrać, wyciągnąć gniazdo nasienne i razem z cebulą pokroić w cząstki. Natłuścić olejem i upiec w piekarniku w 250°C na złoty kolor. Przełożyć do garnka, dodać serek topiony, wodę i gotować przez 5 minut. Następnie zmiksować, doprawić do smaku solą, sosem sojowym i płatkami chili. Udekorować uprzednio uprażonymi pestkami dyni.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!