Newsello.pl

Pożegnanie sezonu grillowego - poznaj najlepsze przepisy!

Zimne wieczory, coraz krótsze dni - zakończenie lata nadchodzi nieubłaganie. Z tej okazji warto urządzić pożegnanie sezonu grillowego w gronie najbliższych i zaserwować im najlepsze dania z rusztu.
Zakończenie sezonu grillowego
Zakończenie sezonu grillowego

Szaszłyki, czyli co kto lubi
Szaszłyki to różnorodność – mięso, kiełbasa, warzywa, owoce – według upodobań. Miłośnicy boczku z pewnością polubią przepis na szaszłyki z dodatkiem papryki i czerwonej cebuli:

Szaszłyki z boczkiem na grilla

Składniki:
400 g boczku wędzonego parzonego
1 opak. Przyprawy szlachetnej do wieprzowiny Knorr
2 różnokolorowe papryki
1 cebula czerwona
10 pieczarek
4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
- Przygotuj mięso: pokrój je w plastry o grubości 1,5 cm, następnie wykrój z nich kostkę o boku 2 cm.
- Pieczarki przekrój na połówki, paprykę w kostkę o boku 2 cm, cebulę natomiast na ćwiartki.
- Na długie wykałaczki naprzemiennie nabijaj składniki, tworząc w ten sposób szaszłyki.
- Szaszłyki skrop olejem i posyp z każdej strony Przyprawą szlachetną do wieprzowiny Knorr, która idealnie doprawi mięso.
- Smaż szaszłyki na patelni grillowej przez czas 6-8 minut z każdej ze stron. Dobrym momentem na ściągnięcie ich jest ten, w którym są zarumienione.
- Usmażone szaszłyki podawaj z sosem tzatziki.

Na zielono
Warto postawić także na warzywa. Mogą być dodatkiem do mięsa, samodzielną przekąską ale również bazą doskonałej sałatki. Dorzućmy do niej grillowanego bakłażana, sałatę rzymską i marynowaną paprykę:

Sałata rzymska z grillowanym bakłażanem

Składniki:
1 sałata rzymska
1 bakłażan
1 opak. Sosu sałatkowego francuskiego Knorr
1 pęczek kolendry
2 marynowane papryki
1 łyżka musztardy francuskiej
80 ml oliwy z oliwek
4 łyżki wody
Pół cytryny
3 łyżki zielonych oliwek nadziewanych anchois

Sposób przygotowania:
- Pokrojonego w plastry bakłażana skrop oliwą (zachowaj 4 łyżki na później)  i upiecz na grillu.
- Pokrojoną w szerokie pasy sałatę przełóż do miski. Dodaj do niej pokrojonego w paski zgrillowanego wcześniej bakłażana i paprykę, wrzuć oliwki i wymieszaj. Na koniec posyp całość siekaną natką kolendry.
- Przygotuj w niewielkim słoiku dressing do sałatki: wsyp do niego sos sałatkowy francuski Knorr, który nada sałatce doskonałego smaku, dodaj pozostałą oliwę, wodę, musztardę i sok z cytryny. Zakręć słoik i dokładnie nim potrząsaj, do momentu, w którym wszystkie składniki sosu się ze sobą połączą.
- Sałatę przełóż do salaterki i wymieszaj ostrożnie z przygotowanym wcześniej sosem. Gotowe danie podawaj ze świeżą bagietką.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również