Szaszłyki, czyli co kto lubi
Szaszłyki to różnorodność – mięso, kiełbasa, warzywa, owoce – według upodobań. Miłośnicy boczku z pewnością polubią przepis na szaszłyki z dodatkiem papryki i czerwonej cebuli:
Szaszłyki z boczkiem na grilla
Składniki:
400 g boczku wędzonego parzonego
1 opak. Przyprawy szlachetnej do wieprzowiny Knorr
2 różnokolorowe papryki
1 cebula czerwona
10 pieczarek
4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Przygotuj mięso: pokrój je w plastry o grubości 1,5 cm, następnie wykrój z nich kostkę o boku 2 cm.
- Pieczarki przekrój na połówki, paprykę w kostkę o boku 2 cm, cebulę natomiast na ćwiartki.
- Na długie wykałaczki naprzemiennie nabijaj składniki, tworząc w ten sposób szaszłyki.
- Szaszłyki skrop olejem i posyp z każdej strony Przyprawą szlachetną do wieprzowiny Knorr, która idealnie doprawi mięso.
- Smaż szaszłyki na patelni grillowej przez czas 6-8 minut z każdej ze stron. Dobrym momentem na ściągnięcie ich jest ten, w którym są zarumienione.
- Usmażone szaszłyki podawaj z sosem tzatziki.
Na zielono
Warto postawić także na warzywa. Mogą być dodatkiem do mięsa, samodzielną przekąską ale również bazą doskonałej sałatki. Dorzućmy do niej grillowanego bakłażana, sałatę rzymską i marynowaną paprykę:
Sałata rzymska z grillowanym bakłażanem
Składniki:
1 sałata rzymska
1 bakłażan
1 opak. Sosu sałatkowego francuskiego Knorr
1 pęczek kolendry
2 marynowane papryki
1 łyżka musztardy francuskiej
80 ml oliwy z oliwek
4 łyżki wody
Pół cytryny
3 łyżki zielonych oliwek nadziewanych anchois
Sposób przygotowania:
- Pokrojonego w plastry bakłażana skrop oliwą (zachowaj 4 łyżki na później) i upiecz na grillu.
- Pokrojoną w szerokie pasy sałatę przełóż do miski. Dodaj do niej pokrojonego w paski zgrillowanego wcześniej bakłażana i paprykę, wrzuć oliwki i wymieszaj. Na koniec posyp całość siekaną natką kolendry.
- Przygotuj w niewielkim słoiku dressing do sałatki: wsyp do niego sos sałatkowy francuski Knorr, który nada sałatce doskonałego smaku, dodaj pozostałą oliwę, wodę, musztardę i sok z cytryny. Zakręć słoik i dokładnie nim potrząsaj, do momentu, w którym wszystkie składniki sosu się ze sobą połączą.
- Sałatę przełóż do salaterki i wymieszaj ostrożnie z przygotowanym wcześniej sosem. Gotowe danie podawaj ze świeżą bagietką.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!