Pączek optymalny – świętuj do woli!
Już jutro najsłodszy dzień w roku – Tłusty Czwartek, czyli święto prawdziwych łasuchów. Jak się powinno je uczcić? Oczywiście jedząc pączki! Niestety nie wszyscy mogą sobie pozwolić na rozpustę – czy to ze względów zdrowotnych czy przez dietę odmawiają sobie tego pączkowego szaleństwa, które ogarnia nas w ostatni czwartek karnawału. To właśnie dla osób, które dbają o zbilansowaną dietę i zastanawiają się ile kalorii ma pączek, mamy przepis na prawdziwy hit – optymalny pączek!.
Ten wyjątkowy deser jest lekki – nie jest smażony w głębokim tłuszczu, lecz pieczony, dzięki czemu jego wartość kaloryczna jest obniżona. Posiada też blisko dwa razy mniej złych nasyconych kwasów tłuszczowych i prawie trzy razy więcej dobrych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niż w pączku tradycyjnym.
Tak więc nie trzeba rezygnować z pączków – wystarczy zamienić typowe pączki smażone na pączki pieczone! Dodatkowo, żeby były zdrowsze, warto użyć do ich przygotowania Optimy Cardio, która obniża poziom cholesterolu we krwi. Margaryna została wzbogacona w sterole roślinne, które, jak pokazują badania, w ciągu 21 dni skutecznie obniżają poziom cholesterolu. Oprócz swoich prozdrowotnych właściwości posiada doskonałe walory smakowe i nadaje się nie tylko do smarowania, ale też innych celów kulinarnych, czyli pieczenia i gotowania. Sprawdzi się doskonale do smakowitych, optymalnych pączków.
Przepis na optymalne pączki:
Składniki:
- 60 dag pszennej mąki;
- 3 żółtka;
- 225 g margaryny Optima Cardio;
- 3 dag drożdży (lub 7 gram drożdży suszonych);
- 1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej, jeśli lubisz słodkie ciasta;
- 1/2 szklanki chudego mleka+ 4 łyżki (do posmarowania);
- starta skórka z połowy cytryny;
- szczypta soli;
- 30 dag miękkiej najlepiej domowej marmolady o smaku różanym lub marmolady truskawkowej;
- 4 łyżki mleka;
- cukier puder.
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 4 łyżki mleka, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać Optimę Cardio, postawić na małym ogniu i doprowadzić do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Do miski dodać mąkę, sól, mleko z Optimą Cardio, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, pastę waniliową i skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać dużą łyżką. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut. Wyjąć na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiać dosłownie przez minutę. Miskę obsypać mąką w środku, włożyć ciasto, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na pół. Z każdej części uformować wałek, pokroić go na
8 plastrów. Uformować z nich placki o średnicy około 12 cm, nakładać na każdy porcję marmolady, zwinąć i uformować pączka. Układać pączki miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut, włączyć w tym momencie piekarnik na 180 stopni. Podrośnięte pączki posmarować mlekiem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 25 minut, aż ładnie się zrumienią. Upieczone pączki odstawić do przestudzenia. Jeszcze ciepłe posypać delikatnie cukrem pudrem.
Więcej zdrowych przepisów i porad do znalezienia na stronie internetowej Optymalne Wybory.