Newsello.pl

Pączki optymalne – przepis na tłusty czwartek bez wyrzeczeń!

Jeden pączek może mieć nawet 300 kcal! Jak świętować tłusty czwartek, bez szkodzenia swojej diecie? Odpowiedzią mogą być domowe pączki z piekarnika!
Pączki optymalne – przepis na tłusty czwartek bez wyrzeczeń!
Pączki optymalne – przepis na tłusty czwartek bez wyrzeczeń!

Pączek optymalny – świętuj do woli!

Już jutro najsłodszy dzień w roku – Tłusty Czwartek, czyli święto prawdziwych łasuchów. Jak się powinno je uczcić? Oczywiście jedząc pączki! Niestety nie wszyscy mogą sobie pozwolić na rozpustę – czy to ze względów zdrowotnych czy przez dietę odmawiają sobie tego pączkowego szaleństwa, które ogarnia nas w ostatni czwartek karnawału. To właśnie dla osób, które dbają o zbilansowaną dietę i zastanawiają się ile kalorii ma pączek, mamy przepis na prawdziwy hit – optymalny pączek!.

Ten wyjątkowy deser jest lekki – nie jest smażony w głębokim tłuszczu, lecz pieczony, dzięki czemu jego wartość kaloryczna jest obniżona. Posiada też blisko dwa razy mniej złych nasyconych kwasów tłuszczowych i prawie trzy razy więcej dobrych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niż w pączku tradycyjnym

Tak więc nie trzeba rezygnować z pączków – wystarczy zamienić typowe pączki smażone na pączki pieczone! Dodatkowo, żeby były zdrowsze, warto użyć do ich przygotowania Optimy Cardio, która obniża poziom cholesterolu we krwi.  Margaryna została wzbogacona w sterole roślinne, które, jak pokazują badania, w ciągu 21 dni skutecznie obniżają poziom cholesterolu. Oprócz swoich prozdrowotnych właściwości posiada doskonałe walory smakowe i nadaje się nie tylko do smarowania, ale też innych celów kulinarnych, czyli pieczenia i gotowania. Sprawdzi się doskonale do smakowitych, optymalnych pączków.

Przepis na optymalne pączki:

Składniki:

  • 60 dag pszennej mąki;
  • 3 żółtka;
  • 225 g margaryny Optima Cardio;
  • 3 dag drożdży (lub 7 gram drożdży suszonych);
  • 1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej, jeśli lubisz słodkie ciasta;
  • 1/2 szklanki chudego mleka+ 4 łyżki (do posmarowania);
  • starta skórka z połowy cytryny;
  • szczypta soli;
  • 30 dag miękkiej najlepiej domowej marmolady o smaku różanym lub marmolady truskawkowej;
  • 4 łyżki mleka;
  • cukier puder.

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 4 łyżki mleka, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać Optimę Cardio, postawić na małym ogniu i doprowadzić do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Do miski dodać mąkę, sól, mleko z Optimą Cardio, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, pastę waniliową i skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać dużą łyżką. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut. Wyjąć na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiać dosłownie przez minutę. Miskę obsypać mąką w środku, włożyć ciasto, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na pół. Z każdej części uformować wałek, pokroić go na 

8 plastrów. Uformować z nich placki o średnicy około 12 cm, nakładać na każdy porcję marmolady, zwinąć i uformować pączka. Układać pączki miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut, włączyć w tym momencie piekarnik na 180 stopni. Podrośnięte pączki posmarować mlekiem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 25 minut, aż ładnie się zrumienią. Upieczone pączki odstawić do przestudzenia. Jeszcze ciepłe posypać delikatnie cukrem pudrem.

Więcej zdrowych przepisów i porad do znalezienia na stronie internetowej Optymalne Wybory.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również