Mówi się, że zimą Polak w 90% składa się z… mandarynek! To z pewnością prawda, bo te pyszne cytrusy właśnie teraz mają swój sezon i smakują najlepiej. Ich aromatyczny zapach kojarzy się z zimą, a słodko-kwaskowy smak doskonale pasuje do wypieków. Oryginalne, mandarynkowe ciasto odwracane przygotujesz według receptury Diamant. To idealna propozycja słodkiej przekąski na długie zimowe wieczory.
Sezon na mandarynki trwa w najlepsze i to właśnie teraz warto maksymalnie wykorzystać potencjał, jaki daje ich wyjątkowy smak i właściwości. Te owoce sprawdzają się nie tylko jako lekkie przekąski (o czym na pewno nie musimy nikogo przekonywać) czy dodatek do jogurtu. Z cytrusami można przygotować także zaskakujące desery, np. ciasta!
Odwracane ciasto mandarynkowe to propozycja dla wszystkich łasuchów, którzy kochają niebanalne połączenia smaku i cytrusowe nuty. Słodki akcent, idealnie komponujący się z kwaskowością mandarynek, zapewni naturalny cukier trzcinowy Dry Demerara Diamant. Jego delikatne, lekko karmelowe nuty doskonale balansują smak mandarynek.
Prosty, ale efektowny deser, oprószony śnieżną pierzynką z cukru pudru Diamant, będzie aromatyczną i kuszącą propozycją na słodkie podwieczorki i karnawałowe przekąski.
Odwracane ciasto mandarynkowe
Składniki:
- 85 g cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant;
- 85 ml soku pomarańczowego;
- 3 nieobrane mandarynki pokrojone w cienkie plastry;
- 3 łyżki masła (dodatkowo do wysmarowania formy);
- 190 g mąki;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 120 g cukru pudru Diamant (dodatkowo do posypania mandarynek);
- 85 ml mleka;
- 1 duże żółtko;
- 3 duże białka w temperaturze pokojowej;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- Syrop trzcinowy Złocisty Diamant i bita śmietana do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, obficie posypać plastry mandarynek cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT, karmelizować na maśle z obu stron. Ułożyć mandarynki na dnie tortownicy. Rozpuścić w rondlu 2 łyżki masła, odmierzyć 1 łyżkę i odstawić. Do rondla dodać 85 ml soku pomarańczowego i cukier trzcinowy Dry Demerara Diamant, gotować do otrzymania masy o konsystencji karmelu. Gotowym sosem polać mandarynki. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia.
Do odłożonego masła dodać połowę cukru pudru trzcinowego Diamant, mleko, żółtko, wanilię i dobrze wymieszać. Masę dodać do mąki i dokładnie połączyć. Białka ubić na sztywno, następnie dodając stopniowo pozostały cukier ubijać dalej. Gotowe białka z cukrem delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wyłożyć na mandarynkach. Piec około 30-40 minut lub do momentu aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.
Po wyciągnięciu ciasto polać Syropem Trzcinowym Złocistym Diamant i podawać z bitą śmietaną.
Smacznego!