Newsello.pl

O czym warto pamiętać podczas przyrządzania ryb?

O zdrowotnych zaletach ryb nie trzeba nikogo przekonywać. O ich kulinarnych walorach również. Sposobów na przyrządzenie rybiego mięsa jest wiele, ale zanim zabierzemy się do jego przygotowania, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach.
Smażone steki z tuńczyka z dżemem z chili
Smażone steki z tuńczyka z dżemem z chili

Marynowane filety z makreli

Składniki:

2 łyżki stołowe octu ryżowego
20 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
30 g świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 cytryna
4 filety z makreli (300 g)
1 mała papryczka chili

Dodatkowo:

4 świeże cebule
2 łyżki stołowe octu ryżowego
1 łyżka stołowa naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
pieprz
mieszanka ziół (lub serca sałaty)
pomidorki cherry

Sposób przygotowania:

W celu przygotowania marynaty wlać do garnka ocet i naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman. Imbir obrać i zetrzeć do garnka. Czosnek obrać, pokroić w drobne paseczki i dodać do garnka razem z 2 plasterkami cytryny. Zawartość garnka zagotować, zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Filety ułożyć na półmisku, polać marynatą, zamieszać, półmisek przykryć, umieścić w chłodnym miejscu i pozostawić do marynowania na 2 godziny.

Aby przygotować dodatek, należy obrać cebulę, pokroić w talarki i włożyć do miski, dodając ocet i naturalnie warzony sos sojowy. Marynować przez godzinę, a następnie odlać marynatę.

Po 2 godzinach marynowania odlać płyn, filety odsączyć i pokroić na plastry o grubości 2 cm. Ułożyć na talerzu, przybrać marynowaną cebulą, skropić odrobiną oliwy, udekorować pieprzem i ziołami. Podawać z pokrojonymi w ósemki pomidorami.

Więcej przepisów z wykorzystanie sosu sojowego znajduję się na: www.kikkoman.pl

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również