Ryby, bez względu na rodzaj diety, są doskonałym produktem. Możemy jeść je na surowo, marynować, wędzić, piec, grillować czy gotować. Przygotowanie dania z ryby jest szybkie i nie wymaga wielu składników, jednak, aby podkreślić delikatność rybiego mięsa oraz jego subtelny smak warto przestrzegać tych oto reguł.
Po pierwsze: zalecana temperatura wnętrza ryby w chwili zakończenia jej przyrządzania powinna mieścić się w granicach 50-60 stopni C. Wyższa, spowoduje, że mięso ryby zacznie wysychać.
Po drugie: sposób w jaki przyrządzamy ryby wpływa na intensywność smaku mięsa. W efekcie gotowania – puści soki, ale już pieczenie czy grillowanie spowoduje ich koncentrację, co spotęguje smak.
Po trzecie: zanim przystąpimy do gotowania, oczyśćmy rybę z resztek krwi ponieważ to właśnie ona nadaje mięsu gorzkiego posmaku.
Po czwarte: jeśli podczas obróbki termicznej ryby na jej wierzchniej części zaczynają pojawiać się białe, pękające bąbelki, to znaczy, że mięso zostało przegotowane i zaczyna wysychać.
Po piąte: przed podaniem ryby pozwólmy jej trochę odpocząć i odstawmy ją na kilka minut.
Nie zapominajmy także o odpowiednich przyprawach. Ryby dobrze komponują się z koprem, białym pieprzem, pietruszką, imbirem, czosnkiem, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Pamiętajmy jednak, aby używać tylko tych sosów, które są wytwarzane wyłącznie z naturalnych składników i nie zawierają żadnych dodatkowych komponentów (np. Kikkoman). Łatwo sprawdzić te informacje na etykiecie produktu. A jeśli zastanawiacie się jak przyrządzić rybę z dodatkiem sosu sojowego, poniżej znajdują się przepisy, które warto wypróbować.
Smażone steki z tuńczyka z dżemem z chili
Składniki na smażonego tuńczyka:
2 łyżki sosu marynaty Teriyaki Kikkoman
4 steki z tuńczyka po 150 g
2 łyżki oleju roślinnego
150 g rukoli
Składniki na dżem z chili:
2 cebulki dymki grubo posiekane
1 ząbek czosnku grubo posiekany
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
sok wyciśnięty z limonki
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki wody
3 łyżki sosu sojowego Kikkoman Less Salt
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki nasion sezamu
Sposób przygotowania:
Wlać sos marynatę Teriyaki Kikkoman do niewykonanego z metalu naczynia, dodać steki z tuńczyka i odstawić na 20 minut aby smaki się przeniknęły.
Podczas gdy tuńczyk się marynuje przygotować dżem z chili: umieścić chili, cebulę dymkę, czosnek, kolendrę, sok z limonki w robocie kuchennym lub blenderze i zmiksować aż składniki dobrze się wymieszają. Na patelni rozgrzać cukier, wodę, sos sojowy Kikkoman Less Salt i olej sezamowy aż zaczną wrzeć, po czym wmieszać zmiksowane chili i dodać ziarenka sezamu. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.
Rozgrzać olej na gorącej patelni lub w woku, smażyć tuńczyka przez 1-2 minuty z każdej strony. Pokroić tuńczyka w dość cienkie plastry, serwować ułożone na rukoli i dżemie z chili.
Dżem z chili może być przygotowany wcześniej i przechowywany w lodówce do tygodnia. Jeśli używamy wcześniej przygotowanego dżemu przed podaniem podgrzać w mikrofalówce przez 30 sekund.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!