Praca w kuchni, czy to profesjonalna, czy amatorska, wymaga od nas używania sporej ilości zajmujących miejsce na blacie składników, oraz sprawnego żonglowania całą masą sprzętu. Ktoś mało doświadczony, może łatwo się w takim bałaganie pogubić, co skutecznie obniża motywację do gotowania i zmieni proces przygotowywania posiłków w udrękę. Jak tego uniknąć? Najlepiej, eliminując bałagan i zaprowadzają porządek!
Jak jednak tego dokonać? Odpowiedzią, może być odpowiednio przygotowany system szuflad, z dopasowanymi relingami, wkładami i matami antypoślizgowymi, które pozwolą nam zaoszczędzić miejsce i usprawnią nasze kuchenne działania!
Dobra organizacja pracy to podstawa. Również w kuchni
Kluczem do dobrego zagospodarowania przestrzeni w kuchni jest sprytny system przechowywania sprzętu i zapasów, gdzie wszystko jest na swoim miejscu i do którego łatwo jest przywyknąć. Im mniejsza kuchnia, tym większe znaczenie dobrego systemu szuflad z wszelkiego rodzaju przegrodami i wkładami na sztućce. Warto pamiętać też o relingach, które optycznie podwyższają szufladę, pozwalają na wygodne przechowywanie większych przedmiotów i dodatkowo wspierają wysokie fronty. Tę samą rolę pełnią podwyższenia.
Prawdziwa funkcjonalność naszej kuchni to zbiór wielu z pozoru drobnych szczegółów. Nawet najpiękniejsze meble wymagają systemu, który pozwoli maksymalnie je wykorzystać - mówi Michał Kichler z firmy Häfele, od lat będącej w czołówce dostawców akcesoriów budowlanych i meblowych w Polsce.
Lepiej wszystko sobie poukładać
Brak miejsca na sprzęty, luźno rzucone akcesoria kuchenne i sztućce – wszystko to potrafi odebrać radość z gotowania nawet największym zapaleńcom. Rozwiązaniem takiego problemu, są uniwersalne wkłady na sztućce, które pomagają nam zapanować nad chaosem. Dzięki możliwości przycinania dopasujemy je do każdej szuflady. W modnym teraz kolorze antracytowym i ze zintegrowaną powierzchnią antypoślizgową utrzymają w porządku wszystkie niezbędne akcesoria.
Bardzo przydatne są też maty antypoślizgowe – zapobiegają przesuwaniu się elementów wewnątrz mebli i pomagają utrzymać czystość – wystarczy je wyciągnąć i przemyć. Najlepsze są te, które można przyciąć do wymiarów szuflady.
Powszechnym problemem jest znalezienie odpowiedniego miejsca na wyższe sprzęty typu mikser czy blender. W tym celu warto pomyśleć o relingach – pozwolą zoptymalizować wysokość szuflady.
Wkład własny
Producenci, rozumiejąc nasze indywidualne potrzeby, coraz częściej oferują produkty nie tylko z regulacją szerokości, ale też w niestandardowych wymiarach. I tak na przykład, różnego rodzaju wkłady do szuflad pozwolą nam utrzymać „w ryzach” np. chybotliwe butelki czy otwarte paczki z makaronem.
Ciekawym udogodnieniem są też słupki do podtrzymywania talerzy, dzięki którym naczynia nie przesuwają się w trakcie otwierania. Tę samą rolę pełnią coraz bardziej popularne wkłady na słoiczki z przyprawami oraz stworzone z myślą o bezpieczeństwie domowników bloki na noże.
Jakie szuflady?
Odpowiedź na to jest zawsze jedna – dobrze zaprojektowane. Prawdziwą sztuka jest przygotowanie mebli, które nie tylko będą ładne, ale też i wytrzymałe i funkcjonalne. Technologia i jakość wykonania są niezbędne, jeśli w szufladach przechowujemy większe zapasy.
Przechowywanie zapasów i kuchennych sprzętów może być uciążliwe, stąd nasz pomysł na szuflady Moovit MX. Dzięki maksymalnemu wykorzystaniu przestrzeni i prostym ściankom wewnętrznej strony szuflady zmieścimy więcej i wygodniej – mówi Michał Kichler.
System wsparcia
Jednym z najważniejszych elementów szuflad są prowadnice. Muszą być niezawodne, jeśli w szufladach zamierzamy przechowywać spore zapasy i ciężkie sprzęty. Przy zakupie mebli do kuchni warto więc pytać o maksymalny udźwig – musimy upewnić się, że szuflady będą w stanie udźwignąć ciężar, jaki im powierzymy.
Moovit MX wyposażone zostały w prowadnice Matrix z hamulcem siły zamykania, które zachowują sztywność przy pełnym wysuwie i dużym obciążeniu, nawet do 70 kg – podkreśla Michał Kichler.
Oczywiście nie każda szuflada musi mieć tak ogromną pojemność. Warto jednak przeanalizować nasze indywidualne potrzeby i zaopatrzyć się w meble, w których pomieścimy zapasy i kuchenne akcesoria. Wszelkiego rodzaju wkłady, maty i relingi pozwolą nam to wszystko odpowiednio zorganizować.