Newsello.pl

Międzynarodowy Dzień Czekolady - w tym dniu sobie nie odmawiaj!

W środę, 12 kwietnia, obchodzić będziemy jedno z najsłodszych świąt w roku – Międzynarodowy Dzień Czekolady!
Międzynarodowy Dzień Czekolady - dziś sobie nie odmawiaj!
Międzynarodowy Dzień Czekolady - dziś sobie nie odmawiaj!

Mało kto potrafi się jej oprzeć. Kusi smakiem, ale ma do zaoferowania znacznie więcej m.in. sporo składników mineralnych. Naszą propozycją na świętowanie tego wyjątkowego dnia, a zarazem wiosny, która nareszcie do nas dotarła, są domowe lody o smaku mocno czekoladowym!

Czekolada ma już ponad… 2 500 lat!
Historia czekolady rozpoczyna się około 500 r. p.n.e., kiedy to plemiona Majów zaczęły wykorzystywać nasiona kakaowca do produkcji napoju przeznaczonego dla osób stojących najwyżej w hierarchii społecznej. Kakaowiec rozcierany był z kukurydzą, chilli lub miodem, a następnie zalewny wodą. Napój ten był wykorzystywany podczas odprawiania modłów i rytuałów, a jego smak znacząco odbiegał od tego, który znamy dzisiaj.

Odkrycie Ameryki przez Krzysztofa Kolumba pozwoliło na dotarcie nasion kakaowca do Europy. Niestety kakao nie zrobiło dobrego pierwszego wrażenia. Europejczycy, a konkretnie dwór hiszpański, nie miał pojęcia jak je wykorzystać. Dopiero w XVII wieku popularne stały się ziarna kakaowca zalane ciepłą wodą z dodatkiem cukru. Ponad 200 lat później, członek znanej rodziny kupieckiej Francis Fry, z połączenia kakao, cukru i rozpuszczonego tłuszczu kakaowego, stworzył pierwszą tabliczkę czekolady.

Czekoladowa moc
Pomijając walory kulinarne czekolady, których można by wymienić dziesiątki, warto podkreślić jej właściwości prozdrowotne. Tabliczka dobrej jakości czekolady zawiera: magnez, cynk, selen, oraz lecytynę poprawiającą pamięć. Działa także uspokajająco, obniża poziom stresu oraz potrafi poprawić nam humor, poprzez  zwiększenie poziomu serotoniny i endorfin – znanych powszechnie jako hormony szczęścia. Międzynarodowy Dzień Czekolady, obchodzony 12 kwietnia oraz coraz wyższe wiosenne temperatury, to idealny pretekst do tego, aby rozpocząć sezon na lody. Z okazji tak wyjątkowego święta prezentujemy przepis na domowe, bardzo łatwe w przygotowaniu lody o smaku mocno czekoladowym.

Lody mocno czekoladowe

Składniki:
80 g cukru pudru Cukier Królewski
120 g gorzkiej czekolady
100 g serka mascarpone
50 g masła
150 ml śmietanki 30%
50 ml wody
szczypta soli

Przygotowanie:
W garnku podgrzewaj cukier puder wraz z wodą do momentu aż zacznie tworzyć się gęstniejący syrop. Syrop jest już gotowy, kiedy lekko bulgocze na powierzchni - nie doprowadzaj do zarumienienia syropu. Odstaw. Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej na jednolitą masę. Przygotowany wcześniej syrop cukrowy połącz z żółtkami za pomocą miksera. Ubij lekko na puszystą masę. Dodaj śmietankę i mascarpone, a następnie rozpuszczoną czekoladę. Pojemnik na lody lub małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowaną masę czekoladową. Ostudź całkowicie, a następnie zamroź. Lody będą gotowe po upływie około 2-3 godzin.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również