Newsello.pl

Kurczak w diecie przyszłej mamy

Czy jeden z najpopularniejszych składników diety na całym świecie jest odpowiedni dla kobiet w ciąży? Sprawdźmy i poznajmy wspaniały, sylwestrowy przepis!
Kurczak w diecie przyszłej mamy
Kurczak w diecie przyszłej mamy

Okres ciąży oraz karmienia to dla każdej kobiety wyjątkowy czas, w trakcie którego zwracamy szczególną uwagę na odpowiednią dietę. To, w jaki sposób odżywia się mama, wpływa nie tylko na jej zdrowie i samopoczucie, lecz także na rozwój dziecka. W codziennym menu warto uwzględniać naturalne, nieprzetworzone produkty, zielone warzywa, pełnoziarniste pieczywo, a także lekkostrawne mięso. Doskonałym wyborem jest Kurczak Zagrodowy. Kobiety w ciąży cenią go za wysoką jakość mięsa, która wynika z wyjątkowych warunków chowu kurczaków.

Dieta matki ma bezpośredni wpływ na zdrowie dziecka, dlatego powinna być zbilansowana, różnorodna i bogata w wartości odżywcze, niezbędne do prawidłowego rozwoju. Podczas ciąży, a także w trakcie karmienia zwiększa się zapotrzebowanie energetyczne oraz potrzeba składników odżywczych – witamin, białka, węglowodanów i składników mineralnych. Kiedyś powszechnie sądzono, że w ciąży należy „jeść za dwoje”. Dzisiaj wiemy, że podstawowa zasada diety w ciąży powinna mówić przede wszystkim o jakości produktów, a nie ilości. W menu powinny znaleźć się produkty lekkostrawne takie jak: pieczony, lub gotowany drób, warzywa, owoce, makaron, ryż, nabiał, grillowane lub pieczone ryby itd. Pikantne, mocno przyprawione jedzenie, rośliny strączkowe, słodycze czy kolorowe napoje gazowane są ciężkostrawne i mogą spowodować problemy z trawieniem nie tylko u matki, ale i u niemowlaka.

Jednym z pewnych składników, po które powinny sięgać kobiety w ciąży jak i karmiące mamy jest mięso z kurczaka, będące wartościowym źródłem białka budującego mięśnie. Białko zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego jest bardzo wartościowe. Włączając do diety mięso drobiowe, kobieta ciężarna może być pewna, że dostarcza pełnowartościowego białka, bogatego w zestaw wszystkich niezbędnych aminokwasów.

Jedzenie to wielka przyjemność i bardzo często przyszłe mamy sięgają w czasie ciąży po liczne smakołyki, licząc przy tym na brak konsekwencji. Niestety, nadmiar spożywanych kalorii czy wysoko przetworzone jedzenie  mogą spowodować nieprawidłowy przyrost masy ciała, a także zwolnienie metabolizmu – również u naszego maleństwa! – mówi Magdalena Zaniewicz, psycholog i autorka bloga Mojedwoje.pl – Dbajmy o siebie i wybierajmy wartościowe składniki, najwyższej jakości. Wśród mam temat mięsa zawsze budził wiele kontrowersji ze względu na jego pochodzenie czy brak informacji o tym czym kurczak był karmiony. Dlatego ja wybrałam Kurczaka Zagrodowego, o którym wiem wszystko. Odkryłam go w mojej drugiej ciąży, gdy zaczęłam naprawdę z rozwagą komponować swoją dietę. Jego pewne pochodzenie z podlaskich gospodarstw, brak podawania przez cały okres chowu antybiotyków czy wyłącznie roślinna karma bez GMO, którą jest karmiony to fakty, które do mnie przemawiają. Zagrodowy to bezpieczny i wartościowy produkt, któremu ufam. Co więcej Kurczak Zagrodowy jest delikatny w smaku, a mięso mniej tłuste, więc czuję różnicę gdy zjem innego kurczaka.

Mięso z kurczaka warto włączyć do codziennej diety ze względu na liczne składniki odżywcze, pamiętając przy tym o wyborze mięsa wysokiej jakości. Kurczak Zagrodowy polecany jest kobietom w ciąży oraz karmiącym mamom ze względu na liczne walory odżywcze, które wynikają z wyjątkowej metody chowu. Kurczaki Zagrodowe mają zapewnione komfortowe warunki do życia. Chowane są wyłącznie w małych, rodzinnych gospodarstwach, na Podlasiu. Mają dostęp do zagrody na świeżym powietrzu, po której mogą swobodnie spacerować. Cały czas są w ruchu, przez co są mniej otłuszczone niż standardowe kurczaki. Poza tym Kurczaki Zagrodowe żywione są wyłącznie wysokowartościową, naturalną karmą roślinną bez GMO, w skład której wchodzą zboża i słonecznik, zapewniające wszystkie witaminy i mikroelementy, niezbędne do prawidłowego rozwoju. Podczas chowu nigdy nie podawane mu są antybiotyki. Mięso z kurczaka w codziennej diecie, to nie tylko zdrowy, dobry nawyk, ale też przyjemność z jedzenia. Kruche mięso drobiowe cenione jest za prostotę przygotowania i delikatny smak.

Kurczak Zagrodowy to doskonały składnik diety, z którego można przygotować wiele kreatywnych przepisów zapewniających urozmaicone i wyśmienite menu. Z Zagrodowym zarówno codzienne obiady jak i propozycje na szczególne okazje, będą pyszne, wartościowe i bezpieczne dla zdrowia mamy i dziecka.

W ciąży z wiadomych względów nie mogłam jeść absolutnie wszystkiego, na co miałam ochotę, ale z Zagrodowym odkryłam nowe, ciekawsze oblicze mojej kuchni. Potrawy z Kurczaka Zagrodowego na stałe wpisały się w rodzinny jadłospis. Dziś z przyjemnością przygotowuję różnorodne dania i przekąski, dzięki czemu moja kuchnia jest nie tylko zdrowa, lecz także pyszna i inspirująca. Jednym z moich ulubionych, sprawdzonych przepisów są wyśmienite roladki z Kurczaka Zagrodowego z suszonymi pomidorami i fetą, gotowane na parze oraz sałatka z kurczakiem, ryżem i brzoskwinią. To doskonałe propozycje dla wszystkich mam, które podczas zbliżającego się Sylwestra liczą na smaczne i efektowne danie – mówi autorka bloga Mojedwoje.pl.

Sylwestrowe menu – czyli roladki z Kurczaka Zagrodowego z suszonymi pomidorami i fetą gotowane na parze oraz sałatka z Kurczakiem Zagrodowym, ryżem i brzoskwiniami

Składniki roladek:

  • Filet Kurczaka Zagrodowego;
  • Poł opakowania sera feta;
  • Garść suszonych pomidorów;
  • Garść świeżej bazylii;
  • Świeża bazylia;
  • Suszona bazylia;
  • Sól, pieprz.

Sposób przygotowania roladek:
Filet przekrawamy w poprzek na dwa cieńsze kotlety. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Kotlety przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i dość sporą ilością suszonej bazylii. Na każdej piersi kładziemy po kilka listków świeżej bazylii, pokrojoną w kostkę fetę i posiekane suszone pomidory. Zwijamy ciasno roladki i spinamy wykałaczkami. Gotujemy na parze przez około pół godziny. Roladki są wspaniałym pomysłem jako przekąska na zimno, ale także jako jak pomysł na obiad jako danie główne np. z ryżem lub ziemniakami.

Składniki sałatki:

  • Filet Kurczaka Zagrodowego;
  • 2 woreczki ryżu;
  • Brzoskwinie w syropie (puszka);
  • Łyżka masła klarowanego;
  • 2 duże łyżki majonezu;
  • Bazylia i oregano.

Sposób przygotowania sałatki:
2 woreczki ryżu wsypujemy do garnka z wrzącą wodą do zagotowania. W tym czasie kroimy brzoskwinie z puszki (1 puszka, choć ja dla smaku lubię skroić nawet 1,5). Filet Kurczaka Zagrodowego kroimy w kostkę i smażymy na maśle z dodatkiem bazylii i oregano. Po chwili dodajemy sok z brzoskwini i tak gotujemy. Ryż dla smaku mieszam z majonezem, dodaję brzoskwinie i kurczaka. Sałatka wspaniale smakuje świeżo po przygotowaniu a nawet na następny dzień np. na śniadanie.

Smacznego!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Jak nauczyć dziecko zdrowego odżywiania? Oto 5 sposobów! [fot. Adobe Stock]

Jak nauczyć dziecko zdrowego odżywiania? Oto 5 sposobów!

Dziecko
środa, 29 sierpnia 2018, 11:11
Dzieciństwo to okres, w którym najmocniej poznajemy świat i wyrabiamy w sobie wiele nawyków, które będą nam towarzyszyć przez całe życie. Dobrze już od najmłodszych lat edukować naszą pociechę w kwestii zdrowego stylu życia. Oto jak do tego podejść!
Jak przygotować miejsce do nauki dla dziecka? [fot. Shutterstock]

Jak przygotować miejsce do nauki dla dziecka?

Dziecko
czwartek, 23 sierpnia 2018, 12:09
Odpowiednie warunki mogą znacznie pomóc w polepszeniu się ocen i ogólnego samopoczucia naszego potomstwa. Dowiedz się, o czym trzeba pamiętać, projektując pokój dla dziecka!

Zobacz również