Nic dziwnego – koreańska kuchnia to odpowiedź na potrzeby współczesnego człowieka: jest zrównoważona, łatwa w przygotowaniu i wyrazista w smaku, a jednocześnie na tyle różnorodna, że nigdy się nie nudzi.
Zrównoważenie produktów żywnościowych to jedna z najważniejszych przesłanek współczesnej dietetyki. Koreańska kuchnia to propozycja idealna, nie tylko ze względu na jej walory dietetyczne, ale także prostotę, która jej przyświeca.
Prostota to podstawa koreańskiej kuchni
Każda potrawa kuchni koreańskiej łączy w sobie kilka grup produktów. Zazwyczaj są to: zboże, warzywa i mięso lub ryby. Właśnie dlatego jest bardzo zdrowa i niezwykle odżywcza. Zaletą jest to, że z kilku składników i przypraw można przygotować kilka różnych potraw.
- Najważniejszy dla kuchni koreańskiej jest czysty smak pojedynczych składników, z których jest przygotowana. Nie spotkamy w niej ciężkich, długo gotowanych potraw, a raczej lekkostrawne zestawienia produktów, które mamy pod ręką. Często będą to surowe warzywa, makarony z bulionem, czy krótko pieczone mięso. – mówi Dyrektor Korea Agro-Fisheries & Food Trade Corporation Paris Centre: M. Minho Kim. Dlatego tak ważny jest sposób przygotowania i podawania.
Na tradycyjnym koreańskim stole zobaczymy kilka małych półmisków, których zawartość to na przykład pokrojone w paseczki kruche warzywa, cienki makaron z cebulką i jajkiem, czy grillowane kawałeczki chudego mięsa.
Wyrazisty smak i europejskie podobieństwa
Wiele z potraw, jak na przykład rosoły i naleśniki, nawiązują do kuchni europejskiej i tego, co uważamy za standard w tradycyjnym polskim menu. Dlatego łatwo połączyć nasz polski przepis z koreańską inspiracją. Do zupy można dodać sosu sojowego zamiast magi, dzięki czemu stanie się jeszcze zdrowsza; naleśniki nafaszerować ziemniakami, marchewką i gotowym kimchi. W kuchni koreańskiej znajdziemy również pierożki, które często przygotowywane są na parze.
Potrawy koreańskie, choć bardzo wyraziste w smaku, nie są wbrew pozorom przepełnione przyprawami. Częsty zestaw przypraw to sos sojowy, chili i czosnek. Ważny nie tylko w Koreańskiej, ale w całej Azjatyckiej kuchni - jest umami jeden z pięciu smaków odczuwanych przez człowieka, który oddaje dopełnienie i zbalansowanie potraw.
Charakterystyczne jest dodawanie gotowych marynat pod koniec gotowania, takich jak koreańskie BBQ czy sos bibim. To one nadają indywidualnego charakteru konkretnej potrawie, ale nigdy nie zabijają autonomicznego smaku składników jedzenia i jego wartości zdrowotnych.
Niezwykłe nazwy, łatwe wykonanie
Jedzenie z Korei to nie tylko ostra kiszona kapusta kimchi, ale przepyszne, nieskomplikowane potrawy na ciepło. Jedne z najsłynniejszych to Bibimbab i Bulgogi, których przepisy i sposób wykonania przedstawiamy poniżej. Smacznego!
BIBIMBAP
Składniki:
2 miski białego ryżu
80g mięsa wołowego
¼ sztuki marchewki
100 g kiełków sojowych
100 g szpinaku
4 szt. Grzybów shiitake
100g gosari (paproć jadalna) (opcjonalnie)
Pasta chili
Sos sojowy
Olej sezamowy
Mirin (wino ryżowe)
2 szt. Jajek
Sezam
Cukier
Rozgnieciony czosnek
Sposób przygotowania:
1. Szpinak umyć pod zimną wodą, podgotować i odcisnąć z wody.
2. Kiełki sojowe dokładnie przepłukać i włożyć do garnka, następnie napełnić go wodą do ok. ½ wysokości kiełków sojowych. Garnek przykryć i chwilę gotować. Następnie odsączyć na cedzaku i osuszyć.
3. Grzyby shiitake odstawić na min. 3 godziny w wodzie. Następnie pokroić w paseczki, osuszyć i lekko podsmażyć.
4. Mięso wołowe pokroić w paseczki, dodać 1 łyżką sosu sojowego, ½ łyżki cukru i ½ łyżki wina mirin, 1 łyżeczkę rozgniecione czosnku, 1 łyżeczkę oleju sezamowego i wszystko wymieszać.
5. Marchew i paprykę pokroić w paseczki i lekko podsmażyć.
6. Rozgrzać olej na patelni do wysokiej temperatury i podsmażyć zamarynowanego mięso wraz z grzybami.
7. Ryż w misce lekko skropić olejem sezamowym, następnie umieścić na środku żółtko i wokół niego rozłożyć warzywa, mięso i pastę chili na bibimbap.
BULGOGI
Składniki:
600g wołowego rostbefu
1 szt. Pora
¼ sztuki cebuli
¼ sztuki marchewki
Marynata do wołowych bulgogów
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka syropu śliwkowego
Rozdrobniony czosnek
Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso wołowe pokroić w cienkie paski.
2. Cebulę i marchew pokroić w paski, por pokroić w ukośne plasterki.
3. 600 gram mięsa doprawić 120 gramami marynaty i odstawić na 30 minut.
4. Rozgrzać patelnie i podsmażyć mięso na dużym ogniu.
5. Gdy mięso będzie pół miękkie, należy dodać resztę warzyw, wszystko wymieszać, mięso podsmażyć do miękkości i serwować.