Warzywa dla zdrowia i kondycji
Jednym z ciekawszych warzyw, które można znaleźć w sushi jest marynowana rzodkiew japońska. Składnik ten wspomaga trawienie, a przy okazji jest bogaty w witaminę B1, potas, wapń, siarkę i magnez. Co więcej, już 100 gramów rzodkwi dostarcza 40 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, mimo że zawiera zaledwie 20 kalorii.
Drugim interesującym i znanym każdemu składnikiem jest oczywiście ogórek. W sushi znajdziesz tylko jego zewnętrzną, bardziej mięsistą, bezpestkową część. Paski kroi się ze skórką, ponieważ właśnie tu jest najwięcej witamin (to działające antynowotworowo: kukurbitacyna, luteina, kwas kawowy oraz flawonoidy). W ogórku znajdziesz także potas odpowiadający za prawidłową pracę serca oraz ciśnienie krwi. W 10 gramach jest tylko 12 kalorii.
Niektóre rolki sushi pokrywa się ekstra warstwą sezamu – białego i czarnego. To przede wszystkim bogate źródło wapnia dla zdrowych kości i zębów. W 100 gramach sezamu znajduje się aż 1160 mg tego wapnia!
Tęczowe dodatki do sushi
Zgodnie z japońską tradycją, na każdy kawałek sushi powinno nałożyć się odrobinę chrzanu wasabi, a następnie całość zanurzyć w sosie sojowym. Sushi przegryzamy marynowanym imbirem oraz popijamy zieloną herbatą. Każdy z tych składników ma ciekawe właściwości odżywcze.
Wasabi, czyli zielona pasta z chrzanu japońskiego, działa bakteriobójczo i zapobiega powstawaniu próchnicy. Z kolei różowy i żółty imbir wzmacnia system odpornościowy i pomaga na dolegliwości układu pokarmowego. Brunatny sos sojowy, mimo sporej zawartości soli, jest źródłem protein, magnezu, potasu i żelaza. Z kolei zielona herbata pobudza metabolizm oraz działała antybakteryjnie. W jej esencji znajdziesz minerały, witaminy z grupy B, C, E i K, a także antyoksydanty.
W sushi barze czy domu?
W Polsce jest kilka tysięcy restauracji sushi, jednak wspólną bolączką wszystkich jest stosunkowo wysoka cena za posiłek. Samotny klient musi wydać przynajmniej 30-40 zł, para – raczej zamknie się w kwocie trzycyfrowej.
Tańszą opcją jest zrobienie sushi w zaciszu własnego domu. W internecie aż roi się od poradników dla amatorów, choć składniki – szczególnie surowa ryba, nie są zbyt łatwe do zdobycia.
Trzecią alternatywą jest zakup gotowego zestawu w sklepie spożywczym. Sushi boxy zawierają kilka różnych kawałków sushi, a także niezbędne dodatki, jak pałeczki, sos sojowy, imbir i wasabi. Kosztują zwykle nie więcej niż 12 złotych. Taka marketowa wersja sushi to dobre rozwiązanie dla tych, którzy nie mają budżetu na wizytę w japońskiej restauracji lub czasu na przygotowanie własnego zestawu.
Przykładem gotowego zestawu sushi jest Factory Chīsai, set produkowany w Polsce przez Sushi Factory. Znajdziesz tu 9 kawałków sushi, w tym futo maki z surowym łososiem i paluszkiem krabowym, california roll z wędzonym łososiem oraz czarnym i białym sezamem, a także hoso maki w wersji wegetariańskiej z ogórkiem i marynowaną rzodkwią japońską. Do zestawu dołączane są pałeczki hashi oraz saszetki z wasabi, imbirem i sosem sojowym. Wszystkie produkty są naturalne i nie zawierają konserwantów.
Factory Chīsai - danie japońskie
(230 gramów, 9 kawałków)
2x futo maki – ryż oraz łosoś surowy
2x futo maki – ryż oraz paluszek krabowy
2x california roll – ryż, wędzony łosoś, sezam biały i czarny
3x hoso maki – ryż, ogórek, marynowana rzodkiew japońska
Zestaw Factory Chīsai dostępny jest w wybranych sklepach i sieciach handlowych za sugerowaną cenę ok. 11,90 zł.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!