Newsello.pl

Jesteś na diecie? Zjedz sushi!

Surowa ryba, marynowana japońska rzodkiew i imbir, sezam, chrzan wasabi oraz oczywiście specyficzny, kleisty ryż oraz wodorosty nori. Jakie wartości odżywcze mają najpopularniejsze składniki sushi?
Jesteś na diecie? Zjedz sushi!
Jesteś na diecie? Zjedz sushi!

Odchudzające właściwości alg

Stosowane w kosmetyce, farmacji i lecznictwie, a także dietetyce oraz kulinariach. Algi, którymi owinięte są składniki sushi, to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziesz w nich m.in. wysokiej jakości białko, proteiny, a także witaminy A, C i E oraz kwas foliowy i beta-karoten.

Co ciekawe, dzięki wysokiej zawartości błonnika, wodorosty nori stanowią cenny składnik diety odchudzającej. Włókno pokarmowe ogranicza bowiem wchłanianie tłuszczów i nadmiaru cukrów, a w efekcie - reguluje poziom glukozy we krwi i obniża cholesterol. Dzięki błonnikowi, jesteśmy dłużej syci i nie czujemy potrzeby podjadania pomiędzy posiłkami.

Podobny efekt wywołuje obecny w algach jod, który oddziałując na tkankę tłuszczową, przyspiesza procesy rozpuszczania tłuszczów. Obok jodu, w wodorostach znajdziesz także inne cenne, łatwo przyswajalne makro- i mikroelementy, poprawiające m.in. pracę tarczycy. To przede wszystkim magnez, wapń, żelazo, brom i potas. Algi wspomagają ponadto układ trawienny, a także działają bakteriobójczo, wzmacniając system immunologiczny i chroniąc przed niektórymi nowotworami.

Wystarczy średnio 5 gramów wodorostów nori dziennie, aby pokryć zapotrzebowanie organizmu na witaminy i minerały!

Dietetyczna ryba surowa

Ryba, czyli serce każdego sushi. Może nią być popularny łosoś, a także tuńczyk, ryba maślana czy węgorz. Każda z nich to cenne źródło wysokostrawnego białka (ok. 10-25 proc.) oraz kwasów n-3 i n-6, wykazujących wysokie właściwości dietetyczne. W rybach znajdziesz także pokłady witamin A, D, E i z grupy B oraz składniki mineralne, jak magnez, wapń, żelazo, sód czy potas. Poza tym ryby to w 50-85 proc. woda, tłuszcze na poziomie 0,2-54 proc., a także sole mineralne (0,5-5,6 proc.) oraz węglowodany (0,1-0,4 proc.).

Pamiętaj, jedząc ryby hamujesz procesy nowotworowe oraz łagodzisz reakcje zapalne i alergiczne. Poprawiasz ciśnienie krwi oraz pracę serca. Obniżasz poziom „złego” cholesterolu LDL, ograniczając w ten sposób rozwój zmian miażdżycowych. Zwiększasz ilość serotoniny, która wpływa pozytywnie na samopoczucie i działa antydepresyjnie.

Ryż dla bezglutenowców

W białym ryżu znajdziesz sporo węglowodanów złożonych, które uwalniają się wolno, dzięki czemu zapewniają uczucie sytości na dłużej. Poza tym białe ziarenka to źródło białka, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, jak np. fosfor, magnez, wapń, cynk czy mangan. Nie znajdziesz tu z kolei glutenu, co na pewno ucieszy osoby, które źle tolerują ten składnik.

Pamiętaj, że choć w przypadku sushi stosuje się ryż o wyższym indeksie glikemicznym (ryż musi być specjalnie spreparowany, aby utrzymał wysokie właściwości klejące), nie zagraża on szczupłej sylwetce i nie zaburza planu dietetycznego. Dodatkowo, do białych ziarenek dodaje się ocet ryżowy, który wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn oraz wpływa na obniżanie cholesterolu.

Jedząc ryż zmniejszasz ryzyko zachorowania na raka, a także usprawniasz działanie trzustki, wątroby i żołądka. Nie bez powodu w dawnych Chinach składnik ten był traktowany jako sposób na walkę z przemęczeniem, a także stanami zapalnymi, przeziębieniowymi, grypą i anemią.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również