Newsello.pl

Idealny prezent dla ukochanej

Już niebawem 8 marca, Dzień Kobiet. W Polsce przyjęło się, że w tym dniu kobiety obdarowuje się upominkami. Nie inaczej jest w gorącej Italii. Na co czekają piękne Włoszki?
Farfalle z homarcami i cukinią
Farfalle z homarcami i cukinią

Za sprawą bukiecików mimoz w Dniu Kobiet włoskie ulice nabierają żółtego koloru. To właśnie tymi kwiatami obdarowuje się Włoszki. By podkreślić wyjątkowość święta, mężczyźni bardzo często wpinają sobie w klapę marynarki kilka gałązek tej roślinki. Dlaczego to właśnie te kwiaty wręcza się 8 marca? Przepiękne i delikatne mimozy symbolizują kobiecą delikatność i niewinność. Jednak ze względu na to, że roślina przystosowuje się do różnych, nawet tych najtrudniejszych warunków, symbolizuje także autonomię i wolność, która jest dla Włoszek niezwykle istotna.

Bez względu jednak na to w jakiej części świata się znajdujemy zawsze dobrym pomysłem jest przygotowanie dla ukochanej pysznej kolacji. Barilla przychodzi z pomocą zabieganym, a czasem zagubionym pomiędzy kuchennymi półkami mężczyznom. Propozycja dania na uroczystą kolację jest niezwykle prosta, a gwarantuje efekt wow. Poniżej lista składników do przygotowania wyjątkowej kolacji dla dwóch osób.

FARFALLE Z HOMARCAMI I CUKINIĄ

Składniki:

Makaron Farfalle Barilla 200 g
Pomidorki koktajlowe 100 g
Śmietana 50 g
Homarce/krewetki tygrysie 6 sztuk
Cukinie 1 sztuka
Szalotka 1 sztuka
Brandy 1 mała szklanka
Oliwa z oliwek Extra Vergine 2 łyżki
Natka pietruszki 1 łyżka
Czerwona sałata radicchio 1 wiązka
Sól do smaku
Pieprz biały do smaku

Przygotowanie:

1. Zagotuj dużą ilość wody na makaron. Nie musisz dodawać oleju, ani oliwy, dzięki pszenicy durum makaron Barilla nie skleja się podczas gotowania. Wodę posól dopiero, gdy zacznie wrzeć.

2. Pokrój drobno szalotkę i zeszklij na patelni z dwiema łyżkami oliwy. Dodaj homarce przekrojone wzdłuż, wlej brandy i poczekaj aż odparuje. Kiedy homarce staną się białe zdejmij je z patelni i odłóż na talerz.

3. Dodaj na patelnię pokrojone pomidorki koktajlowe i duś przez 4 minuty. Wrzuć makaron do gotowania.

4. Na oddzielnej patelni podsmaż z solą i z oliwą cukinie pokrojone w paski. Po dwóch minutach przełóż cukinie na patelnię z pomidorkami.

5. Wlej śmietanę i dodaj z powrotem homarce, dodaj sałatę pokrojoną w cienkie paski. Dodaj soli i pieprzu do smaku.

6. Odcedź makaron kiedy będzie al dente i przełóż na patelnię. Posyp świeżo posiekaną natką pietruszki i wymieszaj.

7. Gotowe! Możesz podawać!

www.barilla.pl

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również