Kofta kebab z fetą
Składniki:
300 g mięsa wieprzowego z szynki
100 g sosu czosnkowego
2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
300 g mięsa wołowego
300 g mięsa z jagnięciny (można zastąpić wieprzowym)
2 łyżki pokrojonych oliwek
1 łyżeczka mielonego kminku
1 pęczek mięty
1 pęczek kolendry
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
400 g sera feta
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mięso mielone z Przyprawą do grilla Knorr, która doskonale je doprawi, kminkiem, oraz startą na tarce cebulą. Dokładnie wyrób wszystko tak, by składniki stanowiły jednolitą masę.
Pomieszaj w drugiej misce pokruszony ser feta z posiekaną kolendrą, miętą i oliwkami, a następnie wymieszaj powstałą masę. Może ona mieć różną konsystencję, w zależności od pochodzenia sera. Farsz powstały z polskiego sera będzie bardziej kremowy, a z greckiego - bardziej suchy.
Do zmoczonej w zimnej wodzie ręki weź porcję mięsa mielonego i uformuj z niego (naciągając go na kciuk prawej dłoni) owalny kotlet z dziurką w środku. Włóż do środka kotleta przygotowany wcześniej farsz z sera. Zamknij nim kotlety szczelnie z obu stron.
Natłuść delikatnie przygotowane kebaby obracając je w rękach z oliwą. Mięso grilluj na dobrze rozgrzanym grillu, obracając je co jakiś czas. Zgrillowane kebaby podawaj z tortillą i sosem czosnkowym.
Udanego grillowania!