Newsello.pl

Dania mięsne na grillu w towarzystwie ziół

By odpowiednio doprawić dania z grilla, powinniśmy sięgnąć po pachnące zioła. Doskonale odnajdą się one w towarzystwie mięs, warzyw, czy różnego rodzaju sałatek, które zaserwować możemy naszym gościom na stole.
Ziołowe klimaty na grillu
Ziołowe klimaty na grillu

Zioła – niezastąpione w przygotowaniu wyjątkowych i smacznych potraw. Stanowią idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy cenią wyrazisty smak i mocny aromat. - Z dodatkiem ziół skutecznie ograniczymy ilość soli w naszych potrawach, a dodatkowo nadamy im wyjątkowego smaku i aromatu – mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.

Doskonale podkreślają smak naszych dań, jednocześnie dobroczynnie wpływając na procesy trawienia – co stanowi bardzo ważny aspekt ich działania, w kontekście dań z grilla. Jednak przed ich wykorzystaniem na grillu, powinniśmy dokładnie wcześniej sprawdzić, do jakiego typu potraw pasować będą one najlepiej. W przypadku tłustszych mięs możemy sobie pozwolić na bardziej intensywne doprawienie, jednak w przypadku takiej potrawy, jak na przykład ryba, musimy pamiętać, by wykorzystywać te rodzaje ziół, które nie zdominują jej delikatnego smaku. Szukając ziołowych inspiracji do przygotowania potraw z grilla sięgnąć możemy po rozmaryn, majeranek, bazylię, kminek, kolendrę, czy estragon.

Z dodatkiem ziół stworzyć możemy prawdziwe kulinarne cuda. Oto kilka wyjątkowych przepisów na dania z wykorzystaniem najpopularniejszych ziół z naszych kuchni, wyselekcjonowane specjalnie przez Piotra Murawskiego – szefa kuchni Knorr:

Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą

Składniki:
1 kurczak
80 ml ketchupu pikantnego
1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
2 szalotki
10 g startego korzenia imbiru
1 posiekany ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego jasnego
1 szczypta mielonych goździków i cynamonu
kilka gałązek świeżej bazylii
kilka gałązek świeżej mięty
50 ml ketchupu pikantnego
1 średniej wielkości dojrzały ananas
1 czerwona cebula
1 strączek chilli
1 pęczek bazylii
pęczek świeżej mięty
80 ml oliwy z oliwek
1 łyżka cukru brązowego
sok z 1 limonki

Sposób przygotowania:
Pokrój dowolnie kurczaka na mniejsze części razem z kośćmi i skórą. Te części kurczaka, które są grube, tak jak piersi czy udka, ponacinaj dodatkowo nożem w odstępach co 1 cm.
Pomieszaj w misce: ketchup z Przyprawą do grilla Knorr, która podkreśli smak dania, czosnek, szalotkę, mielone goździki, sos sojowy, cynamon, imbir, posiekaną miętę i bazylię. Zmiksuj wszystko razem w robocie kuchennym na jednolitą masę. Wymieszaj kawałki kurczaka w powstałej marynacie i pozostaw w misce w lodówce pod przykryciem do następnego dnia.
Kawałki kurczaka grilluj na tackach aluminiowych, w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą. Grilluj do momentu, aż kurczak będzie rumiany i miękki.
Salsa ananasowa: obranego ananasa pokrój w drobna kostkę, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, ketchup, posiekane chilli oraz posiekaną bazylię i miętę. Całość dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z limonki i brązowym cukrem, wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym

Składniki:
600 g piersi z indyka
3 łyżki ketchupu łagodnego
1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
100 ml mleka kokosowego
1 łyżka kminu rzymskiego
1 pęczek kolendry
2 łyżki oliwy
2 szalotki
1 ząbek czosnku
sok z 1 limonki

Sposób przygotowania:
Piersi z indyka przekrój na cienkie, długie plastry wzdłuż.
Podsmaż w małym garnku pokrojoną w kosteczkę szalotkę, a następnie dodaj mleko kokosowe, Przyprawę do grilla Knorr, która idealnie wkomponuje się w smak dania, oraz ketchup. Gotuj wszystko razem przez minutę i odstaw na bok do ostygnięcia.
W chłodną już marynatę włóż pokrojone piersi z indyka. Odstaw je do zamarynowania na co najmniej 12 godzin.
Zmiksuj kolendrę z czosnkiem i sokiem z limonki. Dodaj kmin rzymski. Na paski zamarynowanego mięsa nałóż pastę zmiksowanej kolendry. Paski mięsa pozwijaj w "ślimaczki" i nadziej po dwie, trzy roladki na patyki do szaszłyków.
Przygotowane tak szaszłyki grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez około 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą do momentu, aż kurczak będzie miękki i rumiany.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również