Zioła – niezastąpione w przygotowaniu wyjątkowych i smacznych potraw. Stanowią idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy cenią wyrazisty smak i mocny aromat. - Z dodatkiem ziół skutecznie ograniczymy ilość soli w naszych potrawach, a dodatkowo nadamy im wyjątkowego smaku i aromatu – mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.
Doskonale podkreślają smak naszych dań, jednocześnie dobroczynnie wpływając na procesy trawienia – co stanowi bardzo ważny aspekt ich działania, w kontekście dań z grilla. Jednak przed ich wykorzystaniem na grillu, powinniśmy dokładnie wcześniej sprawdzić, do jakiego typu potraw pasować będą one najlepiej. W przypadku tłustszych mięs możemy sobie pozwolić na bardziej intensywne doprawienie, jednak w przypadku takiej potrawy, jak na przykład ryba, musimy pamiętać, by wykorzystywać te rodzaje ziół, które nie zdominują jej delikatnego smaku. Szukając ziołowych inspiracji do przygotowania potraw z grilla sięgnąć możemy po rozmaryn, majeranek, bazylię, kminek, kolendrę, czy estragon.
Z dodatkiem ziół stworzyć możemy prawdziwe kulinarne cuda. Oto kilka wyjątkowych przepisów na dania z wykorzystaniem najpopularniejszych ziół z naszych kuchni, wyselekcjonowane specjalnie przez Piotra Murawskiego – szefa kuchni Knorr:
Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą
Składniki:
1 kurczak
80 ml ketchupu pikantnego
1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
2 szalotki
10 g startego korzenia imbiru
1 posiekany ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego jasnego
1 szczypta mielonych goździków i cynamonu
kilka gałązek świeżej bazylii
kilka gałązek świeżej mięty
50 ml ketchupu pikantnego
1 średniej wielkości dojrzały ananas
1 czerwona cebula
1 strączek chilli
1 pęczek bazylii
pęczek świeżej mięty
80 ml oliwy z oliwek
1 łyżka cukru brązowego
sok z 1 limonki
Sposób przygotowania:
Pokrój dowolnie kurczaka na mniejsze części razem z kośćmi i skórą. Te części kurczaka, które są grube, tak jak piersi czy udka, ponacinaj dodatkowo nożem w odstępach co 1 cm.
Pomieszaj w misce: ketchup z Przyprawą do grilla Knorr, która podkreśli smak dania, czosnek, szalotkę, mielone goździki, sos sojowy, cynamon, imbir, posiekaną miętę i bazylię. Zmiksuj wszystko razem w robocie kuchennym na jednolitą masę. Wymieszaj kawałki kurczaka w powstałej marynacie i pozostaw w misce w lodówce pod przykryciem do następnego dnia.
Kawałki kurczaka grilluj na tackach aluminiowych, w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą. Grilluj do momentu, aż kurczak będzie rumiany i miękki.
Salsa ananasowa: obranego ananasa pokrój w drobna kostkę, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, ketchup, posiekane chilli oraz posiekaną bazylię i miętę. Całość dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z limonki i brązowym cukrem, wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym
Składniki:
600 g piersi z indyka
3 łyżki ketchupu łagodnego
1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
100 ml mleka kokosowego
1 łyżka kminu rzymskiego
1 pęczek kolendry
2 łyżki oliwy
2 szalotki
1 ząbek czosnku
sok z 1 limonki
Sposób przygotowania:
Piersi z indyka przekrój na cienkie, długie plastry wzdłuż.
Podsmaż w małym garnku pokrojoną w kosteczkę szalotkę, a następnie dodaj mleko kokosowe, Przyprawę do grilla Knorr, która idealnie wkomponuje się w smak dania, oraz ketchup. Gotuj wszystko razem przez minutę i odstaw na bok do ostygnięcia.
W chłodną już marynatę włóż pokrojone piersi z indyka. Odstaw je do zamarynowania na co najmniej 12 godzin.
Zmiksuj kolendrę z czosnkiem i sokiem z limonki. Dodaj kmin rzymski. Na paski zamarynowanego mięsa nałóż pastę zmiksowanej kolendry. Paski mięsa pozwijaj w "ślimaczki" i nadziej po dwie, trzy roladki na patyki do szaszłyków.
Przygotowane tak szaszłyki grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez około 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą do momentu, aż kurczak będzie miękki i rumiany.