Newsello.pl

Cztery przepisy na sałatki idealne na lato

Latem, korzystając z pięknej pogody, jak najwięcej czasu powinniśmy spędzać aktywnie na świeżym powietrzu. Aby zaoszczędzić sobie pracy, powinniśmy pomyśleć o tym, które dania sprawdzą się najlepiej na naszych stołach.
Sałatki na lato
Sałatki na lato

- W kategorii sałatek warto wzorować się na daniach pochodzących z Włoch – wszak właśnie tam gorąca temperatura i ciepły klimat determinują składniki popularnie serwowanych dań. Tutaj znakomity przepis na sałatkę z dodatkiem oliwek - proponuje Murawski.

Sałatka włoska z oliwkami

Składniki:
• 8 młodych ziemniaczków
• 1 opakowanie nadziewanych papryką oliwek zielonych
• 6 plastrów bekonu
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
• 100 g zielonej fasolki szparagowej
• 120 g pomidorków koktajlowych
• 2 łyżki octu balsamicznego
• Pół pęczka natki pietruszki
• 6 łyżek oliwy z oliwek
• 4 łyżki wody

Sposób przygotowania:
1. Umyj, ugotuj i odcedź ziemniaki, a następnie pokrój je na ćwiartki. Pokrój na ćwiartki także pomidorki. Posiekaj natkę pietruszki i odcedź z zalewy oliwki.
2. Usmaż na suchej patelni boczek, do momentu aż będzie chrupiący.
3. Sos sałatkowy włoski Knorr wymieszaj z oliwą, octem balsamicznym i wodą, według in-strukcji na opakowaniu. Dzięki niemu sałatka smakować będzie znakomicie.
4. Wymieszaj w większej misce wszystkie składniki i zalej je gotowym sosem. Gotowe danie podawaj samodzielnie, albo jako smaczny dodatek do mięs czy ryb.

- Wszystkich miłośników ryb zachęcałbym do wykorzystania w przepisie wędzonego łososia – w połączeniu z ziemniakami, selerem naciowym i czosnkiem przygotujemy wyjątkowo smaczną i kolorową sałatkę - poleca szef kuchni Knorr.

Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i czosnkiem

Składniki:
• 200 g młodych ziemniaków
• 150 g wędzonego łososia
• 2 łodygi selera naciowego
• 1 czerwona cebula
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo - ziołowego Knorr
• Pół pęczka świeżego koperku
• 1 cytryna
• 2 ząbki czosnku
• 6 łyżek oleju z pestek winogron
• 6 łyżek woda

Sposób przygotowania:
1. Dokładnie umyj i ugotuj ze skórką w lekko posolonej wodzie ziemniaki.
2. Następnie odcedź je i pozostaw do momentu, aż ostygną i przekrój na połówki.
3. Obierz z włókien przygotowane łodygi selera naciowego, a następnie pokrój je pod kątem w paski i sparz wrzątkiem.
4. Wędzonego łososia pokrój w cienkie paski, a cebulę w piórka. Koperek posiekaj drobno.
5. By przygotować dressing koperkowy, zacznij od starcia na drobnej tarce czosnku. Następnie, wymieszaj Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy Knorr, który świetnie smakować będzie jako uzupełnienie gotowego dania, z olejem i wodą. Do przygotowanego sosu dodaj jeszcze czosnek i sok z cytryny.
6. Wymieszaj w misce selera naciowego, koperek, cebulę, ugotowane ziemniaki, połowę łososia oraz sos. Przełóż na talerze gotową sałatkę. Posyp ja z wierzchu pozostałym łososiem i dla ozdoby udekoruj koperkiem.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również