- W kategorii sałatek warto wzorować się na daniach pochodzących z Włoch – wszak właśnie tam gorąca temperatura i ciepły klimat determinują składniki popularnie serwowanych dań. Tutaj znakomity przepis na sałatkę z dodatkiem oliwek - proponuje Murawski.
Sałatka włoska z oliwkami
Składniki:
• 8 młodych ziemniaczków
• 1 opakowanie nadziewanych papryką oliwek zielonych
• 6 plastrów bekonu
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
• 100 g zielonej fasolki szparagowej
• 120 g pomidorków koktajlowych
• 2 łyżki octu balsamicznego
• Pół pęczka natki pietruszki
• 6 łyżek oliwy z oliwek
• 4 łyżki wody
Sposób przygotowania:
1. Umyj, ugotuj i odcedź ziemniaki, a następnie pokrój je na ćwiartki. Pokrój na ćwiartki także pomidorki. Posiekaj natkę pietruszki i odcedź z zalewy oliwki.
2. Usmaż na suchej patelni boczek, do momentu aż będzie chrupiący.
3. Sos sałatkowy włoski Knorr wymieszaj z oliwą, octem balsamicznym i wodą, według in-strukcji na opakowaniu. Dzięki niemu sałatka smakować będzie znakomicie.
4. Wymieszaj w większej misce wszystkie składniki i zalej je gotowym sosem. Gotowe danie podawaj samodzielnie, albo jako smaczny dodatek do mięs czy ryb.
- Wszystkich miłośników ryb zachęcałbym do wykorzystania w przepisie wędzonego łososia – w połączeniu z ziemniakami, selerem naciowym i czosnkiem przygotujemy wyjątkowo smaczną i kolorową sałatkę - poleca szef kuchni Knorr.
Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i czosnkiem
Składniki:
• 200 g młodych ziemniaków
• 150 g wędzonego łososia
• 2 łodygi selera naciowego
• 1 czerwona cebula
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo - ziołowego Knorr
• Pół pęczka świeżego koperku
• 1 cytryna
• 2 ząbki czosnku
• 6 łyżek oleju z pestek winogron
• 6 łyżek woda
Sposób przygotowania:
1. Dokładnie umyj i ugotuj ze skórką w lekko posolonej wodzie ziemniaki.
2. Następnie odcedź je i pozostaw do momentu, aż ostygną i przekrój na połówki.
3. Obierz z włókien przygotowane łodygi selera naciowego, a następnie pokrój je pod kątem w paski i sparz wrzątkiem.
4. Wędzonego łososia pokrój w cienkie paski, a cebulę w piórka. Koperek posiekaj drobno.
5. By przygotować dressing koperkowy, zacznij od starcia na drobnej tarce czosnku. Następnie, wymieszaj Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy Knorr, który świetnie smakować będzie jako uzupełnienie gotowego dania, z olejem i wodą. Do przygotowanego sosu dodaj jeszcze czosnek i sok z cytryny.
6. Wymieszaj w misce selera naciowego, koperek, cebulę, ugotowane ziemniaki, połowę łososia oraz sos. Przełóż na talerze gotową sałatkę. Posyp ja z wierzchu pozostałym łososiem i dla ozdoby udekoruj koperkiem.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!