W tej kategorii bezsprzecznie królować będą – sałatki! Kolorowe, smaczne i bardzo wakacyjne. Pełne warzyw i owoców doskonale sprawdzą się w każdej kuchni. A co najważniejsze, ich przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka chwil. W ten sposób cieszyć się będziemy mogli piękną pogodą i wolnym czasem spędzanym w gronie najbliższych.
Szczególnie, że w gorące i upalne dni nasz organizm potrzebuje składników, które pozwolą nam naturalnie uzupełnić utracone płyny i pomóc w utrzymaniu prawidłowej równowagi wewnętrznej ciała. Dlatego w okresie podwyższonych temperatur tak ważne jest wzbogacanie diety o warzywa i owoce, które cechuje zwykle duża zawartość witamin i składników odżywczych. Tak przygotowane kompozycje uzupełniać możemy o różnego rodzaju makarony i kasze, przygotowując tym samym idealne danie na wakacyjny obiad.
Pomysłami na pyszne i oryginalne sałatki, doskonałe na letnie dni, podzielił się Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
- Do przygotowania wakacyjnych sałatek bez obaw sięgnąć możemy na przykład po… owoce morza. Z ich dodatkiem każda sałatka nabierze wyjątkowego, letniego charakteru - mówi Piotr Murawski.
Sałata lodowa z owocami morza à la marinara
Składniki:
• 1 sałata lodowa
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowo - ziołowego Knorr
• 250 g mieszanki owoców morza
• 250 g pomidorków koktajlowych
• Pół pęczka natki pietruszki
• 30 g pestek słonecznika
• 50 g czarnych oliwek
• 1 cebulka
• 1 papryczka chili
• 80 ml oliwy
• 2 cytryny
• 2 ząbki czosnku
• kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanej na patelni oliwie i podsmaż pokrojone: cebulę, chili oraz czosnek.
2. Dodaj po chwili owoce morza i smaż jeszcze przez około 4 - 5 minut. Wszystkie składniki dopraw sokiem z cytryny i odstaw do ostudzenia.
3. Następnie dodaj Sos sałatkowy czosnkowo – ziołowy Knorr, który stanowić będzie doskonały dodatek do gotowej sałatki i całość wymieszaj.
4. Umyj i porwij na drobne kawałki liście sałaty lodowej, a następnie wrzuć je do miski.
5. Do sałaty dorzuć pestki słonecznika, przekrojone na pół oliwki, ćwiartki pomidorków oraz pokrojoną natkę pietruszki i porwane liście bazylii.
6. Tak przygotowaną sałatkę polej gotowym sosem z owocami morza. Wymieszaj całość i od razu podawaj do zjedzenia, np. dodatkiem z pieczywa.
- Prosta w przygotowaniu, a naprawdę bardzo smaczna, może być sałatka z dodatkiem kaszy kuskus i sera feta. Dodatkową zaletą jest fakt, iż można ją przyrządzić dosłownie w kilka chwil - mówi szef kuchni Knorr.
Letnia sałatka z fetą i kuskusem
Składniki:
• 1 opakowanie kaszy kuskus
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Knorr
• 1 świeży ogórek
• 250 g pomidorków cherry
• 1 opakowanie sera feta
• 200 g rucoli
• 3 łyżki wody
• 1 łyżeczka soli
• 100 ml oliwy
Sposób przygotowania:
1. Wsyp do miski przygotowaną kaszę kuskus i zalej ją wrzącą wodą zgodnie z instrukcją z opakowania.
2. Następnie przykryj ją na około 2 – 3 minuty aluminiową folią. Po upływie tego czasu dolej do kaszy połowę oliwy i wszystkie składniki wymieszaj.
3. Pokrój w kostkę ser feta oraz ogórka. Pomidorki przetnij na pół. Wymieszaj warzywa z przygotowaną kaszą kuskus.
4. Sos sałatkowy grecki Knorr, który nada sałatce świeżego i oryginalnego smaku, wymieszaj z resztą oliwy i wodą.
5. Ułóż na talerzu umyte wcześniej dokładnie liście sałaty. Ułóż na wierzchu kuskus z warzywami i serem feta. Gotowe danie polej sosem i podawaj.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!