Newsello.pl

Cztery przepisy na sałatki idealne na lato

Latem, korzystając z pięknej pogody, jak najwięcej czasu powinniśmy spędzać aktywnie na świeżym powietrzu. Aby zaoszczędzić sobie pracy, powinniśmy pomyśleć o tym, które dania sprawdzą się najlepiej na naszych stołach.
Sałatki na lato
Sałatki na lato

W tej kategorii bezsprzecznie królować będą – sałatki! Kolorowe, smaczne i bardzo wakacyjne. Pełne warzyw i owoców doskonale sprawdzą się w każdej kuchni. A co najważniejsze, ich przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka chwil. W ten sposób cieszyć się będziemy mogli piękną pogodą i wolnym czasem spędzanym w gronie najbliższych.

Szczególnie, że w gorące i upalne dni nasz organizm potrzebuje składników, które pozwolą nam naturalnie uzupełnić utracone płyny i pomóc w utrzymaniu prawidłowej równowagi wewnętrznej ciała. Dlatego w okresie podwyższonych temperatur tak ważne jest wzbogacanie diety o warzywa i owoce, które cechuje zwykle duża zawartość witamin i składników odżywczych. Tak przygotowane kompozycje uzupełniać możemy o różnego rodzaju makarony i kasze, przygotowując tym samym idealne danie na wakacyjny obiad.

Pomysłami na pyszne i oryginalne sałatki, doskonałe na letnie dni, podzielił się Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

- Do przygotowania wakacyjnych sałatek bez obaw sięgnąć możemy na przykład po… owoce morza. Z ich dodatkiem każda sałatka nabierze wyjątkowego, letniego charakteru - mówi Piotr Murawski.

Sałata lodowa z owocami morza à la marinara
Składniki:
• 1 sałata lodowa
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowo - ziołowego Knorr
• 250 g mieszanki owoców morza
• 250 g pomidorków koktajlowych
• Pół pęczka natki pietruszki
• 30 g pestek słonecznika
• 50 g czarnych oliwek
• 1 cebulka
• 1 papryczka chili
• 80 ml oliwy
• 2 cytryny
• 2 ząbki czosnku
• kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanej na patelni oliwie i podsmaż pokrojone: cebulę, chili oraz czosnek.
2. Dodaj po chwili owoce morza i smaż jeszcze przez około 4 - 5 minut. Wszystkie składniki dopraw sokiem z cytryny i odstaw do ostudzenia.
3. Następnie dodaj Sos sałatkowy czosnkowo – ziołowy Knorr, który stanowić będzie doskonały dodatek do gotowej sałatki i całość wymieszaj.
4. Umyj i porwij na drobne kawałki liście sałaty lodowej, a następnie wrzuć je do miski.
5. Do sałaty dorzuć pestki słonecznika, przekrojone na pół oliwki, ćwiartki pomidorków oraz pokrojoną natkę pietruszki i porwane liście bazylii.
6. Tak przygotowaną sałatkę polej gotowym sosem z owocami morza. Wymieszaj całość i od razu podawaj do zjedzenia, np. dodatkiem z pieczywa.

- Prosta w przygotowaniu, a naprawdę bardzo smaczna, może być sałatka z dodatkiem kaszy kuskus i sera feta. Dodatkową zaletą jest fakt, iż można ją przyrządzić dosłownie w kilka chwil - mówi szef kuchni Knorr.

Letnia sałatka z fetą i kuskusem

Składniki:
• 1 opakowanie kaszy kuskus
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Knorr
• 1 świeży ogórek
• 250 g pomidorków cherry
• 1 opakowanie sera feta
• 200 g rucoli
• 3 łyżki wody
• 1 łyżeczka soli
• 100 ml oliwy

Sposób przygotowania:
1. Wsyp do miski przygotowaną kaszę kuskus i zalej ją wrzącą wodą zgodnie z instrukcją z opakowania.
2. Następnie przykryj ją na około 2 – 3 minuty aluminiową folią. Po upływie tego czasu dolej do kaszy połowę oliwy i wszystkie składniki wymieszaj.
3. Pokrój w kostkę ser feta oraz ogórka. Pomidorki przetnij na pół. Wymieszaj warzywa z przygotowaną kaszą kuskus.
4. Sos sałatkowy grecki Knorr, który nada sałatce świeżego i oryginalnego smaku, wymieszaj z resztą oliwy i wodą.
5. Ułóż na talerzu umyte wcześniej dokładnie liście sałaty. Ułóż na wierzchu kuskus z warzywami i serem feta. Gotowe danie polej sosem i podawaj.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również