Sezon kiszenia ogórków trwa w najlepsze. Wystarczy jedno popołudnie by przez resztę roku mieć smaczny i zdrowy składnik sałatek i szybki dodatek do obiadu. Warto wiedzieć, że dzięki procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Idealny efekt w postaci soczystych i twardych ogóreczków zapewni kilka prostych zasad.
Dawne metody
Dawno, dawno temu ogórki kisiło się w wielkich dębowych beczkach, które następnie zanurzano po brzegi w studni lub stawie. Tylko w taki sposób można było wtedy osiągnąć temp. 3-4 stopni C., uznawaną za idealną dla procesu fermentacji.
Dziś na szczęście ogórki kisimy w wygodnych szklanych słojach lub glinianych garnkach (jeśli robimy małosolne), choć nadal przechowujemy je w ciemnych zimnych miejscach, najczęściej w piwnicy.
Porady
Choć przepis na ogórki kiszone jest prosty, to warto zapoznać się z kilkoma trickami, które pomogą uzyskać efekt idealnie chrupkich i aromatycznych ogórków kiszonych.
5 sposób na idealne ogórki kiszone:
- Wybieraj ogórki jak najmniejsze i jak najbardziej równe. To ułatwi układanie ich w słoiku. Sprawdź także czy ogórki są twarde i jędrne.
- Ogórki kupuj rano. Im wcześniej tym lepiej. Najlepsze ogórki do kiszenia są te zerwane maks. 7 godzin wcześniej. Największą szansę na takie ogórki masz jeśli wybierzesz się na najbliższy targ kupisz je bezpośrednio od rolników.
- Najlepsze słoiki do kiszenia to te litrowe. Sprawdź czy nie mają poszczerbionych brzegów i dokładnie je umyj. Zakrętki także muszą być czyste i bez uszkodzeń.
- Jak układać ogórki? One lubią ścisk, więc układaj je pionowo i bardzo blisko siebie. Im ciaśniej tym lepiej. Przerwy wypełniaj czosnkiem, chrzanem i koprem.
- Zaopatrz się w gotowe mieszanki przypraw do kwaszonych ogórków, ale koniecznie wybieraj te bez glutaminianu sodu. Wysokiej jakości zioła i przyprawy stosowane w tradycyjnych metodach kwaszenia oraz specjalna receptura idealnie utrwali smak świeżych warzyw i zagwarantuje sukces kwaszenia.
Przepis na kiszone ogórki
Składniki
- Ogórki gruntowe;
- Koper włoski;
- Chrzan;
- Czosnek;
- Woda;
- Sól;
- Mieszanka przypraw do ogórków kwaszonych.
Wykonanie
Umyte ogórki układamy pionowo w słoikach. Do każdego litrowego słoika między ogórkami układamy 2-3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i gałązkę kopru. Zalewę przygotowujemy w osobnym garnku, do którego wlewamy wodę, dosypujemy 1 dużą łyżkę soli na litr wody. Żeby wzbogacić smak ogórków dodajemy gotową mieszankę przypraw do kwaszonych ogórków, najlepiej taką bez dodatku glutaminianu sodu. Po zagotowaniu wlewamy do słoików tak żeby przykryć wszystkie ogórki. Zamykamy słoje i przenosimy je w zaciemnione i chłodne miejsce.
Żeby zapewnić najlepszy smak ogórkom kiszonym przydadzą się przyprawy Appetita i specjalna mieszanka do kiszenia ogórków.
fot. materiały prasowe / Appetita
Mieszanka do ogórków kwaszonych Appetita to połączenie w odpowiednich proporcjach, najwyższej jakości ziół i przypraw stosowanych w tradycyjnych metodach kwaszenia. Ta sprawdzona od lat receptura idealnie utrwala smak świeżych warzyw i gwarantuje sukces podczas przygotowywania domowych zapraw.