Newsello.pl

Zupa krem z soczewicy – idealne rozwiązanie na zimne dni!

Gdy za oknem hula lodowaty wiatr, każdy z nas ma ochotę zjeść coś pysznego! Czasami potrzebujemy szybkiego dania, które nie będzie ani uboższe w smak, ani w składniki odżywcze. Oto idealny pomysł na kolację i nie tylko!
Zupa krem z soczewicy – idealne rozwiązanie na zimne dni! [fot. materiały prasowe]
Zupa krem z soczewicy – idealne rozwiązanie na zimne dni! [fot. materiały prasowe]

Rozgrzewająca zupa krem z soczewicy z kurkumą i serem kremowym

Zima to czas w którym szczególnie chętnie sięgamy po rozgrzewające i sycące potrawy. Krem z soczewicy z dodatkiem kurkumy, czarnuszki i orientalnych przypraw, to wyśmienita kompozycja pełna aromatu, o wyjątkowo pysznym, serowym smaku, która pomoże ci przetrwać chłodne, zimowe dni.

Poszukając sposobu na proste i szybkie danie, które dodatkowo będzie efektowne, zupa krem okazuje się doskonałym rozwiązaniem. Krem można przygotować dosłownie w pół godziny, a dzięki różnorodnym dodatkom, taka potrawa za każdym razem zachwyca smakiem, rozgrzewa i syci. Zupa krem z soczewicy, z dodatkiem orientalnych przypraw, m.in. czarnuszki, kurkumy, aromatycznego kuminu i kolendry, to propozycja nie tylko dla miłośników egzotycznych kuchni świata. Oryginalne przyprawy doskonale balansują kremowe nuty sera śmietankowego Hochland, a kompozycja smakowa i apetyczny wygląd zupy sprawią, że będzie idealna w zimowe popołudnia i wieczory.

Przepis

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy;
  • 1 opakowanie sera kremowego śmietankowego Hochland w bloczku;
  • 2 łyżki masła;
  • 2 ząbki czosnku (lub więcej);
  • łyżeczka kurkumy;
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu;
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry;
  • sól i pieprz do smaku;
  • 750 ml bulionu warzywnego (lub więcej);
  • czarnuszka.

Przygotowanie:

Soczewicę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Odstawić do osączenia. W dużym rondlu rozgrzać masło (najlepiej klarowane), podsmażyć na nim posiekany czosnek i przyprawy, dodać soczewicę, chwilę podsmażyć, zalać bulionem, gotować ok. 20 minut, pod koniec dodać 1 opakowanie sera kremowego śmietankowego Hochland. Zupę zmiksować i podawać posypaną czarnuszką, ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Makarony Lubella

Makarony Lubella – najlepsze ze zboża

Kulinaria
wtorek, 09 października 2018, 14:09
Trwa kolejna odsłona telewizyjnej kampanii prezentującej "Najlepsze ze zboża". Spot przedstawia makarony Lubella, które towarzyszą nam o każdej porze dnia.

Zobacz również