Rozgrzewająca zupa krem z soczewicy z kurkumą i serem kremowym
Zima to czas w którym szczególnie chętnie sięgamy po rozgrzewające i sycące potrawy. Krem z soczewicy z dodatkiem kurkumy, czarnuszki i orientalnych przypraw, to wyśmienita kompozycja pełna aromatu, o wyjątkowo pysznym, serowym smaku, która pomoże ci przetrwać chłodne, zimowe dni.
Poszukając sposobu na proste i szybkie danie, które dodatkowo będzie efektowne, zupa krem okazuje się doskonałym rozwiązaniem. Krem można przygotować dosłownie w pół godziny, a dzięki różnorodnym dodatkom, taka potrawa za każdym razem zachwyca smakiem, rozgrzewa i syci. Zupa krem z soczewicy, z dodatkiem orientalnych przypraw, m.in. czarnuszki, kurkumy, aromatycznego kuminu i kolendry, to propozycja nie tylko dla miłośników egzotycznych kuchni świata. Oryginalne przyprawy doskonale balansują kremowe nuty sera śmietankowego Hochland, a kompozycja smakowa i apetyczny wygląd zupy sprawią, że będzie idealna w zimowe popołudnia i wieczory.
Przepis
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy;
- 1 opakowanie sera kremowego śmietankowego Hochland w bloczku;
- 2 łyżki masła;
- 2 ząbki czosnku (lub więcej);
- łyżeczka kurkumy;
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu;
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry;
- sól i pieprz do smaku;
- 750 ml bulionu warzywnego (lub więcej);
- czarnuszka.
Przygotowanie:
Soczewicę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Odstawić do osączenia. W dużym rondlu rozgrzać masło (najlepiej klarowane), podsmażyć na nim posiekany czosnek i przyprawy, dodać soczewicę, chwilę podsmażyć, zalać bulionem, gotować ok. 20 minut, pod koniec dodać 1 opakowanie sera kremowego śmietankowego Hochland. Zupę zmiksować i podawać posypaną czarnuszką, ze świeżym pieczywem.
Smacznego!