Bardzo pomysłowa i aromatyczna propozycja przepisu na sycącą zupę, która jest gotowa w 15 minut. Proste składniki, krótki czas przygotowania i pyszny efekt końcowy sprawiają, że zupę można wykorzystać w planowanym menu, ale również w sytuacjach awaryjnych. Na przykład takich, kiedy w domu mamy niewiele produktów, wyjście do sklepu z różnych przyczyn nie wchodzi w grę, a musimy skomponować danie obiadowe. Zupę chlebową można dowolnie przyprawiać a nawet wzbogacić o dodatkowe składniki. Doskonale smakuje także w wersji z podsmażoną papryką lub porem, jednak w przedstawionej opcji podstawowej również jest pysznym i sytym daniem.
Składniki:
- 1 litr bulionu (domowy lub BIO kostki bulionowej);
- 1 cebula;
- 30 g masła;
- 250 g bezglutenowego Chleba krojonego Teff 3Pauly;
- Sól, kminek, pieprz.
Przygotowanie:
Pociąć chleb na paski i drobno posiekać cebulę. Na rozgrzanej patelni roztopić masło i podsmażyć chleb wraz z cebulą, aż kostki cebuli staną się szkliste. Bulion zagrzać i dodać do niego podsmażony chleb z cebulką. Doprawić przyprawami i całość gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Gotowe! smacznego!
Porada: zupę można serwować z grzankami z roztopionym serem żółtym, przygotowanymi w międzyczasie w piekarniku.