Newsello.pl

Zimowe babeczki z musem jabłkowym i bitą śmietaną

Czasami, do szczęścia wystarczy odrobina słodkości... oto specjalny przepis od McVitie’s!
Zimowe babeczki z musem jabłkowym i bitą śmietaną
Zimowe babeczki z musem jabłkowym i bitą śmietaną

Zima to idealna pora na kulinarne eksperymenty. W szczególności w okresie chłodnych dni lubimy zaskoczyć swoich bliskich, czy też sprawić sobie nieco przyjemności, niebanalnym deserem. Bita śmietana, mus jabłkowy i aromatyczny cynamon…to nasza propozycja na dziś. Proponujemy przepis na niezwykłe zimowe babeczki, które wraz z kubkiem gorącej herbaty z pewnością ocieplą nie jeden chłodny grudniowy wieczór. Oto i on!

Składniki – lista zakupów:

  • 50 g (3 – 4 ciastka) McVitie's Digestive The Original;
  • 270 g mąki;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika;
  • szczypta soli;
  • 100 g cukru;
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego;
  • 80 ml łagodnego oleju roślinnego;
  • 2 jajka;
  • 250 g kwaśnej śmietany.

Także:

  • 400 gramów jabłek;
  • 2 łyżki soku z cytryn;
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego;
  • 250 g śmietany.

Wartość kaloryczna na porcję:

  • ok. 334 kcal;
  • białko: 3 g;
  • tłuszcze: 19 g;
  • węglowodany: 34 g.

Przygotowanie:
Ilość porcji: ok. 12
Przygotowanie: 50 minut

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 °C (piekarnik z termoobiegiem: 160 °C), a papierowe foremki do mufinek ustaw na blasze do pieczenia. Rozkrusz drobno ciastka McVitie's Digestive The Original. W misce wymieszaj następujące składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, sól, cukier i cukier waniliowy. W drugiej misce połącz olej, jajka i kwaśną śmietanę. Suche składniki z pierwszej miski wymieszaj ze składnikami znajdującymi się w drugiej. Całość ponownie dokładnie wymieszaj, a następnie połącz z rozkruszonymi ciastkami McVitie’s Digestive The Original. Otrzymanym w ten sposób ciastem, wypełnij foremki do babeczek, piecz je przez 20-25 minut, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Pora na owoce! Jabłka umyj, obierz, podziel na ćwiartki, wyjmij gniazda, i pokrój na małe kawałki. Zagotowuj 25 ml wody z sokiem z cytryny i 2 opakowaniami cukru waniliowego. Jabłka gotuj w przygotowanym roztworze przez ok. 8 min. (często mieszając), do momentu, aż z jabłek i roztworu powstanie mus. W misce ubij na sztywno śmietanę i posyp 1 opakowaniem cukru waniliowego. Z każdej mufinki odetnij górną część. Na dolną część babeczki nałóż dużą łyżkę bitej śmietany, na to nałóż 

1 łyżkę musu z jabłek, a na koniec przykryj całość odciętą wcześniej górną częścią. możesz oprószyć wierzch cukrem pudrem i zmielonym cynamonem.

Smacznego!

Jeżeli szukasz więcej słodkich inspiracji, polecamy również Orzechowy Odrywaniec!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Lubella – Najlepsze ze zboża!

Lubella – Najlepsze ze zboża!

Kulinaria
środa, 17 stycznia 2018, 15:48
Jest wiele odpowiednich momentów, dobrych okazji i świetnych powodów, by sięgać po produkty zbożowe Lubella. Najnowsza kampania marki pokazuje, że to, co najlepsze ze zboża warto mieć zawsze ze sobą, a cieszyć się zbożem można na wiele sposobów.

Zobacz również