Na hasło „herbata” wielu osobom przychodzi na myśl tylko czarna, na dodatek na ciepło - a przecież natura proponuje nam tak wiele różnorodnych odmian tej smacznej rośliny. Herbata może być biała, czerwona, ziołowa. Jest też zielona, znana przede wszystkim w Chinach od tysięcy lat, której niesamowity aromat cudownie orzeźwia i pozwala cieszyć się wieloma jej rodzajami. Gdy pogoda robi się coraz ładniejsza, a temperatury na zewnątrz wzrastają, można ją pić na ciepło, ale również na zimno.
Zielona herbata staje się coraz bardziej popularna. Dużo mówi się o jej drogocennym dla zdrowia działaniu oraz wyjątkowym delikatnym smaku. Dla tych, którzy lubią eksperymentować, idealnie sprawdzą się owocowe dodatki podkreślające aromat poszczególnych odmian w postaci herbacianych napojów.
Owocowe szaleństwo
Pośród dostępnych na sklepowych półkach gotowych herbat można znaleźć wiele jej rodzajów. Jest też szeroki ich wybór z owocowymi aromatami, dzięki czemu herbata może przemienić się w schłodzony letni napój, ewentualnie z dodatkiem dużej ilości kostek lodu dla jeszcze większej ochłody. Zielona herbata występuje sama w różnych odmianach jak i w połączeniu z cytryną, pomarańczą, brzoskwinią, żurawiną oraz maliną. Opcji jest naprawdę sporo, wystarczy tylko sięgnąć po odpowiednią herbatę i przygotować według osobistych upodobań.
- Warto eksperymentować w kuchni łącząc różne smaki – mówi Joanna FIjałkowska, Trade Marketing Specialist TEEKANNE – Herbaty dostępne w sklepach mogą stanowić bazę dla tych eksperymentów. Do wyboru jest wiele smaków i rodzajów, szczególnie zielonej herbaty, Napój na jej bazie jest znakomitym zamiennikiem zwykłej wody w ciepłe dni. Poszukując inspiracji warto sięgnąć także po gotowe mieszanki herbat zielonych, które doskonale smakują zarówno tuż po zaparzeniu, jak i schłodzone. W ten sposób każda filiżanka może przynosić zupełnie inne doznania smakowe - dodaje.
Herbaciany napój hand made
Rozpoczynając swoją kulinarną przygodę z napojami na bazie zielonej herbaty warto sięgnąć po sprawdzone receptury. Plasterek cytryny lub limonki z kostkami lodu oraz świeżo zerwana mięta nie tylko wzbogacą smak napoju, ale także doskonale orzeźwią w upalny dzień. Aby uzyskać bardziej egzotyczny posmak, można połączyć herbatę z kawałkami ananasa, plasterkami pomarańczy i trawą cytrynową. Wielbiciele mocno owocowych napojów na bazie zielonej herbaty mogą przygotować ją z malinami, truskawkami i borówkami amerykańskimi, dodatkowo dodając parę łyżek ulubionego soku owocowego.