Newsello.pl

Zielona herbata idealnym napojem na lato

Przed nami najcieplejsza część roku. Podczas upałów należy przyjmować spore ilości płynów. Co wybrać, kiedy nie przepadamy za wodą mineralną?
Zielona herbata na lato
Zielona herbata na lato

Na hasło „herbata” wielu osobom przychodzi na myśl tylko czarna, na dodatek na ciepło - a przecież natura proponuje nam tak wiele różnorodnych odmian tej smacznej rośliny. Herbata może być biała, czerwona, ziołowa. Jest też zielona, znana przede wszystkim w Chinach od tysięcy lat, której niesamowity aromat cudownie orzeźwia i pozwala cieszyć się wieloma jej rodzajami. Gdy pogoda robi się coraz ładniejsza, a temperatury na zewnątrz wzrastają, można ją pić na ciepło, ale również na zimno.

Zielona herbata staje się coraz bardziej popularna. Dużo mówi się o jej drogocennym dla zdrowia działaniu oraz wyjątkowym delikatnym smaku. Dla tych, którzy lubią eksperymentować, idealnie sprawdzą się owocowe dodatki podkreślające aromat poszczególnych odmian w postaci herbacianych napojów.

Owocowe szaleństwo

Pośród dostępnych na sklepowych półkach gotowych herbat można znaleźć wiele jej rodzajów. Jest też szeroki ich wybór z owocowymi aromatami, dzięki czemu herbata może przemienić się w schłodzony letni napój, ewentualnie z dodatkiem dużej ilości kostek lodu dla jeszcze większej ochłody. Zielona herbata występuje sama w różnych odmianach jak i w połączeniu z cytryną, pomarańczą, brzoskwinią, żurawiną oraz maliną. Opcji jest naprawdę sporo, wystarczy tylko sięgnąć po odpowiednią herbatę i przygotować według osobistych upodobań.

- Warto eksperymentować w kuchni łącząc różne smaki – mówi Joanna FIjałkowska, Trade Marketing Specialist TEEKANNE – Herbaty dostępne w sklepach mogą stanowić bazę dla tych eksperymentów. Do wyboru jest wiele smaków i rodzajów, szczególnie zielonej herbaty, Napój na jej bazie jest znakomitym zamiennikiem zwykłej wody w ciepłe dni. Poszukując inspiracji warto sięgnąć także po gotowe mieszanki herbat zielonych, które doskonale smakują zarówno tuż po zaparzeniu, jak i schłodzone. W ten sposób każda filiżanka może przynosić zupełnie inne doznania smakowe - dodaje.

Herbaciany napój hand made

Rozpoczynając swoją kulinarną przygodę z napojami na bazie zielonej herbaty warto sięgnąć po sprawdzone receptury. Plasterek cytryny lub limonki z kostkami lodu oraz świeżo zerwana mięta nie tylko wzbogacą smak napoju, ale także doskonale orzeźwią w upalny dzień. Aby uzyskać bardziej egzotyczny posmak, można połączyć herbatę z kawałkami ananasa, plasterkami pomarańczy i trawą cytrynową. Wielbiciele mocno owocowych napojów na bazie zielonej herbaty mogą przygotować ją z malinami, truskawkami i borówkami amerykańskimi, dodatkowo dodając parę łyżek ulubionego soku owocowego.

 

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również