Newsello.pl

Zdrowy smak natury – Pieczone placuszki ziemniaczano-selerowe z ziołowym dipem

Potrzebujesz dania, które będzie zdrowe, smaczne i w dodatku piękne? Wygląda na to, że mamy dla ciebie idealną propozycję!
Zdrowy smak natury – Pieczone placuszki ziemniaczano-selerowe z ziołowym dipem
Zdrowy smak natury – Pieczone placuszki ziemniaczano-selerowe z ziołowym dipem

Pieczone placuszki ziemniaczano-selerowe z ziołowym dipem to danie, które łączy w sobie trzy najważniejsze cechy – doskonale smakuje, świetnie prezentuje się na talerzu oraz przygotowane jest z samych wartościowych składników. Potrawa idealnie wpisuje się w kanon zdrowej kuchni w stylu fit, a dzięki swoim walorom smakowym podbija podniebienia dorosłych i dzieci. Wyjątkowo efektownie i oryginalnie wygląda, może więc z powodzeniem stać się doskonałym pomysłem na danie serwowane gościom. Jest idealną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian.

Składniki: (4 porcje)

Na placki:

  • 3-4 duże ziemniaki;
  • 1/2 dużego lub 1 mały seler;
  • 2-3 szalotki;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki oliwy;
  • pęczek świeżego tymianku (można zamienić na pietruszkę lub szczypiorek);
  • sól, pieprz.

Na dip:

  • 2 opakowania Pasty z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Well Well;
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego lub serka sojowego;
  • świeżo mielony pieprz.


Przygotowanie: (45 minut)
Szalotkę kroimy drobno i podsmażamy, ziemniaki wraz z selerem obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy podsmażoną cebulkę, oliwę, posiekane zioła, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Gotową masę nakładamy do wysmarowanych oliwą foremek na muffinki lub bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 st. C. Gotowe placuszki podajemy z dipem – mieszamy pastę z jogurtem naturalnym, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Weganie mogą zastąpić jogurt serkiem sojowym.

Wskazówka: Masę na placki można podzielić na dwie części i dodać do nich różne zioła, np. natkę pietruszki, szczypiorek lub tymianek i bazylię.

Gotowe! Wszystkiego Smacznego!

Podpowiedź: W przepisie wykorzystano Pastę z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Well Well.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Makarony Lubella

Makarony Lubella – najlepsze ze zboża

Kulinaria
wtorek, 09 października 2018, 14:09
Trwa kolejna odsłona telewizyjnej kampanii prezentującej "Najlepsze ze zboża". Spot przedstawia makarony Lubella, które towarzyszą nam o każdej porze dnia.
domowe ekspresy do kawy

3 urządzenia, które pokochasz w swojej kuchni

Kulinaria
wtorek, 02 października 2018, 09:55
Posiadanie jakichkolwiek sprzętów w kuchni to rzecz niebywale obowiązkowa. Wiele z nas pragnie posiadać urządzenia, które przede wszystkim ułatwią wiele zadań, a przy okazji będą wielofunkcyjne i łatwe w obsłudze.

Zobacz również