Pieczone placuszki ziemniaczano-selerowe z ziołowym dipem to danie, które łączy w sobie trzy najważniejsze cechy – doskonale smakuje, świetnie prezentuje się na talerzu oraz przygotowane jest z samych wartościowych składników. Potrawa idealnie wpisuje się w kanon zdrowej kuchni w stylu fit, a dzięki swoim walorom smakowym podbija podniebienia dorosłych i dzieci. Wyjątkowo efektownie i oryginalnie wygląda, może więc z powodzeniem stać się doskonałym pomysłem na danie serwowane gościom. Jest idealną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian.
Składniki: (4 porcje)
Na placki:
- 3-4 duże ziemniaki;
- 1/2 dużego lub 1 mały seler;
- 2-3 szalotki;
- 2 jajka;
- 2 łyżki oliwy;
- pęczek świeżego tymianku (można zamienić na pietruszkę lub szczypiorek);
- sól, pieprz.
Na dip:
- 2 opakowania Pasty z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Well Well;
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego lub serka sojowego;
- świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie: (45 minut)
Szalotkę kroimy drobno i podsmażamy, ziemniaki wraz z selerem obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy podsmażoną cebulkę, oliwę, posiekane zioła, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Gotową masę nakładamy do wysmarowanych oliwą foremek na muffinki lub bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 st. C. Gotowe placuszki podajemy z dipem – mieszamy pastę z jogurtem naturalnym, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Weganie mogą zastąpić jogurt serkiem sojowym.
Wskazówka: Masę na placki można podzielić na dwie części i dodać do nich różne zioła, np. natkę pietruszki, szczypiorek lub tymianek i bazylię.
Gotowe! Wszystkiego Smacznego!
Podpowiedź: W przepisie wykorzystano Pastę z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Well Well.