Newsello.pl

Zdrowy posiłek 2w1 czyli obiadokolacja

Praca, dom czy szkoła - każdego dnia mamy na głowie wiele obowiązków. Rozwiązaniem dla zabieganych jest posiłek 2 w 1, czyli obiadokolacja, która doda energii i uzupełni witaminy. Sprawdź jaki powinien być pyszny i szybki popołudniowy posiłek!
Pomysł na obiadokolację
Pomysł na obiadokolację

Obiadokolacja powinna być posiłkiem, który dostarczy potrzebnych witamin i minerałów oraz uzupełni energetyczne braki. Dlatego dobrze, aby znalazły się w niej zarówno warzywa, jak i produkty ziarniste, czy też nabiał.

Jakie danie połączy te wszystkie składniki, a dodatkowo będzie szybkie w przygotowaniu? Odpowiedzią bez wahania jest zupa! Jedyne o czym warto pamiętać wcześniej to przygotowanie bulionu, który można łatwo zapasteryzować w słoiczkach i wykorzystać w ciągu kolejnych dni. Będzie on podstawą do przygotowania tak popularnych teraz kremów. W zależności od pory roku, wybierać można spośród sezonowych warzyw. Za to zimą, gdy dostęp do świeżych produktów jest mocno ograniczony, zupa z mrożonej dyni, pomidorów w puszczce, czy pieczonych buraków sprawdzi się idealnie. Organizm czerpie energię również z produktów ziarnistych, dlatego niech dodatkiem do rozgrzewającego obiadu będzie wysokiej jakości chleb (np. Haverland od Dan Cake). By poczucie sytości towarzyszyło nam na dłużej, warto przygotować lekkie kanapki z dodatkiem świeżej sałaty, drobiowej wędliny, twarożku i warzyw. Haverland jest produktem niskokalorycznym, dlatego idealnie sprawdzi się jako baza do obiadokolacji. Przygotowany z pełnoziarnistej, razowej mąki żytniej, na naturalnym, zakwasie dostarczy cennego w diecie błonnika i soli mineralnych.

Indywidualne podejście
Nie ma jednej, sztywno określonej pory, w której powinno się spożywać obiadokolację. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji organizmu. Bardziej istotne jest, by w ciągu dnia zjeść choć jeden ciepły posiłek, a właśnie taki przygotować można po powrocie do domu. Późne, popołudniowe pory są zarezerwowane na dania niezbyt kaloryczne, ale jednocześnie zawierające wiele witamin i potrzebnych organizmowi składników. Objadanie powrocie z pracy to najgorszy z możliwych wariantów, ponieważ negatywnie wpływa tak sen, jak i na zdrowie. - Duże posiłki jedzone późną porą sprawiają, że cukier we krwi nie ulega obniżeniu i może to doprowadzić do wystąpienia nietolerancji insuliny. W diecie ważna jest przede wszystkim regularność. Należy wyrobić w sobie nawyk jedzenia posiłków co 3-4 godziny. Tym sposobem utrzymamy poziom cukru na stałym poziomie, a organizm z pewnością będzie nam za to wdzięczny.-  komentuje dietetyk.

Przede wszystkim warto jeść z głową! To co lubimy, lecz przede wszystkim w racjonalnych ilościach, dokładnie przeżuwając każdy kęs.

2 w 1
Planując obiadokolację warto mieć na uwadze zbliżający się sen. Jeden z ostatnich posiłków w ciągu dnia powinien być lekki, sycący, a jednocześnie szybki w przygotowaniu. Dlatego warto wybrać produkty, które skupiają w sobie wszystkie te cechy, nadają się do przygotowania zarówno na zimno, jak i na ciepło, jak np. chleb tostowy 3 ziarna (Dan Cake). Zbawienne działanie dla organizmu będą miały składniki, które odprężą, uspokoją i zapewnią spokojny sen. Warto unikać ciężkich makaronów, czy tradycyjnych, polskich klusek, okraszonych sosami. Niewskazane są również słodkie przekąski. W takim razie do ciepłych, świeżo przygotowanych bułeczek warto dodać chude mięso lub twaróg z dodatkiem szczypiorku. Voilà! Popołudniowa kompozycja gotowa!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również