Obiadokolacja powinna być posiłkiem, który dostarczy potrzebnych witamin i minerałów oraz uzupełni energetyczne braki. Dlatego dobrze, aby znalazły się w niej zarówno warzywa, jak i produkty ziarniste, czy też nabiał.
Jakie danie połączy te wszystkie składniki, a dodatkowo będzie szybkie w przygotowaniu? Odpowiedzią bez wahania jest zupa! Jedyne o czym warto pamiętać wcześniej to przygotowanie bulionu, który można łatwo zapasteryzować w słoiczkach i wykorzystać w ciągu kolejnych dni. Będzie on podstawą do przygotowania tak popularnych teraz kremów. W zależności od pory roku, wybierać można spośród sezonowych warzyw. Za to zimą, gdy dostęp do świeżych produktów jest mocno ograniczony, zupa z mrożonej dyni, pomidorów w puszczce, czy pieczonych buraków sprawdzi się idealnie. Organizm czerpie energię również z produktów ziarnistych, dlatego niech dodatkiem do rozgrzewającego obiadu będzie wysokiej jakości chleb (np. Haverland od Dan Cake). By poczucie sytości towarzyszyło nam na dłużej, warto przygotować lekkie kanapki z dodatkiem świeżej sałaty, drobiowej wędliny, twarożku i warzyw. Haverland jest produktem niskokalorycznym, dlatego idealnie sprawdzi się jako baza do obiadokolacji. Przygotowany z pełnoziarnistej, razowej mąki żytniej, na naturalnym, zakwasie dostarczy cennego w diecie błonnika i soli mineralnych.
Indywidualne podejście
Nie ma jednej, sztywno określonej pory, w której powinno się spożywać obiadokolację. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji organizmu. Bardziej istotne jest, by w ciągu dnia zjeść choć jeden ciepły posiłek, a właśnie taki przygotować można po powrocie do domu. Późne, popołudniowe pory są zarezerwowane na dania niezbyt kaloryczne, ale jednocześnie zawierające wiele witamin i potrzebnych organizmowi składników. Objadanie powrocie z pracy to najgorszy z możliwych wariantów, ponieważ negatywnie wpływa tak sen, jak i na zdrowie. - Duże posiłki jedzone późną porą sprawiają, że cukier we krwi nie ulega obniżeniu i może to doprowadzić do wystąpienia nietolerancji insuliny. W diecie ważna jest przede wszystkim regularność. Należy wyrobić w sobie nawyk jedzenia posiłków co 3-4 godziny. Tym sposobem utrzymamy poziom cukru na stałym poziomie, a organizm z pewnością będzie nam za to wdzięczny.- komentuje dietetyk.
Przede wszystkim warto jeść z głową! To co lubimy, lecz przede wszystkim w racjonalnych ilościach, dokładnie przeżuwając każdy kęs.
2 w 1
Planując obiadokolację warto mieć na uwadze zbliżający się sen. Jeden z ostatnich posiłków w ciągu dnia powinien być lekki, sycący, a jednocześnie szybki w przygotowaniu. Dlatego warto wybrać produkty, które skupiają w sobie wszystkie te cechy, nadają się do przygotowania zarówno na zimno, jak i na ciepło, jak np. chleb tostowy 3 ziarna (Dan Cake). Zbawienne działanie dla organizmu będą miały składniki, które odprężą, uspokoją i zapewnią spokojny sen. Warto unikać ciężkich makaronów, czy tradycyjnych, polskich klusek, okraszonych sosami. Niewskazane są również słodkie przekąski. W takim razie do ciepłych, świeżo przygotowanych bułeczek warto dodać chude mięso lub twaróg z dodatkiem szczypiorku. Voilà! Popołudniowa kompozycja gotowa!
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!