Dzięki zwiększającej się świadomości społeczeństwa na temat odżywiania, rynek spożywczy jest coraz bardziej bogaty w funkcjonalne i zdrowe produkty. Każdy znajdzie coś dla siebie uwzględniając indywidualne preferencje smakowe. Ponadto jesteśmy w stanie zarówno zaopatrzyć się w gotowe produkty, prosto do spożycia, jak i przygotować coś samemu. Może być jednocześnie zdrowo, pysznie, kolorowo, a także niewielkim kosztem i nakładem pracy.
Przepisy na zdrowe słodycze:
(wszystkie wymienione propozycje są wegańskie i bezglutenowe)
PUDDING CHIA Z MUSEM Z MANGO
200ml Mleczka kokosowego
100g Mango (około 1/2 sztuki)
50ml Wody
20g Nasion CHIA (około 2 łyżki)
1 łyżeczka agaru (żelatyna roślinna)
Mleczko kokosowe wraz z nasionami CHIA zagotować, następnie dodać agar i kontynuować gotowanie przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po ściągnięciu z ognia całość przełożyć do zimnego naczynia i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W międzyczasie mango zmiksować za pomocą ręcznego blendera. Gęstość musu kontrolować za pomocą ilości dodanej wody. Przygotowany mus nałożyć bezpośrednio na zastygniętą warstwę z mleczka kokosowego.
GALARETKA POMARAŃCZOWA ZE ŚWIEŻO WYCIŚNIĘTYM SOKIEM POMARANCZOWYM Z TRUSKAWKAMI
250ml Świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżeczka agaru (żelatyna roślinna)
100g Truskawek (około 8 sztuk)
Świeżo wyciskany sok z pomarańczy zagotować, następnie dodać agar i kontynuować gotowanie przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po ściągnięciu z ognia dodać truskawki , całość przełożyć do zimnego naczynia i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.
AMARANTUSKI Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ I BANANEM (propozycja włączana do wszystkich diet BCH w ramach podwieczorku)
100g Banana (około 1 sztuka)
20g Żurawiny suszonej (około 2 łyżki)
20g Amarantusa ekspandowanego (około 4 łyżki)
Banana rozgnieść za pomocą widelca i połączyć z amarantusem ekspandowanym i suszoną żurawiną. Z powstałej masy uformować niezbyt duże ciastka, ułożyć je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 180⁰C przez 20 minut. Po wyciągnięciu dobrze
przestudzić.
MUFFINKI Z KASZĄ JAGLANĄ
0,5 kg startego jabłka (około 3 sztuki)
175g suchej kaszy jaglanej
100g banana (około 1 sztuka)
10 sztuk daktyli suszonych
25g płatków migdałowych (około 3 łyżki)
Daktyle zalać wodą do poziomu i odstawić na 10 minut. Banana zmiksować z daktylami wraz z wodą, w międzyczasie zetrzeć jabłko na tarce i ugotować kaszę jaglaną. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, powstałą masę przełożyć do formy od muffinów. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180⁰C przez 50 minut.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!