Newsello.pl

Zdrowe zamienniki słodyczy

Czy to w ogóle możliwe? Z hasłem desery kojarzą nam się pączki, lody z dodatkiem bitej śmietany, batony, ciastka oraz cukierki, w które obfitują sklepowe półki. Panująca obecnie moda na zdrowy styl życia zmienia nasz tok myślenia.
Zdrowe zamienniki słodyczy, Body Chief
Zdrowe zamienniki słodyczy, Body Chief

Dzięki zwiększającej się świadomości społeczeństwa na temat odżywiania, rynek spożywczy jest coraz bardziej bogaty w funkcjonalne i zdrowe produkty. Każdy znajdzie coś dla siebie uwzględniając indywidualne preferencje smakowe. Ponadto jesteśmy w stanie zarówno zaopatrzyć się w gotowe produkty, prosto do spożycia, jak i przygotować coś samemu. Może być jednocześnie zdrowo, pysznie, kolorowo, a także niewielkim kosztem i nakładem pracy.

Przepisy na zdrowe słodycze:
(wszystkie wymienione propozycje są wegańskie i bezglutenowe)

PUDDING CHIA Z MUSEM Z MANGO

200ml Mleczka kokosowego
100g Mango (około 1/2 sztuki)
50ml Wody
20g Nasion CHIA (około 2 łyżki)
1 łyżeczka agaru (żelatyna roślinna)

Mleczko kokosowe wraz z nasionami CHIA zagotować, następnie dodać agar i kontynuować gotowanie przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po ściągnięciu z ognia całość przełożyć do zimnego naczynia i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W międzyczasie mango zmiksować za pomocą ręcznego blendera. Gęstość musu kontrolować za pomocą ilości dodanej wody. Przygotowany mus nałożyć bezpośrednio na zastygniętą warstwę z mleczka kokosowego.

GALARETKA POMARAŃCZOWA ZE ŚWIEŻO WYCIŚNIĘTYM SOKIEM POMARANCZOWYM Z TRUSKAWKAMI

250ml Świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżeczka agaru (żelatyna roślinna)
100g Truskawek (około 8 sztuk)
Świeżo wyciskany sok z pomarańczy zagotować, następnie dodać agar i kontynuować gotowanie przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po ściągnięciu z ognia dodać truskawki , całość przełożyć do zimnego naczynia i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.

AMARANTUSKI Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ I BANANEM (propozycja włączana do wszystkich diet BCH w ramach podwieczorku)

100g Banana (około 1 sztuka)
20g Żurawiny suszonej (około 2 łyżki)
20g Amarantusa ekspandowanego (około 4 łyżki)
Banana rozgnieść za pomocą widelca i połączyć z amarantusem ekspandowanym i suszoną żurawiną. Z powstałej masy uformować niezbyt duże ciastka, ułożyć je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 180⁰C przez 20 minut. Po wyciągnięciu dobrze
przestudzić.

MUFFINKI Z KASZĄ JAGLANĄ

0,5 kg startego jabłka (około 3 sztuki)
175g suchej kaszy jaglanej
100g banana (około 1 sztuka)
10 sztuk daktyli suszonych
25g płatków migdałowych (około 3 łyżki)
Daktyle zalać wodą do poziomu i odstawić na 10 minut. Banana zmiksować z daktylami wraz z wodą, w międzyczasie zetrzeć jabłko na tarce i ugotować kaszę jaglaną. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, powstałą masę przełożyć do formy od muffinów. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180⁰C przez 50 minut.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również