Newsello.pl

Zdrowe właściwości papryki

200 odmian, 5 podstawowych kolorów i całe mnóstwo witamin i substancji odżywczych – tak w skrócie opisać można paprykę – wartościowe, jednak często niedoceniane warzywo, zawierające ponad cztery razy więcej witaminy C niż cytryna.
Papryka
Papryka

Dostępna w Polsce przez cały rok, stanowić może wartościowe oraz niezwykle smaczne uzupełnienie codziennej diety.

Papryka trafiła do Europy pod koniec XV w. za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją z jednej z dalekomorskich wypraw. Z początku podchodzono do niej nieufnie, podejrzewając o trujące właściwości i stosując tylko jako roślinę ozdobną. Wkrótce jednak cały Stary Kontynent miał przekonać się o jej doskonałym smaku. Jednym z pierwszych europejskich narodów, które zaadaptowały paprykę i uczyniły z niej główny składnik swojej kuchni byli Węgrzy, których gulasz, leczo czy rozgrzewająca zupa rybna nie mogłaby istnieć bez tego warzywa.

Jednak cudowne właściwości prozdrowotne papryki zostały odkryte dopiero w XX wieku i wraz z postępem badań naukowych poznawano kolejne z nich. Najistotniejszą informacją, jaką udało się uzyskać było odkrycie, że papryka zawiera bardzo znaczne ilości witaminy C - jej stężenie w tym warzywie jest do 4 razy większe niż np. w cytrynie! Co istotne, obróbka termiczna papryki trwa krótko, dlatego straty witaminy C podczas jej przebiegu są minimalne. Poza witaminą C, miąższ oraz pestki papryki zawierają także związek zwany kapsaicyną, który pobudza wydzielanie soków żołądkowych, reguluje perystaltykę jelit, a także poprawia krążenie krwi, zmniejszając tym samym ryzyko zawału. Dodając do tego znaczną zawartość witaminy młodości – A, wzmacniającej naczynia krwionośne rutyny oraz związków mineralnych takich jak wapń, potas, magnez czy żelazo, można z całą pewnością stwierdzić, że papryka jest jednym z najwartościowszych dla organizmu warzyw.

- W ostatnich latach papryka, z uwagi na swoje pozytywne właściwości, jak i naturalną soczystość, podbiła podniebienia nie tylko smakoszy potraw, ale także miłośników napojów owocowo-warzywnych. – mówi Katarzyna Barwińska General Manager marki Rabenhorst – znanego producenta naturalnych soków ekologicznych, wyciskanych prosto z owoców. - Nic w tym dziwnego, ponieważ świeża papryka jest wspaniałym, bardzo wartościowym składnikiem soków oraz gęstych, pożywnych smoothies, które odpowiednio przygotowane są prawdziwą bombą witaminową. Takie witaminowe specjały można bez przeszkód sporządzić samemu w domu lub skorzystać z gotowych produktów dostępnych na rynku. Wybierając gotowe propozycje pamiętajmy jednak, aby sprawdzić dokładnie ich skład. Zdarza się, że takie produkty zawierają znaczne ilości cukru albo syropu glukozowo-fruktozowego, lub innych zbędnych dodatków. Najlepiej, aby składniki użyte do stworzenia napoju pochodziły z certyfikowanych upraw ekologicznych, a wartościowe składniki warzywne uzupełniane były o coś ekstra, np. spirulinę czyli algi, wykazujące się jednym z najwyższych wśród produktów spożywczych poziomem witamin i wartości odżywczych – wyjaśnia Katarzyna Barwińska z Rabenhorst.

Rodzajów papryki jest niezwykle dużo: czerwone, żółte, a nawet fioletowe papryki słodkie; pękate strąki oraz małe ostre czuszki… Ogrom odmian oraz sposobów przetwarzania papryki bez wątpienia daje każdemu sposobność pokochania tego niezwykłego warzywa i korzystania z jego nieprzeciętnych, prozdrowotnych właściwości niemal przez cały rok.

Rabenhorst.de

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również