Wypowiedź: Katarzyna Zadka, ekspert programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy, jednej z najpopularniejszych potraw na całym świecie którą uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli! Niestety – jej zachęcający wygląd i smak idą w parze z kaloriami. Jest to istotne tym bardziej, że bardzo łatwo jest ulec pokusie żółtego sera, pomidorowego aromatu i naszych ulubionych składników, co prowadzi do jedzenia bardzo dużej jej ilości. Czy istnieje sposób, by najeść się w pizzy bez wyrzutów sumienia?
Ważna jest podstawa
Przede wszystkim, powinniśmy stawiać na typowo włoską pizzę na cienkim cieście – im mniejsza jego grubość tym mniej kalorii zawiera każdy jej kawałek. Warto wybierać takie miejsca, gdzie możemy zdecydować o rodzaju spodu jaki będzie wykorzystany w naszym posiłku. Inna alternatywa to przygotowanie pizzy w domu. Wtedy możemy pokusić się również o wykorzystanie dodatku mąki pszennej razowej, co zwiększy zawartość błonnika, składników mineralnych i witamin w każdej porcji. W prawdziwym, włoskim przepisie ciasto należy wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia nawet na kilkanaście godzin przed jego wykorzystaniem. W domowym przepisie na szczęście wystarczy pozostawić wyrobione ciasto w ciepłym miejscu na tyle, by wyrosło (ok. 40min). Dobrze wyrobione nie powinno przyklejać się do palców, a placek nie powinien kurczyć się przy jego rozciąganiu.
Dobre składniki to przepis na sukces
Podstawą dobrej pizzy jest ciasto, ale odpowiednio dobrane składniki czynią z niej jedno z najbardziej uniwersalnych dań na świecie. W zależności od tego, co się na niej znajdzie możemy dowolnie zmieniać jej charakter i bawić się smakiem.
Aby pizza była nie tylko smacznym, ale również zbilansowanym posiłkiem powinniśmy zadbać o sos, a ponadto do jej przygotowania wykorzystać jak największe ilości warzyw. Sos przygotujmy na bazie świeżych pomidorów czy passatty. Nie może w nim zabraknąć siekanych ziół i czosnku – radzi Katarzyna Zadka.
Pizza w wersji fit powinna być bogata w warzywa, które zadbają także o wizualną stronę dania – czerwona papryka, cebula, brokuły, kukurydza, fasola czy szpinak sprawią, że pizza będzie wartościowym i kuszącym wzrok posiłkiem. Warzywa można dodać nie tylko przed włożeniem pizzy do pieca, ale także na koniec. Pizza świetnie smakuje z dodatkiem rukoli czy świeżych pomidorów. Jako pozostałe składniki wybierajmy chudą szynkę, czy pierś z kurczaka. Oszczędnie dodawajmy sera decydując się na mniej tłuste gatunki jak np. mozarella. Tradycyjna włoska pizza nigdy nie jest podawana z sosem – możemy na niej znaleźć jedynie kilka kropel oliwy z oliwek.
Jeśli nie jesteśmy w stanie zrezygnować z sosu czosnkowego przygotujmy go na bazie jogurtu naturalnego. Wystarczy wycisnąć świeży czosnek i doprawić koperkiem lub innymi ziołami – podpowiada Katarzyna Zadka.
Nie zapomnij się podzielić
Pizza to danie serwowane w kawałkach. Sama forma jego podania wskazuje, że warto się nim dzielić! Tym sposobem nie zjemy całej samodzielnie. Ponadto aby uniknąć klasycznego przejedzenia pizzą jedzmy ją z surówką ze świeżych warzyw. Warzywa spowodują, że wcześniej poczujemy sytość, a kaloryczność całego posiłku będzie mniejsza. Pizza to też dobra okazja do wspólnego gotowania. Wyrabianie ciasta czy dekorowanie pizzy według swoich upodobań przyniesie wiele frajdy zarówno dzieciom jak i dorosłym.