W tym roku zdecydowanie łatwiej będzie realizować założone postanowienia, ponieważ z pomocą przyjdzie nam kilku niezastąpionych, sprytnych pomocników. Pozwólmy Janowi Niezbędnemu sprawić, aby rok 2017 był przełomowy dla naszej kuchni!
Jakość w odpowiednich ilościach. Wielu z nas do gotowania w domu zniechęca czas, jaki musimy poświęcić na przygotowanie posiłku. Jesteśmy tak zapracowani, że codzienne stanie przy garnkach po prostu nie mieści się w naszych napiętych harmonogramach. W tym roku skorzystajmy z dobrej rady Jana Niezbędnego i przygotowujmy za jednym razem większe ilości jedzenia, aby następnie porcjować je i przechowywać w pojemnikach, jak również zamrażać. Przyrządzasz kaszę, makaron, warzywa – brokuły, dynię? Pomyśl, jaki inny posiłek możesz przygotować na bazie tego składnika na następne dni. Zaplanuj menu i szykuj poszczególne składniki na zapas.
Wielofunkcyjne silikonowe pojemniki Jana Niezbędnego mają niezwykle szczelną pokrywkę, dzięki czemu żywność długo zachowuje świeżość. Można też w nich mrozić jedzenie, a także podgrzewać je w mikrofalówce. To świetny wybór jako lunch box do pracy, który pozwoli ci raz na zawsze zerwać z jedzeniem na mieście. Pojemniki dostępne są w czterech kolorach i rozmiarach: 350 ml, 540 ml, 800 ml, 1200 ml.
Zdrowe nawyki. Nasza noworoczna metamorfoza będzie o wiele łatwiejsza, jeśli do codziennego gotowania wprowadzimy parę zdrowych nawyków. Nie kupujmy słodyczy w sklepie - jeśli złapie nas ochota na coś słodkiego, upieczmy domowe ciastka. Używajmy najwyższej jakości zdrowych składników, a zamiast natłuszczania blachy, zastosujmy papier do wypieków Jana Niezbędnego. Dzięki specjalnej silikonowej warstwie na papierze, która skutecznie zapobiega przywieraniu ciasta, wasze domowe wypieki będą jeszcze zdrowsze.
Organizacja to podstawa. Kluczem do zdrowej i szybkiej kuchni dla zapracowanych jest odpowiednia organizacja pracy. Zawsze miej pod ręką folię do żywności EASY. To jeden z tych produktów, które są zawsze potrzebne! Przykryjesz nią żywność, aby nie obsychała, możesz w niej przechowywać wędliny czy ciasta. Jej innowacyjność polega nie tylko na tym, że jest niezwykle wytrzymała i doskonale przylega do owijanej żywności oraz naczyń, ale również, że można ją szybko oderwać palcami w dowolnym miejscu, bez potrzeby stosowania nożyka.
Sekret tkwi w… przepisie! Odpowiedni przepis to połowa sukcesu. Wybieraj takie receptury, które pozwolą szybko i przy użyciu stosunkowo niewielkiej ilości składników przyrządzić pyszne danie lub zdrową przekąskę na wiele dni. Niech twoją inspiracją staną się przepisy Darii Ładochy, która wraz z Janem Niezbędnym w książce „Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn” wychodzi naprzeciw potrzebom najbardziej zapracowanych.
Ciasteczka gryczane, składniki: 2/3 szklanki oleju arachidowego, 3/4 szklanki cukru trzcinowego, 1/4 szklanki mleka kokosowego lub krowiego, 1 łyżka ekstraktu z wanilii, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 szklanki mąki gryczanej, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżki pestek dyni.
Przygotowanie: Piekarnik nastaw na 180 stopni. Blachę, na której będą się piekły ciasteczka wyłóż papierem do pieczenia. Zmiksuj olej z cukrem, mlekiem kokosowym i ekstraktem z wanilii oraz mąką ziemniaczaną. Następnie dodaj mąkę gryczaną, sodę oraz sól i dalej mieszaj do połączenia się wszystkich składników. Na sam koniec dodaj potłuczone w moździerzu pestki dyni. Nabieraj masę na łyżkę i układaj ciastka na blaszce w odległości 3 cm od siebie. Jeśli ciasto będzie bardzo klejące, posyp dłonie mąką. Piecz w piekarniku około 10 minut.
Baton mocy, składniki: 8 łyżek miodu, 12 łyżek płatków owsianych górskich, 2 łyżki otrębów pszennych, 3 łyżki sezamu, 3 łyżki siemienia lnianego, 2 łyżki suszonej żurawiny, 2 łyżki pestek słonecznika, 5 łyżek płatków migdałowych, sok i skórka z 1/2 cytryny
Przygotowanie: Miód rozgrzej w rondelku o grubym dnie. Na patelni podpraż płatki owsiane i otręby, aż nabiorą złocistego koloru. Pod koniec dorzuć sezam i siemię lniane i podprażaj na patelni jeszcze kilka minut. Następnie zawartość patelni przesyp do miski. Do mieszaniny dodaj wszystkie pozostałe sypkie składniki. Całość wymieszaj i skrop sokiem z cytryny. Dodaj rozgrzany wcześniej miód, ponownie podgrzej wszystko na patelni i dokładnie wymieszaj, by składniki połączyły się ze sobą. Całość przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na godzinę, by masa stwardniała. Możesz wstawić na jakiś czas do lodówki. Potem pokrój baton na mniejsze bloczki.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!