Newsello.pl

Z jak Ziemniak. Pięć prostych przepisów na kartoflane pyszności

Jedno warzywo, kilka nazw gwarowych i tysiące sposobów na jego przygotowanie. Najwyższy czas sięgnąć po pyry, grule lub kartofle i przyrządzić z nich ciepłe i sycące dania.
Ziemniaki faszerowane TARSMAK
Ziemniaki faszerowane TARSMAK

IV. Wypasiony krem z porów i ziemniaków ze śmietaną Polską
Składniki (na 4 porcje):
- 2 pory pokrojone w plastry
- 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 200 ml śmietanki Wypasionej 30% Mlekovita, nagrodzonej certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
- 3 ząbki czosnku starte na drobnej tarce
- 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- sól i świeżo mielony pieprz
- masło klarowane Mlekovita do smażenia, nagrodzone certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT

Do podania:
- 4 łyżki śmietany Polskiej 18% Mlekovita
- 1/4 bulwy kopru włoskiego pokrojonego w cienkie plastry i zanurzonego w zimnej wodzie
- 1/4 piklowanego pora*
- 1 mała garść uprażonych pestek słonecznika

Przygotowanie:
Pory smażymy ze szczyptą soli na rozgrzanym w garnku maśle klarowanym, na średnim ogniu. Po ok. 4 minutach dodajemy czosnek, chwilę potem wlewamy bulion i dodajemy ziemniaki. Gotujemy pod przykryciem 25-30 minut.  Zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Zabielamy zupę śmietanką Wypasioną, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem przelewamy do miseczek, dodajemy ze śmietaną Polską 18% i piklowanym porem.

*Składniki na piklowanego pora:
1/4 białej części pora pokrojonej w cienkie plastry
30 ml octu z białego wina
30 g cukru
60 ml wody
1 ziele angielskie i 1 mały liść laurowy

Wodę, ocet, cukier, ziele angielskie i liść laurowy doprowadzamy do wrzenia w rondelku.  Pora parzymy 10 sekund we wrzącej, osolonej wodzie i zalewamy wrzącą zalewą cukrowo-octową. Por powinien się marynować przez minimum 2 godziny.

V. Sałatka z ziemniaków do grillowanych kiełbasek
Inspiracja zaczerpnięta z bloga www.kuchniaipodroze.blogspot.com. Do przygotowania sałatki idealnej do grillowanych kiełbasek zaprasza Zakład Przetwórstwa Mięsnego Hańderek, producent sześciu specjałów nagrodzonych przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”.

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 6 ogórków konserwowych
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- 6 łyżek majonezu
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a następnie obieramy je i kroimy w kostkę. Ogórki także kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z majonezem oraz musztardą. Majonez z czosnkiem dodajemy do ziemniaków i ogórków, całość mieszamy doprawiając do smaku pieprzem i solą.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również