IV. Wypasiony krem z porów i ziemniaków ze śmietaną Polską
Składniki (na 4 porcje):
- 2 pory pokrojone w plastry
- 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 200 ml śmietanki Wypasionej 30% Mlekovita, nagrodzonej certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
- 3 ząbki czosnku starte na drobnej tarce
- 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- sól i świeżo mielony pieprz
- masło klarowane Mlekovita do smażenia, nagrodzone certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
Do podania:
- 4 łyżki śmietany Polskiej 18% Mlekovita
- 1/4 bulwy kopru włoskiego pokrojonego w cienkie plastry i zanurzonego w zimnej wodzie
- 1/4 piklowanego pora*
- 1 mała garść uprażonych pestek słonecznika
Przygotowanie:
Pory smażymy ze szczyptą soli na rozgrzanym w garnku maśle klarowanym, na średnim ogniu. Po ok. 4 minutach dodajemy czosnek, chwilę potem wlewamy bulion i dodajemy ziemniaki. Gotujemy pod przykryciem 25-30 minut. Zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Zabielamy zupę śmietanką Wypasioną, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem przelewamy do miseczek, dodajemy ze śmietaną Polską 18% i piklowanym porem.
*Składniki na piklowanego pora:
1/4 białej części pora pokrojonej w cienkie plastry
30 ml octu z białego wina
30 g cukru
60 ml wody
1 ziele angielskie i 1 mały liść laurowy
Wodę, ocet, cukier, ziele angielskie i liść laurowy doprowadzamy do wrzenia w rondelku. Pora parzymy 10 sekund we wrzącej, osolonej wodzie i zalewamy wrzącą zalewą cukrowo-octową. Por powinien się marynować przez minimum 2 godziny.
V. Sałatka z ziemniaków do grillowanych kiełbasek
Inspiracja zaczerpnięta z bloga www.kuchniaipodroze.blogspot.com. Do przygotowania sałatki idealnej do grillowanych kiełbasek zaprasza Zakład Przetwórstwa Mięsnego Hańderek, producent sześciu specjałów nagrodzonych przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 6 ogórków konserwowych
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- 6 łyżek majonezu
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a następnie obieramy je i kroimy w kostkę. Ogórki także kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z majonezem oraz musztardą. Majonez z czosnkiem dodajemy do ziemniaków i ogórków, całość mieszamy doprawiając do smaku pieprzem i solą.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!