Wypoczynek, delektowanie się wiosennym słońcem, piękną zielenią i niespiesznie płynącym czasem. Któż nie uwielbia takich chwil? Wyjazd na piknik niewątpliwie jest ucztą dla ducha i... dla ciała. Lekkie, kolorowe dania i zdrowe przekąski, to kwintesencja piknikowego menu. Wyjątkowe, orzeźwiające smaki, świeże warzywa i orientalne nuty odkryjesz w sałatce z krewetkami. To proste i wyśmienite danie można przygotować w kilka chwil, zapakować do pojemniczków i cieszyć się nim podczas pikników. Idealnym dodatkiem do sałatki będą chrupiące chlebki Tovago. Lekkie i sycące, wygodnie zapakowane, zrobią furorę podczas biesiadowania na kocykach. Chlebki po otwarciu zachowują swoją świeżość, dlatego ich smakiem można cieszyć się podczas długich godzin spędzonych na piknikowym leniuchowaniu. Smacznie, lekko i wygodnie – zapowiada się piknik idealny!
Sałatka z krewetkami
Składniki:
pieczywo Błonnikowe Wieloziarniste Tovago
250 g mieszanych sałat lub młodych liści (np, rzodkiewki, kalarepy, botwinki, szpinaku)
200 g krewetek tygrysich, bez pancerzy
kilka pomidorków koktajlowych
1 mała, świeża papryczka chilli, bez pestek
1 ząbek czosnku
łyżka posiekanej mięty
sól i pieprz
oliwa
Sposób przygotowania:
Sałaty umyć i porwać na mniejsze kawałki. Krewetki wymieszać z odrobiną oliwy, solą, pieprzem, posiekanym drobno czosnkiem i połową papryczki. Usmażyć z obu stron, razem z połówkami pomidorków, miętą i pokrojoną chilli, dodać do sałaty. Skropić odrobiną oliwy i podawać z pieczywem chrupkim Tovago.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!