Newsello.pl

Wędzona pierś z kaczki w pomarańczach

Tym razem, nieco bardziej skomplikowany przepis, dla stale poszukujących nowych kulinarnych inspiracji!
Wędzona pierś z kaczki w pomarańczach
Wędzona pierś z kaczki w pomarańczach

Wędzona pierś z kaczki w pomarańczach to pyszna propozycja na uroczystą kolację. Łączy ona ze sobą zarówno elementy wszystkim znane, a jednocześnie proponuje nowe połączenia smaków.

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 mniejsze wędzone piersi z kaczki;
  • 100 ml Sunquicka Pomarańcza;
  • 25 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia;
  • 3 łyżki soku z cytryny Limmi;
  • 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti;
  • 10 g szczypiorku;
  • 3 pomarańcze;
  • 50 g suszonych śliwek;
  • 1 cebula (czerwona);
  • 75 g mrożonych czarnych lub/i czerwonych porzeczek;
  • 25 ml syropu z czarnej porzeczkiłyżka octu winnego czerwonego.

Wykonanie:
Przygotuj sos zagotowując porzeczki i z syropem z czerwonej porzeczki i octem winnym. Pozostaw na lekkim ogniu, aż zgęstnieje. Posiekaj bardzo drobno czerwoną cebulę i szczypiorek. Obierz i wyfiletuj pomarańcze, przekrój na mniejsze cząstki. Zmieszaj je ze śliwkami, cebulką, szczypiorkiem oraz sokiem z cytryn Limmi. Piersi z kaczki zamarynuj w Sunquicku zmieszanym z oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Pokrój je na cienkie plastry. Podawaj polane sosem porzeczkowym w towarzystwie pomarańczowej sałatki. Smacznego!

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na stronie internetowej IndexFood oraz na fanpageu „KuchniaWłoska”.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również