Wędzona pierś z kaczki w pomarańczach to pyszna propozycja na uroczystą kolację. Łączy ona ze sobą zarówno elementy wszystkim znane, a jednocześnie proponuje nowe połączenia smaków.
Składniki (dla 2 osób):
- 2 mniejsze wędzone piersi z kaczki;
- 100 ml Sunquicka Pomarańcza;
- 25 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia;
- 3 łyżki soku z cytryny Limmi;
- 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti;
- 10 g szczypiorku;
- 3 pomarańcze;
- 50 g suszonych śliwek;
- 1 cebula (czerwona);
- 75 g mrożonych czarnych lub/i czerwonych porzeczek;
- 25 ml syropu z czarnej porzeczkiłyżka octu winnego czerwonego.
Wykonanie:
Przygotuj sos zagotowując porzeczki i z syropem z czerwonej porzeczki i octem winnym. Pozostaw na lekkim ogniu, aż zgęstnieje. Posiekaj bardzo drobno czerwoną cebulę i szczypiorek. Obierz i wyfiletuj pomarańcze, przekrój na mniejsze cząstki. Zmieszaj je ze śliwkami, cebulką, szczypiorkiem oraz sokiem z cytryn Limmi. Piersi z kaczki zamarynuj w Sunquicku zmieszanym z oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Pokrój je na cienkie plastry. Podawaj polane sosem porzeczkowym w towarzystwie pomarańczowej sałatki. Smacznego!
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na stronie internetowej IndexFood oraz na fanpageu „KuchniaWłoska”.