Newsello.pl

W strączkach siła

Wegetarianizm, choć pozytywnie oceniany przez ekspertów ds. żywienia, wiąże się również z pewnymi zagrożeniami w postaci niedoboru składników mineralnych oraz witamin. By temu zapobiec należy zadbać o prawidłowe zbilansowanie codziennych posiłków.
Odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska z roślinami strączkowymi marki Halina
Odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska z roślinami strączkowymi marki Halina

Odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska może okazać się skutecznym vademecum na wiele schorzeń, z którymi zmagamy się na co dzień. Wegetarianie bowiem rzadziej narażeni są na nadwagę oraz odznaczają się niskim poziomem cholesterolu i prawidłowym ciśnieniem krwi. Co więcej, rezygnacja z jedzenia mięsa ma również bezpośredni wpływ na zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia cukrzycy, raka, a także chorób serca.

Dzieje się tak w wyniku spożywanie mniejszej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, a większej grupy witamin C,E, karotenoidów, magnezu, potasu oraz błonnika. Takie efekty osiągniemy jednak jedynie wtedy, gdy prawidłowo ułożymy swoje codziennie menu. Podstawowym krokiem przy komponowaniu diety wegetariańskiej jest wybieranie produktów, które dostarczą naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych. Szczególną uwagę należy zwrócić na artykuły spożywcze zawierające witaminę B12 (odpowiedzialną za budowę czerwonych krwinek) oraz białko (podstawowy materiał budulcowy). Witaminę B12 z łatwością odnajdziemy w jajach, tofu oraz mleku sojowym. Z kolei świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka są rośliny strączkowe, które to wegetarianie powinni zjadać minimum raz dziennie w ilości ok. 0,5 do 1 szklanki.

Jeśli chcemy mieć pewność, że strączki, które wybieramy charakteryzują się wysoką jakością, warto skorzystać z bogatej oferty produktów marki Halina. Najwyższą zawartość białka (23g), odnajdziemy w Soczewicy Zielonej marki Halina, która idealnie sprawdzi się jako składnik zupy, gulaszu czy nadzienia do pierogów. Fanów fasoli zadowoli zapewne fakt, iż marka Halina przygotowała dla nich, aż 4 jej rodzaje: Fasolę Drobną, Fasolę Kolorową, Fasolę Piękny Jaś Karłowy oraz Fasolę Jaś Tyczny Duży. Każda z nich cechuje się wyjątkowym smakiem, który znajdzie różnorodne zastosowanie w kuchni, od sałatek przez puree na farszach kończąc. W tej pysznej wyliczance, nie można również pominąć znanego w kuchni polskiej od wieków, grochu. Sięgając po Groch Łuskany Cały lub Groch Łuskany Połówki marki Halina otwierają się przed nami możliwości przyrządzenia choćby takich smakołyków jak pasty, kotleciki czy zupy krem.

Umiejętnie zbilansowana dieta wegetariańska z całą pewnością nie będzie powodować żadnych niedoborów mineralnych w naszym organizmie. Jeśli natomiast włączymy do niej rośliny strączkowe marki Halina to możemy mieć gwarancje, iż smak przygotowanych przez nas posiłków, odmieni spojrzenie na kuchnię wegetariańską nie jednego mięsożercy.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również