Newsello.pl

Ucztowanie o smaku beztroski: Piknik czas zacząć!

Odpoczywając w cieniu kwitnących drzew, z ulubioną książką i naręczem smakołyków pod ręką warto zastanowić się nad tym, skąd tak naprawdę wziął się zwyczaj biesiadowania na świeżym powietrzu i jak wyglądały pierwsze znane historii uczty pod chmurką.
Ucztowanie o smaku beztroski: Piknik czas zacząć!
Ucztowanie o smaku beztroski: Piknik czas zacząć!

Korzenie tradycji urządzania pikników sięgają dalej, niż można by przypuszczać, a dawne spotkania tego typu w zupełności nie przypominały współczesnych posiłków plenerowych, popularyzowanych w szczególności przez amerykańskie kino.

Pique-nique historique
Pikniki powinny odbywać się na świeżym powietrzu w malowniczej scenerii, w otoczeniu lasów i stawów, również przy okazji innych wydarzeń, takich jak koncerty, czy spektakle plenerowe. Tak przynajmniej deklaruje dawna literatura. Idea biesiadowania na łonie natury ukształtowała się w pełni na początku XIX wieku. Choć zwyczaj ten dziś jest szczególnie popularny w Stanach Zjednoczonych, swoje początki miał w zupełnie innym kraju. Słowo wywodzi się bowiem z Francji. Nazwa pique-nique odnotowana została w podręczniku do języka francuskiego z 1692, przy opisie grupy biesiadników w restauracji, którzy przynieśli ze sobą własne wino. Idealnie oddaje to specyfikę pikników, w czasie których, zgodnie z definicją, każdy z uczestników powinien przygotować niewielkie zakąski. Odmianą pikniku w bardzo amerykańskim stylu jest również barbeque, czyli przyrządzanie na świeżym powietrzu mięsnych potraw z grilla.

Ciekawostką jest to, że największy znany dotychczas piknik został zorganizowany 14 lipca 2016 roku w departamencie Mayenne, w północno-zachodniej Francji. Teren, na którym ucztowali zgromadzeni goście liczył sobie długość aż 20.247 km.

Co w koszyku?
Traktowany niejednokrotnie z przymrużeniem oka piknik, to w istocie ważny element kultury. Wystarczy bowiem spojrzeć na gamę dostępnych w sklepach koszy piknikowych, aby dostrzec stale umacniający się trend plenerowego ucztowania. Kiedy już zaopatrzymy się w pojemny i w pełni wyposażony model, nie można zapomnieć o jego apetycznej zawartości. Dawniej kosze piknikowe wypełnione były wiktuałami mającymi dodać sił myśliwym na polowaniu. Krótkie postoje traktowano raczej jako konieczność, niż przyjemność. - Obecnie w koszu piknikowym znaleźć można najrozmaitsze przysmaki. Kluczowe jest jednak to, by po pierwsze były one apetyczne również na zimno i po drugie, by można było je łatwo i szybko zjeść. Dlatego też największym powodzeniem cieszą się nieduże zakąski w formie koreczków, babeczek, roladek, mini kanapek czy kruchych ciasteczek, również w formie wytrawnej. Aby odejść od klasycznych smaków warto nieco zaszaleć i zaskoczyć uczestników pikniku niecodziennymi i finezyjnymi propozycjami. Do prostych i efektownych zakąsek należą chociażby takie rarytasy, jak kolorowe sajgonki warzywne z żółtym serem oraz tartaletki z dodatkiem drobno pokrojonych warzyw oraz pikli z majonezem i tartym serem – podpowiada Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki.

Piknik to świetna okazja do tego, aby spędzić nieco więcej czasu na dworze w towarzystwie najbliższych osób – czy to rodziny czy też przyjaciół. Nie od dziś wiadomo, że posiłek na świeżym powietrzu smakuje znacznie lepiej niż ten skonsumowany w czterech ścianach. Aby przy okazji organizacji pikniku, nie zaprzątać sobie głowy skomplikowanym menu, przedstawiamy dwie propozycje na szybkie i pyszne dania: tartaletki z serem, szynką i piklami oraz sajgonki z serem i warzywami.

Tartaletki z serem, szynką i piklami
SKŁADNIKI:
•    300 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki w plastrach
•    200 g szynki wędzonej parzonej
•    150 g świeżego ogórka
•    100 g papryki konserwowej czerwonej
•    1 puszka groszku konserwowego
•    1 średnia cebula czerwona
•    100 g orzechów włoskich łuskanych
•    3-4 łyżki majonezu
•    pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Plastry żółtego sera, szynkę, paprykę i ogórka ze skórką pokroić w cienkie paseczki. Dodać groszek konserwowy, pokrojoną w kostkę cebulę i połamane orzechy włoskie. Doprawić do smaku czarnym pieprzem, a następnie dodać majonez i dokładnie wymieszać. Aby w oryginalny i niebanalny sposób zaserwować sałatkę można podać ją w kupionych lub własnoręcznie upieczonych babeczkach.
Smacznego!

Sajgonki z serem i warzywami
SKŁADNIKI:
•    papier ryżowy
•    liście botwinki
•    ogórek świeży
•    marchewka
•    papryka świeża
•    ser Aldamer MSM Mońki
•    sos sojowy
•    chrzan wasabi

WYKONANIE:
Papier ryżowy namoczyć w wodzie aż do zmięknięcia. Na każdy nałożyć liść botwinki, pokrojone w cienkie paseczki warzywa, kiełki i plaster sera. Zwinąć jak gołąbki. Podawać z sosem sojowym wymieszanym z niewielką ilością chrzanu wasabi.

Smacznego!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również