Skoro znamy już niesamowite fakty o truskawkach i możliwości jakie nam dają, to najwyższy czas coś z nich przygotować! Oto dwie wyjątkowe propozycje:
Pieczony camembert z konfiturą truskawkową Łowicz
Składniki dla 3-4 osób:
- ser camembert – 1 sztuka;
- konfitura z truskawek Łowicz – 2 czubate łyżki;
- słodki sos balsamiczny – 2 łyżki;
- migdały w płatkach – 2 łyżki;
- świeży tymianek – kilka listków do posypania.
Wykonanie:
Ser ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i zapiekaj przez 18 minut w 180 stopniach. Podawaj od razu z konfiturą z truskawek, polej słodkim sosem balsamicznym, posyp migdałami w płatkach i listkami tymianku.
Naleśniki czekoladowe z truskawkowym dżemem Łowicz
Składniki (14-20 naleśników):
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 1 szklanka mleka;
- 1 szklanka wody mocno gazowanej;
- 2 jajka;
- 4 łyżki gorzkiego kakao;
- 2 łyżki cukru trzcinowego;
- szczypta soli;
- masło klarowane do smażenia.
Dodatki:
- 1–2 słoiki dżemu truskawkowego niskosłodzonego Łowicz;
- 300 g mascarpone;
- 300 g śmietany kremówki 30%;
- 150 g jogurtu greckiego;
- 2 łyżki cukru z wanilią;
- 1–2 łyżki cukru pudru;
- świeże borówki oraz maliny do dekoracji (ilość według uznania).
Wykonanie:
Mąkę i kakao przesiej, dodaj mleko, wodę, jajka, sól i cukier. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut. Smaż partiami na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego. Liczba naleśników uzależniona jest od wielkości patelni, na której je smażymy, oraz od ilości ciasta nalewanego na patelnię.
Ozdabianie:
Śmietanę, mascarpone oraz jogurt umieść w misce miksera. Dodaj cukier puder oraz cukier z wanilią i całość zmiksuj na najwyższych obrotach, aż krem będzie gęsty i puszysty. Naleśniki smaruj kremem i dżemem, możesz udekorować świeżymi owocami.
Smacznego!