Newsello.pl

Tradycyjne, rodzinne przepisy na kanale Nat Geo People - „Włoska kuchnia jak u babci”

Włoska kuchnia jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie. W połączeniu z recepturami wprost od babci, daje duet idealny! Poznaj najlepsze włoskie przepisy na kanale Nat Geo People.
"Włoska kuchnia jak u babci" na kanale Nat Geo People
"Włoska kuchnia jak u babci" na kanale Nat Geo People

Komuś, kto nie jest rodowitym Włochem stosunkowo trudno znaleźć tradycyjne receptury na wyśmienite potrawy, bo te przekazywane są z pokolenia na pokolenie w obrębie rodzin. Postanawia to zmienić… Irlandczyk - Donal Skehan. Wyrusza w kulinarną podróż po Italii w poszukiwaniu wybornych smaków i oryginalnych prostych składników, odwiedzając niekwestionowane królowe gotowania, czyli babcie.

Donal Skehan, autor książek i programów kulinarnych, odziedziczył po swojej babci pasję do gotowania. Doskonale wie, że w przygotowaniu najlepszych, domowych posiłków wcale nie chodzi o skomplikowane prace kuchenne i drogie, wyszukane składniki. Wzbogacony wiedzą swojej rodziny, Donal wyrusza w kulinarną podróż po Włoszech w poszukiwaniu najlepszych przysmaków i cennych, rodzinnych przepisów. W czasie wyprawy odwiedzi seniorki, którym doświadczenia w gotowaniu tradycyjnych potraw można tylko pozazdrościć.

W każdym z trzynastu odcinków, prowadzący uczy się pod okiem gospodyń przygotowywania prawdziwych, włoskich potraw. Przekonuje się, że jego dotychczasowe doświadczenie kulinarne blednie przy gotujących całe życie babciach. Donal odwiedza lokalnych producentów i rolników, by zdobyć świeże składniki do swoich potraw. Na koniec czeka go test – musi przygotować posiłek dla rodziny i znajomych swojej mentorki. Czy podoła zadaniu?

„Włoska kuchnia jak u babci”, premierowe odcinki w poniedziałki, od 11 lipca, o godz. 22.00 i 22.30 na kanale Nat Geo People.

Odcinek 1. „Włoska kuchnia jak u babci: Capena” – premiera w poniedziałek, 11 lipca, o godz. 22.00.
W Capenie, malowniczym miasteczku w dolinie Tybru, Donal spotyka się z babcią Liną. Seniorka imponuje mu przygotowanymi przez siebie „Saltimbocca alla Romana”, czyli eskalopkami z szałwią i szynką parmeńską. Pod jej okiem Donal przygotowuje przyjęcie z daniem głównym – kurczakiem z paprykami. Ale najpierw wyrusza do miasteczka w poszukiwaniu świeżych składników.

Odcinek 2. „Włoska kuchnia jak u babci: Casteldilago” – premiera w poniedziałek, 11 lipca, o godz. 22.30.
Tym razem mentorką Donala będzie babcia Anna, która gotuje od 12. roku życia. W przeszłości, jej specjałami można było się delektować w prestiżowym hotelu, który odwiedził nawet sam prezydent Włoch. Teraz Donal będzie miał okazję zasmakować jej kurczaka straccetti. Aby zdobyć składniki na kolejne dania, wyrusza na łowy z rybakiem Paolo. Czy będzie godnym uczniem babci Anny i zaskoczy jej gości wyśmienitymi smakami?

Odcinek 3. „Włoska kuchnia jak u babci: Rieti” - premiera w poniedziałek, 18 lipca, o godz. 22.00.
Donal zawita do doliny Rieti, w środkowych Włoszech. Pod skrzydłami babci Sandry będzie uczył się przygotowania tradycyjnych, lokalnych potraw, takich jak pizzicotti czy quiche z raków. W międzyczasie wybierze się do wspaniałego ogrodu mnichów, aby zdobyć od nich świeże warzywa.

Odcinek 4. „Włoska kuchnia jak u babci: Graffignano” - premiera w poniedziałek, 18 lipca, o godz. 22.30.
Babcia Pierina to prawdziwa lokalna legenda. Znana z wyśmienitego gotowania, prowadziła przez wiele lat restaurację z mężem, również kucharzem. Dzisiaj pod swoje skrzydła przyjmie Donala, pokazując mu prawdziwe włoskie dania, jak chociażby zupę acquacottę czy królika nadziewanego koprem włoskim i oliwkami.

Odcinek 5. „Włoska kuchnia jak u babci: Sant’Angelo in Colle” – premiera w poniedziałek, 25 lipca, o godz. 22.00.
Toskania, wszechobecne winnice i babcia Silvana, mistrzyni kuchni prostej i naturalnej. Podejmie się ona nauczenia Donala przyrządzania ravioli, wprost rozpływających się w ustach. Jako, że jest ona właścicielką winnicy, Donal ma możliwość wykorzystania jej wina w kuchni, czym chce sobie zjednać mentorkę. Danie główne – toskańska wołowina.

Odcinek 6. „Włoska kuchnia jak u babci: Montefalco” – premiera w poniedziałek, 25 lipca, o godz. 22.30.
Umbria, serce Italii. Babcia Giovanna, była szefowa kuchni lokalnego hotelu, przyjmuje zadanie nauczenia Donala przygotowania i serwowania prawdziwych włoskich gnocchi. Ponadto, w dzisiejszym menu truflowa carbonara oraz jagnięcina w truflach.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również