Newsello.pl

Tradycja grillowania na świecie

Jak robią to Polacy i jak do grillowych rewolucji kulinarnych podchodzą mieszkańcy innych nacji? O preferencjach smakowych Polaków i nie tylko opowiada Katarzyna Zadka, specjalista ds. żywienia programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
Tradycja grillowania
Tradycja grillowania

Nietypowy sposób na uzyskanie intensywnego smaku grillowanych dań stosują również Japończycy. Do obróbki termicznej używają oni tzw. Tepanu, czyli dużej płyty grzewczej, zastępującej stół. Najczęściej taki sposób grillowania dań można spotkać jedynie w restauracjach, w których kucharze wykazują dużą zręczność podczas przygotowywania posiłków. Technika Teppanyaki4 pozwala na przygotowanie m.in. ryżu, warzyw, mięs takich jak wołowina, kurczak i jagnięcina oraz owoców morza. W zaciszu japońskich domów, sposobem na grillowanie dań jest natomiast tzw. Yakimono. Produkty są poddawane obróbce termicznej na ruszcie lub bambusowych patyczkach. Zawieszane na nich potrawy dochodzą nad żarzącym się w garnku węglu drzewnym, nadając potrawie głęboki, dymny smak.

Aby posmakować egzotycznych smaków dań z grilla, zachęcamy do zapoznania się z przepisami zespołu „Żyj smacznie i zdrowo”:

GRILLOWANE BRZOSKWINIE Z CYNAMONEM I MIODOWYM SERKIEM RICOTTA (2-4 porcje)


Składniki:
2 świeże brzoskwinie
4 łyżki serka ricotta
1 łyżka ulubionego miodu
½ łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka brązowego cukru

Sposób przygotowania:
Brzoskwinie przekrój na pół i wyciągnij pestkę. Posyp od wewnętrznej strony brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem, tak aby przykleił się do miąższu. Grilluj na rozgrzanym ruszcie od wewnętrznej strony. W miseczce wymieszaj ricottę z miodem. Na grillowane brzoskwinie ułóż po jednej łyżce miodowej ricotty.

SZASZŁYKI Z KURCZAKA I ANANASA W MARYNACIE Z CHILLI I LIMONKI (2-4 porcje)

Składniki:
4 podudzia z kurczaka bez kości ze skórą
1 świeży ananas
1 limonka
1 papryczka chilli
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól sodowo-potasowa, pieprz

Sposób przygotowania:
Kawałki kurczaka przekrój na cztery równe części, ananasa obierz i wytnij zdrewniały środek, a następnie pokrój w kostkę. Kurczaka zamarynuj w słodkiej papryce, posiekanej papryczce chilli, soku z limonki i otartej jej skórce. Przygotowanego kurczaka nabij na szpikulce do szaszłyków na przemian z ananasem i grilluj z każdej strony. Po grillowaniu posyp świeżo siekaną kolendrą.


1 Badanie IPSOS na zlecenie marki Winiary, 2016r.
2 What is a Tandoor and where does Tandoori originate from?, www.indianfoodsguide.com
3 Derrick Riches, Jerk – Hot and spicy and ready for your grill, www.bbq.about.com
4 Przemysław Muszyński, Kuchnia japońska. Sprawdzone przepisy, 2015r., s. 12.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również