Newsello.pl

Tartaletki weekendowe - dyniowa pasta i jajko przepiórcze vs. krem mascarpone i owoce

Tartaletki to świetna przekąska na imprezę lub specjalną okazję. Przyozdobione owocami lub udekorowane przepiórczym jajkiem będą smakowitym urozmaiceniem weekendowego spotkania!
Tartaletki z dyniową pastą i jajkiem przepiórczym
Tartaletki z dyniową pastą i jajkiem przepiórczym

Tartaletki z dyniową pastą i jajkiem przepiórczym

Składniki:
 - opakowanie tartaletek (np. Dan Cake)
 - dynia 500g
 - cebula 1 średnia
 - pomidory suszone z zalewy 3 sztuki
 - 2 łyżki oleju z zalewy pomidorów
 - ½ łyżeczki suszonego imbiru 
 - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
 - ½ łyżeczki płatków chilli
 - sól do smaku
 - jajko przepiórcze ugotowane na twardo
 - 150 ml wody

Przygotowanie:
Dynię i cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać pozostałe składniki oraz sól do smaku. Następnie podlać wodą i poddusić 5-6 minut.
Całość zmiksować. Pastę ostudzić i nałożyć do tartaletek, a na wierzch położyć połówkę jajka przepiórczego. Udekorować świeżymi ziołami.

Tartaletki z kremem mascarpone i owocami

Składniki:
- opakowanie tartaletek (np. Dan Cake)
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki cukru pudru
- 200ml śmietanki słodkiej 36%
- 100g serek mascarpone
- ulubione owoce

Przygotowanie:
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Osobno ubić na sztywno śmietankę. Połączyć dwie masy ze sobą. Następnie,  powoli dodając serek mascarpone, wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Wypełnić tartaletki przygotowaną masą i udekorować ulubionymi owocami.

Smacznego!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również