Sprawdź, czym różnią się oba dania.
Tortilla, czyli rodzaj płaskiego i okrągłego placka wykonywanego głównie z mąki kukurydzianej, jest wykorzystywana zarówno w tacos, jak i enchiladzie. Chociaż na tym podobieństwa między tymi daniami się jeszcze nie kończą, nie można powiedzieć, że są one jedynie wariantami tej samej potrawy. Zobacz, co to jest dokładnie tacos i enchilada.
Tacos – popularne danie kuchni meksykańskiej
Tacos to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni meksykańskiej. Jego bazą jest tortilla kukurydziana, na którą wykłada się m.in. kawałki mięsa wołowego, cebulę, czosnek i pomidory. Całość przyprawia się do smaku nie tylko solą i pieprzem, ale również bazylią, oregano oraz chili. W zależności od upodobań do tacos dodaje się również kukurydzę i czerwoną fasolę, czyli warzywa typowe dla kuchni meksykańskiej.
Oryginalną odmianą klasycznego tacos jest taco al pastor – z dodatkiem ananasa. Dzięki temu dodatkowi danie nabiera nieco słodszego smaku. Mieszanka ostro-słodka jest prawdziwą przyjemnością dla podniebienia.
Należy również dodać, że tacos można przyrządzić nie tylko z wołowym, ale i drobiowym nadzieniem. Wówczas wołowinę zastępuje się kawałkami kurczaka, dodając jednocześnie kiełbasę chorizo, boczek oraz ser cheddar.
Enchilada – tradycyjne danie Meksyku
Być w Meksyku i nie zasmakować enchilady, to jak być w Polsce i nie zjeść flaczków czy bigosu. To tradycyjne meksykańskie danie, które może być serwowane również w formie przystawki – jak np. jest w restauracji Tukan.
Enchiladę, podobnie jak tacos, przyrządza się na bazie tortilli kukurydzianej, którą smaży się przez chwilę w gorącym oleju. Następnie placek należy polać sosem, napełnić farszem i zwinąć w rulon. Tak samo robimy z kolejnymi plackami, a na końcu wszystkie wykładamy np. w naczyniu żaroodpornym – warstwa po warstwie. Całość ponownie polewa się sosem, wykładając dodatkowe składniki na wierzch, np. ser albo krążki cebuli.
Nadzienie do enchilady można przyrządzać na wiele sposobów, w zależności od swoich smakowych upodobań. Najbardziej popularne jest nadzienie mięsne (drobiowe, wołowe), ale enchilada smakuje równie wybornie w wegetariańskiej wersji, np. z dodatkiem szpinaku i różnych rodzajów sera.
Różne mogą być również sosy do enchilady, np.:
- klasyczny – na bazie suszonej papryki chili wymieszanej z sezonowymi warzywami
- zielony – zawierający zieloną paprykę chili oraz miechunkę pomidorową
- czerwony – na bazie pomidorów i czerwonej papryki chili.
Tacos i enchilada – najważniejsze różnice
Chociaż między tacos i enchiladą można wskazać wiele podobieństw, są to dwa zupełnie różne dania. Do najważniejszych różnic zalicza się między innymi:
- sposób przyrządzania – enchiladę zapieka się w naczyniu żaroodpornym, zaś do tacos wykorzystuje się tortillę podgrzaną na patelni
- forma podawania – enchilada przypomina włoskie canelloni, zaś w tacos placek złożony jest na pół.
Również smak obu dań jest zupełnie inny z uwagi na dodatek innych składników. Aby się o tym przekonać, złóż zamówienie na tacos i enchiladę np. w restauracji Tukan: https://pizzaportal.pl/zabrze/tukan/