Wszystkich, którzy lubią ciekawe kompozycje smakowe, na pewno ucieszy wiadomość o najnowszym syropie od Łowicza. Marka połączyła w nim ze sobą pomelo i grejpfrut, zapewniając nam zaskakujące, letnie ooorzeźwienie!
Cieszymy się, gdy na dworze temperatura rośnie, a my wreszcie możemy oddać się tak długo wyczekiwanym aktywnościom na świeżym powietrzu – spędzamy czas w przydomowych ogrodach, robimy wycieczki za miasto albo weekendowe wypady nad wodę. Radośnie korzystając ze słońca, co jakiś czas potrzebujemy jednak ochłody i cienia – rozkładamy parasole ogrodowe, dmuchamy dziecięce baseny, zakładamy na nos okulary słoneczne w najróżniejszych kształtach, a na głowę wkładamy kolorowe kapelusze. Możliwości jest wiele.
Wraz ze wzrostem temperatury rośnie też nasze pragnienie. Dlatego szukamy rozmaitych sposobów, aby z większą energią rozpocząć nowy dzień, jak i na kolejne, pełne słońca godziny. Butelka wody to już standard w niejednej torebce czy plecaku. Jednak często mamy ochotę na coś pysznego i jeszcze bardziej orzeźwiającego, co połączy rześkość ze smakiem owocowego lata w całej jego pełni.
Zaskakujące pooołączenie! Letnie ooorzeźwienie!
Dla tych, którzy szukają sposobu na letnie upały, dla lubiących wieczorne lekkie, owocowe drinki oraz dla wszystkich, którzy chcą po prostu doświadczyć prawdziwej eksplozji smakowitej, letniej rześkości Łowicz przygotował swoją nową propozycję w rodzinie syropów.
Syrop Łowicz grejpfrut i pomelo – to wyjątkowe i niespotykane połączenie dwóch owocowych smaków, które zapewni nam porcję orzeźwienia przez cały dzień. Wystarczy dodać wodę i kostki lodu, a każdy łyk sprawi, że poczujemy się jak na radosnych wakacjach. Syrop grejpfrut i pomelo od Łowicza, to jednak nie tylko pomysł na smaczny napój z wodą. To także doskonały dodatek do drinków, zarówno bezalkoholowych, jak i tych mocniejszych, a także do smoothie, sorbetów, lodów i innych, lekkich deserów. Tylko od naszej pomysłowości zależy, jak jeszcze go wykorzystamy. Podobnie, jak pozostałe syropy od Łowicza także i ten nie zawiera konserwantów. Dla naszej wygody butelka została też wyposażona w specjalny korek-niekapek, co zapewnia łatwość i czystość użytkowania.
Ooowocowe ciekawostki!
Pomelo – to największy owoc z rodziny cytrusów, nazywany też pomarańczą olbrzymią. Ma duże kuliste owoce, których masa może dochodzić nawet do 2 kg, a średnica do 20 cm. Owoce są żółte, żółtozielone lub różowe i mają grubą skórkę – nawet do 5 cm! W smaku przypomina grejpfrut – jest równie orzeźwiający, jednak nieco słodszy i mniej kwaskowaty.
Grejpfrut – jego owoc osiąga masę od 200 do 500 g i średnicę do 15 cm. W zależności od odmiany, może występować w różnych barwach: od jasnożółtej, przez delikatnie różową, aż do soczyście czerwonej. Ma charakterystyczny bardzo orzeźwiający, słodko-kwaśny smak z wyczuwalną nutą goryczki.
Jeszcze więcej smaków letniego, owocowego ooorzeźwienia!
Szukając kolejnych sposobów na pyszne, letnie orzeźwienie koniecznie spróbujmy także dwóch innych syropów Łowicz. Soczyście żółta cytryna połączona z wyrazistą, zieloną limonką oraz tak lubiany przez Polaków różowo-zielony rabarbar ze słonecznie żółtą mirabelką – znalazły swoje doskonałe połączenie w kolejnych propozycjach marki. Tak różnorodny, owocowy wybór gwarantuje, że nasze lato będzie miało w tym roku jeszcze więcej smaków, kolorów i aromatów.
Zdecyduj, wybierz, daj się ponieść owocowej różnorodności syropów Łowicz i każdego dnia lata ciesz się innym smakiem letniego, owocowego ooorzeźwienia! Sugerowana cena półkowa: ok. 4,40 zł
Przepisy na napoje i desery z wykorzystaniem syropów Łowicz
Sorbety na trzy sposoby
Składniki
• 200 g cukru
• 200 ml wody
• 70-100 ml syropu Łowicz rabarbar i mirabelka
• 400 ml wody
Z 200 gr cukru i 200 ml wody robimy bazę. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększamy ogień i gotujemy przez około 5 minut, często mieszając, aż lekko zgęstnieje. Odstawiamy, by trochę wystygło. Do ciepłej bazy dodajemy syrop Łowicz, mieszamy, a następie dodajemy 400 ml wody. Całość mieszamy i przekładamy do pojemników i foremek na lody. Sorbet chłodzimy ok. 6-8 h. Przez ten czas masę sorbetową kilkukrotnie mieszamy, aby sorbet nie zamienił się w bryłę lodu.
Cytrynowo-limonkowe szaleństwo
Składniki na 2 porcje
• 1 szklanka soku ananasowego*
• 4 łyżki syropu Łowicz limonka i cytryna
• skórka otarta z 1 limonki
• 1/2 szklanki kruszonego lodu
• 1/3 szklanki schłodzonej wody gazowanej
• kilka cienkich plastrów cytryny i limonki
• mięta do dekoracji
Na dno szklanek wsypujemy kruszony lód. Dodajemy plastry cytryny i limonki oraz miętę. Wlewamy po 2 łyżki syropu Łowicz limonka i cytryna na dno szklanek. Następnie wlewamy do każdej ze szklanek sok ananasowy. Uzupełniamy szklankę wodą gazowaną, dekorujemy startą skórką z limonki i cieszymy się orzeźwiającym napojem!
*Sok ananasowy możemy zamienić na schłodzone Prosecco, wówczas napój stanie się idealną propozycją na wieczorne letnie szaleństwo!
Orzeźwiająca panna cotta z owocowym kawiorem o smaku rabarbaru i mirabelki
Składniki na 2 porcje
Panna cotta:
• 300 ml śmietany 30% tł.
• 200 ml syropu Łowicz rabarbar i mirabelka
• 1 łyżka żelatyny
• 2 łyżki ciepłej wody
Owocowy kawior:
• 200 ml syropu Łowicz rabarbar i mirabelka
• 3-4 g agaru
• 1/2 szklanki oleju
Śmietankę przelewamy do garnka i mocno podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej śmietanki dolewamy syrop Łowicz rabarbar i mirabelka oraz żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach ciepłej wody – całość dokładnie mieszamy i przelewamy do naczyń, w których będziemy podawać deser. Naczynia z panna cottą po wystudzeniu wkładamy do lodówki do stężenia.
Olej wstawiamy do lodówki i mocno go schładzamy. Szklankę z olejem można również włożyć na kilkanaście minut do zamrażalnika. Syrop Łowicz rabarbar i mirabelka mieszamy z agarem i mocno podgrzewamy. Gorący płyn wciągamy do zakraplacza i po kropelce wpuszczamy do zimnego oleju. Gdy kulki zastygną, odcedzamy je wtedy na sitku i przepłukujemy zimną wodą, żeby pozbyć się resztek oleju. Gotowy owocowy kawior wykładamy na stężałą panna cottę. Przed podaniem deser dekorujemy gałązką melisy lub mięty.