Newsello.pl

Sylwestrowa domówka z Lubellą

Wielkimi krokami zbliża się jeden z najbardziej wyczekiwanych wieczorów w roku. Mowa oczywiście o nocy sylwestrowej.
Kuchenne inspiracje
Kuchenne inspiracje

Jak pokazują badania z ostatnich lat, Polacy spędzają ją najczęściej na domówkach w gronie rodziny i przyjaciół. Specjalnie dla tych, którzy planują organizację sylwestrowej domówki ekspert kulinarny marki Lubella - Piotr Ceranowicz przygotował przepis na potrawę, która z pewnością zasmakuje naszym gościom.

Wyjątkowa noc
Wielu z nas od tygodni planuje sylwestrowe szaleństwo. Chcemy, aby przygotowane przez nas przyjęcie spełniło oczekiwania gości i aby wszyscy świetnie się bawili. Atmosfera przygotowań towarzyszy nam już na kilka dni przed planowaną imprezą. Przede wszystkim zastanawiamy się, jakie dania zaserwujemy naszym gościom i czym możemy ich zaskoczyć. Ekspert kulinarny marki Lubella – Piotr Ceranowicz postanowił przyjść z pomocą wszystkim, którzy w tym roku organizują sylwestrową domówkę. Jego pomysł na danie główne to Canelloni z czerwoną soczewicą – propozycja, która z pewnością zyska uznanie gości organizowanego przyjęcia.

- Niebanalne połączenie soczewicy i Cannelloni z pewnością miło zaskoczy gości sylwestrowych oraz zapewni im energię do wielogodzinnej zabawy – przekonuje Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

Co ważne, danie zaproponowane przez kucharza oprócz oczywistych walorów kulinarnych, jest także proste i szybkie w przygotowaniu, zatem nie powinno sprawić zbyt wielu problemów podczas gorączki przygotowań.

Sylwester – świetna okazja do wspólnego świętowania
Zabawa sylwestrowa jest świetną okazją do spędzenia czasu w gronie rodziny i przyjaciół. W tym dniu wspólnie wspominamy miniony czas, a o północy składamy sobie życzenia pomyślności w nowym, nadchodzącym roku. Aby wyróżnić naszą imprezę spośród innych domówek, które odbywają się tego dnia, warto zastanowić się także nad charakterem przyjęcia . Nadal bardzo popularne są imprezy tematyczne, podczas których zarówno goście jak i gospodarze przebierają się w stroje zgodne z wcześniej ustalonym scenariuszem. Jednymi z najczęściej wybieranych tematów przewodnich tego typu imprez są lata 70’, lata 20’, PRL, a także tematyka związana z postaciami bajkowymi i komiksowymi. Nie mniej ważnym elementem zabawy sylwestrowej jest także poczęstunek. Na domówkach najlepiej sprawdzają się proste dania, serwowane w postaci szwedzkiego stołu.

Danie, które specjalnie na ten wieczór skomponował ekspert kulinarny marki Lubella, wydaje się idealną propozycją. Canelloni z czerwoną soczewicą świetnie podkreśli wyjątkowość sylwestrowej domówki i z pewnością miło zaskoczy gości nietypowym połączeniem smaków.

- Sylwester jest niezwykłą imprezą. Warto, aby serwowane tego wieczoru potrawy również były wyjątkowe.. Mam nadzieję, że moja propozycja na sylwestrowe danie główne sprawi, że goście na długo zapamiętają Państwa przyjęcie. Z okazji zbliżającego się nowego roku, chciałbym już dzisiaj życzyć Państwu wielu kulinarnych inspiracji w nadchodzącym 2016 roku – mówi Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

Cannelloni z czerwoną soczewicą

Składniki:

  • makaron Lubella Cannelloni (1 op.)
  • czerwona soczewica (1 szk.)
  • cebula (2 szt.)
  • czosnek (5 ząbków)
  • bulion warzywny (2 szk.)
  • cynamon (¼ łyżeczki)
  • papryka czerwona (¼ łyżeczki)
  • kmin rzymski mielony (¼ łyżeczki)
  • pomidory w puszce (2 op.)
  • cukier (2 łyżki)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • jogurt naturalny (200g)
  • świeża mięta siekana (1 łyżka)

Przygotowanie:

Makaron delikatnie obgotowujemy. Soczewicę zalewamy bulionem i gotujemy, do momentu aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. Posiekaną cebulę oraz dwa ząbki czosnku przesmażamy na patelni. Dodajemy paprykę oraz połowę kminu, następnie całość mieszamy z soczewicą. Powstałym farszem napełniamy rurki.

Resztę cebuli oraz dwa ząbki czosnku siekamy i przesmażamy na oliwie, następnie dodajemy pomidory, cukier, resztę kminu rzymskiego i cynamon. Gotujemy do momentu aż zgęstnieje. Rurki zalewamy sosem i zapiekamy przez 30 minut w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni.

Z jogurtu, mięty, roztartego czosnku i szczypty soli przygotowujemy sos.

Zapieczone rurki podajemy z jogurtowym sosem.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również