Newsello.pl

Światowy dzień życzliwości – uczcijmy go słodkim gestem!

21 listopada, obchodzić będziemy wyjątkowe święto. Światowy Dzień Życzliwości to idealny pretekst do tego, o czym na co dzień zdarza nam się zapominać.
Światowy dzień życzliwości – uczcijmy go słodkim gestem!
Światowy dzień życzliwości – uczcijmy go słodkim gestem!

Obdarujmy bliską osobę komplementem, dobrym słowem, szczerym uśmiechem, a najlepiej własnoręcznie przygotowanym upominkiem. Takie prezenty są przecież najcenniejsze.

Idea dnia Życzliwości i Pozdrowień - to jego pełna nazwa – narodziła się w Stanach Zjednoczonych. Jej pomysłodawcami są bracia Brian i Michael McCormack. Głównym celem akcji jest promocja pokoju na świecie. Oryginalna nazwa święta brzmiała: „Hello World Day”, ponieważ kampania polegała na powiedzeniu tego dnia „hello” przynajmniej dziesięciu napotkanym osobom. Obecnie Dzień Życzliwości obchodzony jest w ponad 180 krajach świata, od niedawna także w Polsce. Najważniejszym przesłaniem jest hasło – bądźmy dla siebie życzliwi, nie tylko od święta.      

Słodki gest na Dzień Życzliwości
Dzień Życzliwości może być dla nas bardzo dobrą okazją, aby przypomnieć sobie o codziennych, słodkich gestach. Szczery uśmiech, dobre słowo, kwiaty a może inny drobny upominek? Często nie potrzeba wiele, aby sprawić radość bliskiej osobie. Nasza propozycja na uczczenie tego święta jest  wyjątkowa. Kto z nas nie docenia  prezentów przygotowanych własnoręcznie? A jeżeli dołożymy do tego słodycz czekolady - sukces gwarantowany! Przedstawiamy łatwy przepis na czekoladowe praliny z masłem orzechowym, które zasmakują każdemu. Zarówno osobom uwielbiającym smak czekolady, jak i tym rozkoszującym się bardziej wytrawnymi słodyczami. Połączenie czekolady i masła orzechowego to w końcu jeden z hitów 2017 roku!

Pralinki z masłem orzechowym

Składniki:
50 g cukru pudru Cukier Królewski
120 g masła orzechowego
250 g mlecznej czekolady
Do dekoracji:
posiekane orzechy

¼  łyżeczki soli
50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Krok 1
Masło orzechowe i sól utrzeć z cukrem pudrem na plastyczną masę. Czekoladę mleczną i gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej.

Krok 2
Do papilotek na pralinki wlać około 1,5 - 2 łyżeczki czekolady (w zależności od foremki), pędzelkiem wysmarować również brzegi papilotki. Wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Krok 3
Z masła orzechowego uformować kulki wielkości małego orzecha, umieścić w pralince. Zalać masło orzechowe 1 łyżeczką czekolady. Udekorować posiekanymi orzechami i ponownie wstawić do lodówki, aby czekolada całkowicie zastygła.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również