Newsello.pl

Świąteczny filet z sandacza w sosie holenderskim z serkiem topionym

Skromne, świąteczne dania z ryby wcale nie muszą być nudne! Poznaj ciekawy i pyszny przepis.
Świąteczny filet z sandacza w sosie holenderskim z serkiem topionym
Świąteczny filet z sandacza w sosie holenderskim z serkiem topionym

Ryby – zdrowe i smaczne. Dania zawierające w sobie ryby zyskują na popularności, nie tylko dzięki powszechnej wiedzy, dotyczącej tego, jak bardzo są zdrowe, ale też ich przez ich walory smakowe i wiele wariantów, w jakich mogą być przygotowywane.

Zwłaszcza teraz, w okresie światecznym, dobra ryba może okazać sie niezykle przydatna, dlatego przedstawiamy, przepis na sandacza, którys poleca Robert Muzyczka, ekspert kulinarny MSM Mońki.

Składniki:

  • 500 g filetu z sandacza
  • 2 łyżki masła klarowanego;
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • 2 łyżki masła;
  • 300 g serka topionego z papryką MSM Mońki;
  • 200 ml mleka;
  • 3 żółtka;
  • sól i pieprz do smaku;
  • pieprz czerwony w ziarnkach.

Wykonanie:
Rybę wyporcjować, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie usmażyć na klarowanym maśle z obu stron na złoty kolor.

Seler naciowy pokroić w małe kawałki i poddusić na maśle, na wolnym ogniu 5-6 minut. Dodać serek topiony. Mleko połączyć z żółtkami rózgą kuchenną lub mikserem, dodać do selera z serkiem i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na talerze wyłożyć sos, a na sos gorącego sandacza. Oprószyć rozgniecionym w dłoniach czerwonym pieprzem.
Smacznego!

Więcej przepisów znaleźć można na stronie internetowej MSM Mońki.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również