Newsello.pl

Świąteczne śniadanie na słodko, czyli piernikowe naleśniki

Korzenne nuty wszystkim kojarzą się z Bożym Narodzeniem i wyjątkowym aromatem makowców oraz serników... dlaczego by więc nie rozpocząć od nich dnia?
Świąteczne śniadanie na słodko, czyli piernikowe naleśniki
Świąteczne śniadanie na słodko, czyli piernikowe naleśniki

Oryginalnego smaku cynamonu, imbiru i goździków nie może zabraknąć podczas Świąt, ale skosztować można ich także podczas uroczystego, świątecznego śniadania. Piernikowe naleśniki zachwycą miłośników słodkości, a ich korzenny aromat podkreśli bożonarodzeniowy klimat spotkania przy rodzinnym stole. Naleśniki smażone na innowacyjnej patelni Oil Control Florina, będą nie tylko przepyszne, lecz także delikatne i lekkie.

Naleśniki to kulinarna klasyka, którą uwielbiają dzieci i dorośli. Dzięki różnorodnym dodatkom, smakują każdemu i chętnie przygotowujemy je na rodzinne śniadanie, słodki podwieczorek czy kolację. W tak wyjątkowy czas, jak Boże Narodzenie, warto skusić się na zimową odsłonę naleśników, z piernikową nutą i świątecznymi dodatkami w postaci plasterków pomarańczy i cynamonu. Aromatyczny przepis na naleśniki przygotowała autorka bloga Waniliowa Chmurka

Delikatne placuszki usmażone zostały na inteligentnej patelni Oil Control Florina z systemem odmierzania tłuszczu. Warto skorzystać z niej smażąc naleśniki, gdyż mają one tendencję do wchłaniania nadmiernej ilości tłuszczu. Z Floriną będziesz mieć pewność, że nie przekraczasz zalecanej dziennej dawki tłuszczu. W jaki sposób? Na patelni rozrysowane są dwa okręgi (5 i 10 g), dzięki czemu na patelnię wlewasz dokładnie tyle oleju, ile potrzebujesz, pamiętając, że optymalna dzienna porcja to 20 g.

Patelnia wyposażona jest również w powłokę o trójwarstwowej strukturze – Teflon™ Radiance z cząsteczkami ferromagnetycznej stali nierdzewnej, dlatego patelnia ekspresowo się nagrzewa, a delikatne naleśniki nie przywierają do patelni i smaży się je niezwykle szybko. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom, naleśniki będą wyśmienite – delikatne i chrupiące na brzegach. Z patelnią Oil Control Florina i przepisem Waniliowej Chmurki, w prosty sposób przyrządzisz pyszne piernikowe naleśniki bez nadmiaru tłuszczu – lekko, smacznie i w świątecznym klimacie!

Naleśniki piernikowe

Składniki: (na 6 naleśników)

  • 120 g mąki pszennej;
  • 5 g otrębów pszennych;
  • 250 ml mleka;
  • 50 ml wody gazowanej;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżeczki dobrej jakościowo przyprawy do piernika;
  • szczypta soli;
  • szczypta cukru;
  • olej.


Dodatki:

  • orzechy włoskie;
  • plastry pomarańczy i mandarynek;
  • syrop klonowy;
  • olej (do smażenia)

Wykonanie:

Do dużej miski wlewam mleko, wodę gazowaną, dodaję jajka, sól, cukier, przyprawę do piernika, partiami wsypuję przesianą mąkę i otręby. Wszystko dokładnie mieszam, tak aby nie było grudek. Odstawiam na ok. 10 minut. Na patelnię Oil Control Florina wlewam odpowiednią ilość oleju i partiami smażę naleśniki. Podaję je w towarzystwie syropu klonowego, orzechów włoskich i plasterków świeżej pomarańczy.

Smacznego! 

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również