Newsello.pl

Studencka dieta, czyli jak odżywiać się podczas roku akademickiego?

Dla dużej grupy młodych ludzi początek roku akademickiego oznacza porzucenie zdrowej domowej kuchni na rzecz niezdrowych przekąsek. Jak w natłoku studenckich zajęć utrzymać zdrowszą dietę?
Studencka dieta
Studencka dieta

Stereotypowa studencka kuchnia obrosła już legendę. Często w jej skład wchodzi przeciętne śniadanie, od czasu do czasu obiad w barze mlecznym i kolacja z chipsów. Z drugiej strony intensywne studenckie życie wymaga od organizmu dużych pokładów energii, które powinny być odpowiednio uzupełniane. - Na początku warto zaplanować gotowanie na zapas i ewentualnie odgrzewać obiady. Dzięki temu można szybko zjeść ciepły posiłek zamiast kolejnej zupki z proszku. Warto także budować nawyk podjadania zdrowych przekąsek, które można ze sobą zabrać na uczelnię np. świeże owoce, czy suszone śliwki kalifornijskie. Taki zastrzyk glukozy doda energii młodemu umysłowi. – mówi Barbara Dąbrowska– Górska, dietetyczka i ekspert kampanii, Przyjaciółka z Kalifornii.

Czas i pieniądze
Wielu studentów rezygnuje z przygotowania własnych posiłków z obawy, że jest to czasochłonne i wiąże się z większymi wydatkami. Dietetyczka zaleca inne pomysły – Zamiast zamawiać pizzę proponuję wprowadzić tradycję obiadów poniedziałkowych, wtorkowych  itd. Umawiamy się w grupie przyjaciół, że jedna osoba danego dnia gotuje np. 4 porcje dla wszystkich, a dla urozmaicenia można organizować także gotowanie tematyczne. Dodatkowo, aby jadać zdrowo i w rozsądnej cenie warto zgromadzić produkty, które będą stanowić bazę i dzięki którym zawsze uda się skomponować posiłek. W każdej kuchni powinna znaleźć się kasza gryczana i jęczmienna, kefir, jogurt naturalny, ser twarogowy, jajka, jabłka, fasola, płatki owsiane górskie, olej rzepakowy. Warto też używać składników , które są różnorodne w zastosowaniu i nadają się zarówno do deseru jak i obiadu np.: suszone śliwki kalifornijskie. – radzi Barbara Dąbrowska– Górska.

Składniki wspierające pracę mózgu
Niewłaściwy tryb życia oraz odżywianie mogą odbijać się na pracy mózgu. Warto pamiętać, że włączając do codziennego menu odpowiednie składniki można usprawnić pracę i kondycję tego niezbędnego dla człowieka narządu bez wydawania pieniędzy na wspomagacze energetyczne. - Węglowodany złożone występujące w razowych produktach zbożowych stabilizują glukozę we krwi, zapewniają koncentrację i skupienie. Ponadto lecytyna zawarta m.in. w orzechach, kiełkach, żółtkach ochrania osłonki nerwów. Tłuste ryby, olej lniany, olej sojowy, orzechy to nienasycone kwasy tłuszczowe, które ułatwiają koncentrację. Witamina B6, która występuje w kaszy gryczanej, awokado, suszonych śliwkach, grochu, czy bananach pomaga zredukować zmęczenie. Chude mięso, ryby, jajka zawierają tyrozynę, która ułatwia myślenie. – podsumowuje Barbara Dąbrowska– Górska.

Nowy rok akademicki to okazja do pewnych zmian. Dla wszystkich pragnących rozpocząć swoją przygodę z gotowaniem California Prune Board poleca różnorodne przepisy kulinarne na zdrowe i proste w przygotowaniu potrawy, wzbogacone smakiem i wartościami odżywczymi najlepszych suszonych śliwek prosto ze słonecznej Kalifornii. 

Ekspresowe tosty ze śliwką kalifornijską
Składniki:
•    6 cienkich kromek lekko czerstwego pieczywa
•    1 pęczek natki pietruszki
•    200g sera ricotta
•    1 garść śliwek kalifornijskich
•    1 gałązka rozmarynu
•    Sól, pieprz do smaku
•    1/3 szklanka oleju rzepakowego
•    3 łyżki sosu sojowego
•    2 łyżki miodu
•    1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Ser ricotta mieszamy z posiekaną natką, doprawiamy pieprzem i solą. Sos sojowy mieszamy z miodem i roztartym ząbkiem czosnku. Całość mieszamy z olejem tak, aby powstał gęsty sos. Kromki obkrawamy ze skórki, następnie siekamy śliwki w plasterki, układamy na kromce i dociskamy drugą kromką tak, aby śliwki stały się nadzieniem kanapki. Tak przygotowany tost układamy na rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą. Dociskamy rondlem, aby spód tostu równomiernie się zarumienił. Po 20 sek. przewracamy go na drugą stronę i ponownie dociskamy. Gotowy tost kroimy na pół i smarujemy pastą serową. Polewamy gotowym dressingiem, dekorujemy otartym tymiankiem.

Rustykalna tarta z prażonym boczkiem i śliwką kalifornijską
Składniki:
•    1 płat ciasta francuskiego
•    200g twarogu koziego
•    2 jajka
•    Pieprz i sól do smaku
•    2 pomidory malinowe
•    200g boczku wędzonego w plastrach
•    2 garści śliwek kalifornijskich
•    Garść świeżej rukoli
Przygotowanie :
Ciasto rozwijamy i układamy na papierze pergaminowym. Brzegi ciasta zawijamy do środka i lekko dociskamy. Ser kozi ucieramy z jajkami, doprawiamy sola i pieprzem. Pomidory malinowe parzymy i obieramy ze skóry, a następnie kroimy w cząstki. Boczek układamy plaster obok plastra na papierze pergaminowym, następnie przykrywamy drugą warstwą papieru i dociskamy brytfanką. Tak przygotowane plastry zapiekamy w piekarniku w 200st, przez ok. 15 min. Wyjmujemy i studzimy. Na przygotowane ciasto wylewamy masę serową. Na wierzch układamy kawałki pomidora oraz śliwki. Całość pieczemy w 180st, około 30min. Gotową tartę posypujemy pokruszonymi plastrami prażonego boczku i rukolą, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i polewamy delikatnie oliwą.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również