Newsello.pl

Strefa dzieci na Terra Madre Slow Food Festival Central Europe

W grudniu Kraków stanie się kulinarną stolicą Europy Środkowej. Blisko 200 wystawców, ponad 30 pokazów i laboratoriów smaku, 15 kolacji tematycznych w krakowskich restauracjach z najlepszymi szefami kuchni.
fot. ip
fot. ip

Degustacje piwne i winiarskie oraz Slow Wine Bar, koncerty, degustacje, spektakl teatralny i edukacyjny, wielki stół wigilijny. To wszystko, by pokazać bioróżnorodność Terra Madre – Matki Ziemi! Organizatorzy pamiętali też o najmłodszych. Dla dzieci, pod bacznym okiem Renaty Rusnak, przygotowywany jest specjalny, sensoryczno-smakowy plac zabaw, tak by po wejściu na teren Centrum Kongresowego ICE Kraków nie tylko rodzice mogli cieszyć się różnorodnymi doznaniami smakowymi.

Jak ważną rolę w całym naszym życiu odgrywają „smaki z dzieciństwa”, wiemy wszyscy. Od tego, jaką spuściznę smakową po naszym zabieganym, na pół wirtualnym życiu zostawimy dzieciom, zależą ich przyszłe „smaki z dzieciństwa”. Czy będzie to posmak puszki, proszku, kartonu, mrożonki i mikrofalówki, czy może będzie to smak naszej lokalnej łąki, na której rodzą się wszystkie odcienie miodów, subtelne różnice posmaku mleka, sera i masła, albo chleba i domowego ciasta ze starych odmian pszenicy? Czy nasze dzieci zapamiętają zapach ziemniaków z ogniska z bryndzą, czy raczej zapach frytek z majonezem na utwardzonym tłuszczu?

Dzieciństwo na wsi? Odwiedziny u dziadków? Niedzielne wypieki z mamą? Kto tego nie pamięta, kto nie wspomina czaru, kręcącego się wokół najważniejszego elementu naszego życia – wokół stołu. Czy nasze wnuki będą wspominały zbieranie jajek z babcią w kurniku, jeżdżenie z dziadkiem do młyna, gotowanie jesiennych powideł, czy już tylko niedzielną wycieczkę do najbliższego marketu i obiad w samochodzie podany z fast foodowego okienka?

Czy my, współcześni rodzice i współcześni dziadkowie mamy prawo odebrać dzieciom to, co
w życiu człowieka najbardziej pachnące, najbliższe naturze, budzące zmysły i wyobraźnię? Związek z ziemią, z przyrodą uczy pokory, cierpliwości, uważności i współpracy, ale przede wszystkim uczy tego, co najwspanialsze – umiejętności dzielenia się. Dobre jedzenie smakuje, dobre jedzenie w towarzystwie smakuje jeszcze lepiej. Nasze dzieci i wnuki powinny wiedzieć, jak powstaje żywności, gdzie rodzą się plony, jak o nie dbać i jak je przygotowywać, nie tylko dlatego, że tak jest zdrowiej. Również dlatego, że tak jest piękniej!

Tegoroczne warsztaty dla dzieci na Festiwalu Terra Madre mają pokazać najmłodszym dobrobyt i różnorodność poszczególnych regionów Polski. Każde województwo, każdy powiat, każde convivium Slow Food charakteryzuje się odmiennymi walorami smaków i tradycji. Na warsztatach przedstawimy dzieciom to, co normalnie pokazaliby im dziadkowie i rodzice – produkty oraz tworzenie i przygotowywanie żywności, dań. Chcemy zetknąć je z czystymi, naturalnymi smakami, które narodziły się z bogactwa ziemi i pokoleniowego doświadczenia człowieka, a nie z próbek, laboratoriów, mieszanek chemicznych i sztucznych substytutów, mających za zadanie jeden cel – oszukać zmysły i skłonić do bezmyślnej konsumpcji, a przede wszystkim przywiązać i uzależnić. Siedemnaście składników w zwykłych frytkach, trzydzieści kilka w ciastkach, tradycyjnie robionych z mąki, wody, jajka, masła i cukru – czy to mają być „smaki dzieciństwa” kolejnych pokoleń?

Ruch Slow Food od wielu lat mówi „nie” takiej spuściźnie po naszych czasach. W Polsce mimo zalewu przemysłowej, fabrycznej żywności, wciąż mamy dużą wiedzę i pamięć o prawdziwych, naturalnych produktach, o żywności naszych przodków. Mamy również czyste ekologicznie ziemie i uprawy. Choć szybciej i taniej jest wszystko polać chemią i wypełnić polepszaczami, nasi producenci stają na wysokości zadania, karmiąc nas najlepszej jakości uczciwą żywnością. Dzieci zasługują na takie jedzenie i odżywianie, podobnie jak zasługują na nauczenie się tego, w jaki sposób same mogą je przygotowywać.

Małe “slow” firmy, które przywiązują wagę do jakości usług oferowanych dzieciakom, włączyły się w program nie tylko ze świetnym produktem sprzedażowym, ale i interesującymi i zróżnicowanymi pomysłami na wartościowe sposoby na spędzanie czasu poprzez mądrą zabawę. Przygotowują dla nich zabawy ruchowe i edukacyjne, rozmowy o węglu, spotkanie z miejskim ogrodnictwem, piękną ilustracją książkową, nie cyfrowym kinem, wycinanki bożonarodzeniowe z filcu, lepienie z gliny aniołów i ślimaków, zabawy na recyklingowym, tekturowym placu zabaw.

Zapisy na warsztaty dla dzieci można dokonać podczas trwania festiwalu na miejscu.

Koordynatorka strefy dzieci Renata Rusnak
http://renatarusnak.com

Szczegółowy program Terra Madre Slow Food Festival: www.terramadre.pl

11-13 grudnia 2015, Kraków z około 50 lokalami gastronomicznymi
12-13 grudnia 2015, godziny 10.00-18.00, Centrum Kongresowego ICE Kraków, ul. Marii Konopnickiej 17, Kraków


Wstęp na targi kosztuje 5 zł, dzieci do 12 roku za darmo

 

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Makarony Lubella

Makarony Lubella – najlepsze ze zboża

Kulinaria
wtorek, 09 października 2018, 14:09
Trwa kolejna odsłona telewizyjnej kampanii prezentującej "Najlepsze ze zboża". Spot przedstawia makarony Lubella, które towarzyszą nam o każdej porze dnia.

Zobacz również