Newsello.pl

Sprytny sposób na szybkie przygotowanie wartościowego posiłku do pracy

Posiłki spożywcze w prace z koncentratem bulionu drobiowego Krakus. Smaczne przepisy sałatek oraz zup.
Sprytny sposób na szybkie przygotowanie wartościowego posiłku do pracy
Sprytny sposób na szybkie przygotowanie wartościowego posiłku do pracy

Sezon urlopowy dobiegł końca, a co za tym idzie, wracamy do naszych obowiązków i napiętego grafiku zajęć. W codziennym pośpiechu dobrze jest jednak znaleźć chwilę na to, by o siebie zadbać. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na swoją dietę, która stanowi podstawę dobrego samopoczucia.

Liczne zadania powodują, że nie zawsze mamy czas i siły, by samodzielnie przyrządzić pełnowartościowy posiłek, który możemy zabrać ze sobą do biura. Właśnie dlatego potrawy, po jakie sięgamy w pracy często nie są przykładem zbilansowanej diety.

Posiłki spożywane w pracy nie muszą jednak składać się z kalorycznych przekąsek podjadanych w pośpiechu pomiędzy kolejnymi spotkaniami. Istnieje sprytny sposób na stworzenie pożywnych dań, które idealnie nadają się do zabrania do biura. Nie trzeba w tym celu spędzać w kuchni wielu cennych chwil. Jak to możliwe? Wystarczy sięgnąć po koncentrat bulionu drobiowego Krakus, by przygotować lekkie i proste w wykonaniu potrawy. Jest to doskonałe rozwiązanie dla zabieganych osób, które chcą zadbać o prawidłową dietę, lecz nie mają czasu na przygotowywanie skomplikowanych posiłków.

Koncentrat bulionu drobiowego Krakus świetnie sprawdzi się jako baza do pożywnej zupy krem lub może posłużyć do przygotowania warzywnej sałatki z dodatkiem ryżu czy wybranego wariantu kaszy. Ten innowacyjny produkt, o wyjątkowej recepturze nie zawiera zagęstników, glutaminianu sodu ani innych sztucznych dodatków. Dzięki temu możemy cieszyć się tradycyjnym smakiem i aromatem pysznego bulionu. Ponadto jego płynna forma zapewnia wygodę i szybkość przygotowania ulubionego posiłku.

Wystarczy zatem tylko wlać do garnka koncentrat bulionu drobiowego Krakus, dodać wodę, i ulubione dodatki, by stworzyć smaczną i pełnowartościową potrawę, zyskując jednocześnie cenny czas, który możemy przeznaczyć na relaks po pracy. W ofercie marki Krakus dostępny jest również Koncentrat bulionu warzywnego. Podobnie jak Koncentrat bulionu drobiowego nie zawiera sztucznych dodatków i ma płynną formę. Sugerowana cena półkowa – koncentrat bulionu drobiowego Krakus: ok. 4,59zł, pojemność: 300 ml

Sałatka z kuskusem, mozzarellą, grillowaną brzoskwinią i chrupiącą szynką szwarcwaldzką

Na 2-3 porcje potrzebujesz:

Sałatka
koncentrat bulionu drobiowego Krakus
woda- 500 ml
kuskus- 1 szklanka
mini mozzarella- 10 szt.
grillowana brzoskwinia- 4 szt.
szynka szwarcwaldzka- 4 plastry
pestki dyni- 3 łyżki

Dressing:
olej rzepakowy- 2 łyżki
sok z cytryny- 2 łyżki
miód- 1 łyżka
mięta, posiekana- 1 łyżka

- W rondelku zagotuj koncentrat bulionu drobiowego Krakus z wodą.
- Do miski wsyp kuskus, zalej gorącym bulionem, zakryj (talerzykiem/przykrywką/folią), odstaw na 5 minut do napęcznienia, a następnie lekko ostudź.
- W międzyczasie na suchej patelni podpraż drobno pokrojoną szynkę szwarcwaldzką oraz zgrilluj brzoskwinię pokrojoną na ćwiartki (około 2 minuty z każdej strony).
- Przygotuj dressing z oleju, soku z cytryny, miodu oraz posiekanej mięty.
- Wszystkie składniki- kuskus, mozzarellę, szynkę, brzoskwinię, dressing- wymieszaj ze sobą, a wierzch posyp pestkami dyni.

Zupa krem z zielonych warzyw z groszkiem ptysiowym i chipsami z jarmużu

Potrzebujesz:

koncentrat bulionu drobiowego Krakus
1 średni por
liście jarmużu (około 60g po oddzieleniu łodygi i rozdrobnieniu)
1 brokuł
3 ziemniaki
1,2 l wody
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
sól, pieprz
4 duże liście jarmużu
szczypta soli
1 łyżka oliwy
śmietana 18% lub gęsty jogurt
groszek ptysiowy

- Oczyszczony por pokrój na talarki. Liście jarmużu oddziel od twardej łodygi i rozdrobnij. Brokuł rozkrój na nieduże różyczki. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Przygotuj bulion, łącząc 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus i 1,2 l wrzącej wody.
- W garnku rozgrzej oliwę z masłem i duś na niej por. Gdy nieco zmięknie, dodaj jarmuż. Podduszone warzywa zalej bulionem i dołóż rozdrobniony brokuł. Gdy zupa się zagotuje, dorzuć ziemniaki. Po około 15 minutach warzywa powinny być miękkie. Wówczas przestudź nieco zupę i miksuj na krem. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Jarmuż przeznaczony na chipsy oderwij od twardych łodyg, rozdrobnij i umieść w misce, skrop oliwą i lekko posól. Starannie mieszaj, by oliwa i sól równomiernie rozłożyły się na liściach. Następnie jarmuż ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 5-7 minut.
- Zupę krem podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu, ptysiowym groszkiem i chipsami z jarmużu.




Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również