Sezon urlopowy dobiegł końca, a co za tym idzie, wracamy do naszych obowiązków i napiętego grafiku zajęć. W codziennym pośpiechu dobrze jest jednak znaleźć chwilę na to, by o siebie zadbać. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na swoją dietę, która stanowi podstawę dobrego samopoczucia.
Liczne zadania powodują, że nie zawsze mamy czas i siły, by samodzielnie przyrządzić pełnowartościowy posiłek, który możemy zabrać ze sobą do biura. Właśnie dlatego potrawy, po jakie sięgamy w pracy często nie są przykładem zbilansowanej diety.
Posiłki spożywane w pracy nie muszą jednak składać się z kalorycznych przekąsek podjadanych w pośpiechu pomiędzy kolejnymi spotkaniami. Istnieje sprytny sposób na stworzenie pożywnych dań, które idealnie nadają się do zabrania do biura. Nie trzeba w tym celu spędzać w kuchni wielu cennych chwil. Jak to możliwe? Wystarczy sięgnąć po koncentrat bulionu drobiowego Krakus, by przygotować lekkie i proste w wykonaniu potrawy. Jest to doskonałe rozwiązanie dla zabieganych osób, które chcą zadbać o prawidłową dietę, lecz nie mają czasu na przygotowywanie skomplikowanych posiłków.
Koncentrat bulionu drobiowego Krakus świetnie sprawdzi się jako baza do pożywnej zupy krem lub może posłużyć do przygotowania warzywnej sałatki z dodatkiem ryżu czy wybranego wariantu kaszy. Ten innowacyjny produkt, o wyjątkowej recepturze nie zawiera zagęstników, glutaminianu sodu ani innych sztucznych dodatków. Dzięki temu możemy cieszyć się tradycyjnym smakiem i aromatem pysznego bulionu. Ponadto jego płynna forma zapewnia wygodę i szybkość przygotowania ulubionego posiłku.
Wystarczy zatem tylko wlać do garnka koncentrat bulionu drobiowego Krakus, dodać wodę, i ulubione dodatki, by stworzyć smaczną i pełnowartościową potrawę, zyskując jednocześnie cenny czas, który możemy przeznaczyć na relaks po pracy. W ofercie marki Krakus dostępny jest również Koncentrat bulionu warzywnego. Podobnie jak Koncentrat bulionu drobiowego nie zawiera sztucznych dodatków i ma płynną formę. Sugerowana cena półkowa – koncentrat bulionu drobiowego Krakus: ok. 4,59zł, pojemność: 300 ml
Sałatka z kuskusem, mozzarellą, grillowaną brzoskwinią i chrupiącą szynką szwarcwaldzką
Na 2-3 porcje potrzebujesz:
Sałatka
koncentrat bulionu drobiowego Krakus
woda- 500 ml
kuskus- 1 szklanka
mini mozzarella- 10 szt.
grillowana brzoskwinia- 4 szt.
szynka szwarcwaldzka- 4 plastry
pestki dyni- 3 łyżki
Dressing:
olej rzepakowy- 2 łyżki
sok z cytryny- 2 łyżki
miód- 1 łyżka
mięta, posiekana- 1 łyżka
- W rondelku zagotuj koncentrat bulionu drobiowego Krakus z wodą.
- Do miski wsyp kuskus, zalej gorącym bulionem, zakryj (talerzykiem/przykrywką/folią), odstaw na 5 minut do napęcznienia, a następnie lekko ostudź.
- W międzyczasie na suchej patelni podpraż drobno pokrojoną szynkę szwarcwaldzką oraz zgrilluj brzoskwinię pokrojoną na ćwiartki (około 2 minuty z każdej strony).
- Przygotuj dressing z oleju, soku z cytryny, miodu oraz posiekanej mięty.
- Wszystkie składniki- kuskus, mozzarellę, szynkę, brzoskwinię, dressing- wymieszaj ze sobą, a wierzch posyp pestkami dyni.
Zupa krem z zielonych warzyw z groszkiem ptysiowym i chipsami z jarmużu
Potrzebujesz:
koncentrat bulionu drobiowego Krakus
1 średni por
liście jarmużu (około 60g po oddzieleniu łodygi i rozdrobnieniu)
1 brokuł
3 ziemniaki
1,2 l wody
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
sól, pieprz
4 duże liście jarmużu
szczypta soli
1 łyżka oliwy
śmietana 18% lub gęsty jogurt
groszek ptysiowy
- Oczyszczony por pokrój na talarki. Liście jarmużu oddziel od twardej łodygi i rozdrobnij. Brokuł rozkrój na nieduże różyczki. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Przygotuj bulion, łącząc 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus i 1,2 l wrzącej wody.
- W garnku rozgrzej oliwę z masłem i duś na niej por. Gdy nieco zmięknie, dodaj jarmuż. Podduszone warzywa zalej bulionem i dołóż rozdrobniony brokuł. Gdy zupa się zagotuje, dorzuć ziemniaki. Po około 15 minutach warzywa powinny być miękkie. Wówczas przestudź nieco zupę i miksuj na krem. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Jarmuż przeznaczony na chipsy oderwij od twardych łodyg, rozdrobnij i umieść w misce, skrop oliwą i lekko posól. Starannie mieszaj, by oliwa i sól równomiernie rozłożyły się na liściach. Następnie jarmuż ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 5-7 minut.
- Zupę krem podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu, ptysiowym groszkiem i chipsami z jarmużu.