Newsello.pl

Sprawdzony przepis na sernik z bezą

Ten apetyczny sernik z bezą to doskonały deser, który oprócz wybornego smaku , przywodzi na myśl ośnieżone stoki gór i białe szaleństwo w zimowym słońcu.
Sernik z bezą
Sernik z bezą

Lekka beza - jak biały puch - skrywa  wilgotne, delikatne ciasto, a kruchy spód podkreśla łagodny smak sernika. Jego sekretem jest twarożek Mój Ulubiony o pysznym śmietankowym smaku oraz kremowej konsystencji. Połączenie kruchości bezy i spodu z miękkością sera to duet idealny. Sprawdzi się zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień.

Sprawdzony przepis na sernik z bezą

Składniki:
CIASTO
250 g mąki
150 g masła
25 g cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka

MASA SEROWA:
1 kg Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
100 g masła
200 g cukru
1 cukier wanilinowy
4 jajka
1 żółtko
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
350 ml mleka

BEZA
5 białek
250 g cukru

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem lub posiekaj nożem. Wyłóż na stół i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i odstaw na 20 minut do lodówki. Wysoką blaszkę o wymiarach 22 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim dno przygotowanej blaszki. Nakłuj widelcem. Wstaw do nagrzanego do 180°C. piekarnika i piecz około 15 minut.

Masło roztop w rondelku. Jajka i żółtko ubij z cukrem i cukrem wanilinowym  na puch. Dodaj twaróg, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Na koniec wlej mleko i roztopione masło, ponownie wymieszaj. Przygotowaną masę wylej na podpieczony spód. Całość wstaw ponownie do piekarnika i piecz około 45 minut w 180°C.

W tym czasie przygotuj masę bezową. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawaj do piany małymi partiami cukier. Otrzymana beza musi być sztywna i gładka. Na upieczone ciasto wyłóż masę bezową i równo rozprowadź. Dodatkowo możesz przy pomocy dużego widelca zrobić na bezie dekoracyjne fale.

W piekarniku zmniejsz temperaturę do 150°C. Sernik włóż ponownie do pieca i piecz jeszcze około 20 minut- do momentu, aż beza lekko się zarumieni. Sernik wystudź w uchylonym piekarniku.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również