Newsello.pl

Sposoby na smaczną zabawę z dzieckiem

Idealnym sposobem na zaszczepienie wśród dzieci kulinarnego bakcyla jest aromatyczna lekcja przygotowywania gofrów. Świeże owoce, domowe konfitury a przy tym mnóstwo frajdy i nauka komponowania ciasta. Będzie pysznie i kreatywnie.
Sposoby na smaczną zabawę z dzieckiem
Sposoby na smaczną zabawę z dzieckiem

Czas pozwolić maluchom wcielić się w postać sous chefa!

Dla każdego coś pysznego

Złociste, chrupiące gofry ucieszą wszystkich, od rozkosznych maluchów po ich ukochanych rodziców. Najmłodsi na pewno będą zachwyceni wersją z kremowym serkiem i soczystymi owocami. Amatorom bardziej wytrawnych smaków do gustu przypadną z pewnością gofry jaglane, które stanowią ciekawą propozycję dla osób poszukujących nowych inspiracji w kuchni. Nieskończone możliwości łączenia dodatków oraz ozdabiania aromatycznych wafli poszerzą horyzonty kreatywności małych pomocników. W tej atrakcji jedynym ograniczeniem jest własna wyobraźnia.

Smakowe inspiracje

Marka MPM przygotowała dla najmłodszych dwie wersje przepisów. Pierwszy jest słodki i aromatyczny. Drugi wytrawny i bardziej wymagający dla dzieci, które pierwsze kulinarne próby mają już za sobą. Zaczynajmy!

Wiosenne gofry z owocami

Ciasto (porcja dla 4 osób):
• 1/2 litra kefiru naturalnego
• 2 jajka
• 4 łyżki (kopiaste) mąki pszennej
• 3 łyżki orzechów zmielonych (na mączkę)
• 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 4 krople aromatu pomarańczowego
• szczypta soli

Dodatki:
• 300 g serka mascarpone
• 100 g jogurtu greckiego
• 1 laska wanilii
• 1 łyżka cukru pudru
• ulubione owoce sezonowe, np. truskawki i kiwi
• dodatkowo olej do posmarowania gofrownicy MPM

Wykonanie:
1. Na dobry początek, za pomocą rózgi bądź miksera, dokładnie wymieszaj następujące składniki: kefir, jajka, mąkę (przesianą) i mąkę orzechową.
2. Odstaw ciasto na 15 minut – pozwól mu na chwilę relaksu.
3. Pokrój ulubione owoce.
4. Czas na laskę wanilii – przedziel ją na pół i przy pomocy noża wydobądź z niej nasionka.
5. Serek mascarpone, jogurt grecki, cukier puder oraz nasionka z wanilii zmiksuj na puszysty krem. Możesz włożyć go na 10 minut do lodówki, ale nie musisz.
6. Nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem (użyj pędzelka, będzie wygodniej).
7. Do dzieła! Zamknij gofrownice MGO-31 M od marki MPM, włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Uważaj: nie może być zbyt gęste. W razie gdyby takie było, rozcieńcz je mlekiem.
8. Piecz pyszne gofry ok. 7 minut unikając otwierania urządzenia przed czasem.
9. Możesz upieczone gofry podzielić na 4 części lub użyć powstały koszyczek. Proste, prawda?
10. Na koniec ozdób gofry kremem oraz owocami i włącz gościnność! Zrób przyjemność swoim najbliższym, w najsłodszy sposób.

Wytrawne gofry ze szparagami

Ciasto (porcja dla 2 osób):
• 1/2 szklanki mleka
• 1/2 szklanki wody
• 1 jajko
• 2 łyżki mąki jaglanej (można przy pomocy silnego malaksera zmielić kaszę jaglaną)
• garść szpinaku baby
• 1 łyżka nasion siemienia lnianego
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
Dodatki:
• 2 jajka
• szparagi
• pomidory
• ewentualnie inne ulubione warzywa
• świeża bazylia i koper
• kiełki, np. rzodkiewki (lub inne pikantne)
• 2 łyżki octu
• 1/2 łyżeczki soli
• dodatkowo olej do posmarowania gofrownicy MPM

Wykonanie:
1. Zaczynamy! Mleko, wodę jajko, mąkę i szpinak zmiksuj.
2. Dodaj siemię lniane, sól, pieprz. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
3. Pędzelkiem nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem.
4. Zamknij gofrownice MGO-31 M od marki MPM, włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Ciasto nie może być bardzo gęste. W razie gdyby takie było, to rozcieńcz je mlekiem.
5. Piecz masę przez 7 minut unikając otwierania urządzenia przed czasem.
6. Czas na dodatki. Przygotuj jajka poszetowe. W tym celu zagotuj w niewielkim garnku wodę, dodaj ocet i sól. Jajka pojedynczo wbij ostrożnie do miseczki. Przy pomocy rózgi utwórz wir w garnku i w niego wlej ostrożnie 1 jajko. Gotuj je ok. 2 minuty.
7. Szparagi pokrój i zblanszuj w wodzie po jajkach.
8. Awokado przekrój na pół, pozbądź się skórki oraz pestki. Pokrój.
Ułóż w miseczkach gofrowych awokado i jajko (natnij je, aby wypłynęło żółtko).

Technologiczny pomocnik

Z nową gofrownicą MGO-31M ich wykonanie będzie dziecinnie proste. Technologia PIRAMID SYSTEM pozwala w kilka chwil przygotować 4 porcje trójkątnych smakołyków, a płyta ze stali nierdzewnej pokryta nieprzywierającą powłoką, dba o to, aby wypieki z łatwością odchodziły od formy. Precyzyjny system dozowania i rozprowadzania masy sprawia, że spływa ona po stożkowych płytach i nie wylewa się podczas pieczenia. Dzięki przemyślanym rozwiązaniom nie marnuje się nawet najmniejsza ilość ciasta, które dozowane jest z dużą dokładnością. Co więcej, urządzenie, wyposażono w lampkę kontrolną stanu pracy oraz termostat, który w rzeczywistym czasie reguluje temperaturę. Przygotowywanie gofrów w takim wydaniu będzie na pewno świetną atrakcją dla słodkich pociech.

Gofrownica MGO-31M pozwala cieszyć się niezwykłymi chwilami w gronie najbliższych. Niezależnie od okazji, pyszne gofry, będą idealnie pasować do domowej atmosfery.

Nadszedł czas apetycznych spotkań i włączania gościnności.

Gofrownica MGO-31M – cena 199 złotych brutto

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Makarony Lubella

Makarony Lubella – najlepsze ze zboża

Kulinaria
wtorek, 09 października 2018, 14:09
Trwa kolejna odsłona telewizyjnej kampanii prezentującej "Najlepsze ze zboża". Spot przedstawia makarony Lubella, które towarzyszą nam o każdej porze dnia.

Zobacz również