Przyszła jesień i przed nami kilka chłodnych miesięcy. Nie warto jednak zamykać się w domu i czekać aż do wiosny, by znów wesoło spędzić czas! Dlatego jesienią, gdy pogoda dopisuje wybierzmy się do parku na spacer, cieszmy oczy intensywnymi barwami i słuchajmy jak liście szurają pod stopami. Zbierajmy kasztany i żołędzie, a potem róbmy z nich zabawne ludziki – to doskonała zabawa dla dużych i małych, na pewno więc chętnie wrócimy do czasów dzieciństwa. Nie bójmy się też jesiennego deszczu – wystarczy włożyć kalosze i otworzyć kolorową parasolkę! W domu także możemy ciekawie spędzić czas – gry planszowe czy seanse kina domowego to doskonałe pomysły na długie wieczory. Korzystajmy z uroków jesieni także w kuchni. Przygotujmy pyszne, rozgrzewające dania pełne bogatych w witaminy, sezonowych warzyw oraz innych wartościowych składników. Sięgnijmy też po aromatyczne, a nawet pikantne przyprawy. To doskonały sposób na ogrzanie się po spacerze, lub gdy zmarznięci wracamy z pracy czy szkoły.
Potrawy z makaronem – smaczny sposób na jesień
Zadbajmy o to, by dania były nie tylko smaczne, ale też pożywne i uzupełniły naszą dietę w wartościowe składniki. Znakomitym dodatkiem do rozgrzewających jesiennych potraw jest makaron. Jego liczne kształty urozmaicą menu i dostarczą nam jeszcze więcej inspiracji do stworzenia pysznych potraw. Wybierzmy ten wysokiej jakości, np. od Lubelli – doskonale uzupełni i podkreśli smak sezonowych produktów oraz innych składników naszego dania. Makarony Lubella powstają bowiem tylko z najwyższej jakości pszenicy, dzięki czemu są należycie twarde i doskonale sprężyste. Z kolei specjalny proces suszenia gwarantuje, że po ugotowaniu nie skleją się, zachowają swój piękny kolor i wyjątkowy smak. To doskonały sposób na pyszną jesień!
Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje 2 smaczne dania na jesienny stół: polędwicę z rosołu z makaronem krajanka i warzywami oraz pikantne spaghetti z kiełbasą pepperoni i ricottą.
Polędwica z rosołu z makaronem Lubella Krajanka i warzywami
Potrzebujesz:
- Makaron Lubella Krajanka 1 opakowanie
- polędwica wołowa 600g
- kapusta włoska ¼ sztuki
- marchewka 2 sztuki
- pietruszka 2 sztuki
- seler 1 bulwa
- 1 jabłko
- natka pietruszki
- chrzan Krakus 1 słoiczek
- koncentrat bulionu drobiowego Krakus 0,5l
- liść laurowy i ziele angielskie
- sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 20 minut
Do dzieła!
1. Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie…Polędwicę oczyść i pokrój na 4 grube plastry, posól i popieprz. Warzywa pokrój na kawałki i ugotuj w rosole przez ok. 15 minut – z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodaj polędwicę i podgrzej przez ok. 1-2 minuty, a następnie zdejmij z ognia. Utrzyj jabłko na tarce i wymieszaj z chrzanem. W zależności od tego jaką lubisz polędwicę (krwistą lub nie) trzymaj ją przed podaniem odpowiednio długo w gorącym rosole – ale nie gotuj, bo będzie twarda.
3. To już prawie meta! Odcedź warzywa z rosołu. Podawaj z gorącym makaronem Lubella Krajanka, warzywami posypanymi posiekaną natką i polędwicą przekrojoną na pół oraz z sosem chrzanowo-jabłkowym obok.Brawo! Oto Twoje pyszne, jesienne danie. Smacznego!
Makaron Lubella Spaghetti z kiełbasą pepperoni i ricottą
Potrzebujesz:
- Makaron Lubella Spaghetti 1 opakowanie
- pepperoni 300g
- ricotta 1 opakowanie
- cebula 1 sztuka
- cukinia 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- ostra papryczka chili 1 sztuka
- świeże oregano albo tymianek do podania
- pomidory krojone Łowicz 1 puszka
- olej rzepakowy 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 20 minut
Do dzieła!
1. Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie…Kiełbasę pepperoni pokrój w kostkę i przesmaż ok. 3 minuty na łyżce oleju. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smaż jeszcze ok. 2 minuty, a następnie dodaj papryczkę chili, pomidory i gotuj ok. 15 minut. Cukinię pokrój w drobną kostkę i przesmaż bardzo szybko na mocno rozgrzanej patelni – maksymalnie 2-3 minuty. Dodaj sos pomidorowy z pepperoni i zagotuj.
3. To już prawie meta! Wymieszaj ugotowany makaron z sosem, w ostatniej chwili dodaj ricottę i rozłóż na talerze. Polej odrobiną oliwy extra virgin i udekoruj ziołami.Brawo! Właśnie zrobiłeś przepyszne spaghetti. Skosztuj!
Kuchenne triki
Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella podpowiada też jak sprawdzić, czy mięso ugotowało się tak, jak lubimy oraz jak łatwo przygotować swój własny ser ricotta. - Stopień ugotowania polędwicy najłatwiej określić termometrem kuchennym. Lekko ugotowana – 56 st. C, średnio ugotowana – 60 st. C, dobrze ugotowana – 64 st. C. Temperaturę sprawdzamy wyjmując mięso z rosołu i wbijając w nie termometr. Dla przykładu – jeśli chcemy mieć polędwicę lekko ugotowaną (56 st. C), a po wyjęciu okazuje się, że ma 45 st. C, to wkładamy ją jeszcze na ok. 5 min do zupy. Jeśli natomiast temperatura mięsa jest zaledwie o 2 st. C niższa od oczekiwanej to nie wkładamy jej powtórnie, tylko już zostawiamy poza garnkiem na ok. 1 min., ponieważ mięso „dojdzie” – osiągając zamierzoną temperaturę – podpowiada kucharz. – Proponuję też prosty przepis na własną ricottę do drugiego z przepisów. Wystarczy 1 litr mleka 3,2% , 1/2 łyżki soli i 1/4 kubka octu 5%. Wymieszaj wszystkie składniki i podgrzej do 74 st. C. Odstaw na 5 minut i – gdy białko się zetnie – przełóż łyżką cedzakową na gazę. Zawiąż i włóż w naczyniu do lodówki, aby ricotta odciekła i się schłodziła.
Lubella Krajanka i Lubella Spaghetti – powstały z wysokiej jakości pszenicy. Dzięki specjalnemu procesowi mielenia mąki, są odpowiednio twarde, a jednocześnie doskonale sprężyste. Po ugotowaniu nie sklejają się, zachowują swój piękny kolor i naturalny zapach, a potrawom nadają wyjątkowy, pyszny smak.